Kon je maar de kamer vullen met muziek door gewoon op een knopje te drukken op je smartphone … Wacht eens even, dat kan! Met een Bluetooth-speaker luister je in een mum van tijd naar je favoriete muziek, zonder kabels te trekken of te investeren in extra apparaten zoals versterkers of cd-spelers.
Welke Bluetooth-speaker past bij mij?
Een Bluetooth-speaker kiezen is bijna even uitdagend als een smartphone selecteren. Er zijn behoorlijk wat toestellen beschikbaar en er zijn toch wel wat verschillen. Dat merk je op het vlak van het prijskaartje, de afwerking en bouwkwaliteit bijvoorbeeld, maar ook op het vlak van de klank. Sommige Bluetooth-speakers zijn waterbestendig of -dicht of de speakers bezitten een zeer grote accu, waardoor ze heel lang spelen. De meeste Bluetooth-speakers hebben zelfs microfoons aan boord zodat je handenvrij kunt bellen.
Waarvoor dienen Bluetooth-speakers?
Muziek beluisteren. Maar wacht: Bluetooth is de naam van een draadloze technologie die ondertussen vrij universeel is geworden bij elektronica. In principe kan je geluid vanaf smartphones, tablets, laptops, desktop-pc’s en zelfs sommige smart-tv’s naar een Bluetooth-speaker sturen. Denk dus niet uitsluitend aan muziek beluisteren. Een film bekijken via de tablet en genieten van beter geluid met een Bluetooth-speaker. Het geluid van je televisie verbeteren... Bluetooth is een draadloze technologie met een bereik van ongeveer tien meter. Binnenshuis moet je rekenen dat het bereik meestal buiten de kamer wegvalt.
Hoe werken Bluetooth-speakers?
Het koppelen van je smartphone (of een ander toestel) met de speaker is de eerste stap die je moet zetten om muziek te beluisteren. Dat koppelen wordt pairing genoemd en moet je per toestel/speaker slechts één keer uitvoeren. Daarna zullen je telefoon en speaker automatisch met elkaar verbinden als je de Bluetooth-speaker inschakelt en je in de buurt bent.
Nieuwe smartphones en Bluetooth-speakers bevatten meestal elk een NFC-chip. Deze chip stuurt een zwak signaal uit over een heel korte afstand: een kreet van ‘ik ben hier’. Hoort een ander Bluetooth-apparaat dit, dan leggen ze contact met elkaar. Je neemt je telefoon en houdt hem even tegen de speaker. Enkele seconden later verschijnt er een melding op het telefoonscherm. Bevestig en je kunt muziek beluisteren.
NFC-chips vind je meestal niet bij laptops en op oudere telefoons, maar ook dan is pairing vrij simpel. Meestal moet je op de speaker even een knopje enkele seconden ingedrukt houden, waarna het via een flitsend lichtje laat weten dat het klaar is om een verbinding te maken. Daarna ga je op de telefoon naar de instellingen. Bluetooth zoeken en inschakelen. Je hebt meestal de keuze om te scannen of zoeken naar nieuwe apparaten. In de lijst van apparaten zie je de speaker verschijnen. Doorgaans moet je er alleen even op tikken om de koppeling te maken.
Verrassend goed, afhankelijk van de gekozen speaker. Een grote Bluetooth-speaker zal doorgaans luider en krachtiger klinken dan een kleine, zeker als het gaat om de bassen. Natuurlijk zijn er ook relatief compacte toestellen die verbluffend diep klinken. Ze passen in de hand, maar door allerlei slimme psychoakoestische trucs uit te halen (lees: ze misleiden je oren) produceren ze een muur van geluid. Ook goed om te weten: speakers die grote woofers of basuitgangen hebben, klinken heel anders naargelang waar ze staan. In een hoekje of tegen een muur plaatsen kan meer bassen produceren, maar met iets minder detail. Er zijn Bluetooth-speakers die geluid naar één richting breed uitstralen, maar ook toestellen waar in 360° geluid uit komt. Zo’n 360°-speaker is leuk op feestjes in de tuin of als je de speaker centraal wilt plaatsen, bijvoorbeeld op een kookeiland.
Twee is beter dan één
Er zijn grenzen aan wat een compacte speaker qua volume kan produceren. Enkele fabrikanten zoals JBL en Sony bedachten daar een oplossing voor: verschillende speakers met elkaar verbinden zodat ze synchroon spelen. Als je op je smartphone een liedje afspeelt, hoor je het tegelijkertijd uit meerdere speakers komen. Qua aantal lijkt the sky wel the limit. JBL stuurde recent in een geslaagde recordpoging 1.000 luidsprekers vanaf één smartphone aan!
Hoe luider je het volume zet, hoe sneller de accu van je Bluetooth-speaker leeg is. De afstand tussen telefoon en speaker speelt ook een rol. Langer luisteren doe je door je smartphone met de aux-ingang te verbinden.
Altijd draagbaar?
Iedereen associeert Bluetooth-speakers met draagbare modellen. De meeste zijn inderdaad uitgerust met een batterij en kun je overal meenemen. Toch bestaan er ook grotere Bluetooth-speakers die eerder voor thuisgebruik zijn bedoeld. Je vindt Bluetooth ook terug als optie bij bepaalde WiFi-speakers en op soundbars.
Wil je echt een model om mee op avontuur te nemen, kies dan eentje met een stevigere behuizing die eventueel waterbestendig of zelfs -dicht is. Speakers die een label zoals ‘IPX7’ dragen, zijn hierop getest. Doorgaans zijn ze dan tegelijk stofbestendig, ook handig!