Menu
Terug

Zo maak je de coolste actievideo’s op de piste

19 februari 2020

De ski- of snowboardpiste is een populaire plek om jezelf en je vrienden te filmen. Met onze tips maak je de coolste actievideo’s van je exploten op het witte poeder. We vertellen je ook wat je niet mag vergeten mee te nemen.

1. Kies je camera

Een ideale camera voor wintersport en actievideo’s is een actiecamera. Zo’n toestel is klein en licht, en hindert je dus niet tijdens het skiën of snowboarden. De meeste actiecamera’s zijn bovendien water- en stofdicht, zodat het niet erg is als ze eens in de sneeuw vallen. Je kunt ze bovendien op veel plaatsen monteren (zie verder). Een echte fotocamera geeft doorgaans een betere videokwaliteit, maar is zwaarder en kwetsbaarder, en is alleen uit de hand te gebruiken.

actievideo's
actievideo's

2. Welk formaat?

Actiecamera’s en gewone camera’s zijn gemaakt om te filmen in liggend formaat. Wil je clips posten op Instagram of Facebook Story, denk er dan aan dat je daar een staand formaat voor nodig hebt. Houd je camera dan gedraaid zodat je het staande beeldformaat krijgt, of film die clips met je smartphone. Wil je na afloop een leuke edit maken om op je YouTube-kanaal te delen, dan is het liggend formaat te verkiezen.

3. De juiste instellingen

Heel wat camera’s kunnen tegenwoordig in 4K-resolutie filmen, maar dat levert grote bestanden op die moeilijker te bewerken zijn. Bovendien moet je de video al op een 4K-televisie bekijken om er echt van te genieten. Met Full HD (1080p) krijg je kleinere bestanden met een kwaliteit die goed genoeg is voor online. Zet de framerate op 50 frames per seconde (fps); zo krijg je vloeiende video die je nog 2x vertraagd kunt afspelen zonder dat de kwaliteit slecht wordt.

actievideo's
actievideo's

4. Wissel af

Met welke camera je ook filmt, zorg ervoor dat je verschillende soorten clips en actievideo’s hebt - anders wordt het saai voor jezelf en iedereen die je actievideo’s moet bekijken. Maak overzichtshots van het skipark, mediumshots van acties en close-ups van jezelf en je vrienden. Wissel ook het camerastandpunt af. Zet je actiecamera eens op de grond en vraag een vriend (die je vertrouwt) om vlak voor de camera te stoppen zodat er sneeuw over de camera vliegt. Denk aan alle clips die je nodig hebt voor je verhaal (zie tip 12).

5. Film met slow motion

Opspattende sneeuw zoals in de vorige tip en spectaculaire stunts film je met een hogere framerate zoals 100 of 200 fps in het Europese PAL-videoformaat. De camera legt dan vier of acht keer meer frames vast dan eigenlijk nodig zijn. Als je die afspeelt, krijg je een 4x of 8x slow motion effect met een even goede kwaliteit als normale video. Als je camera ingesteld staat op het NTSC-videoformaat, wordt dat respectievelijk 120 en 240 fps.

actievideo's
actievideo's

6. Maak POV-video’s

Met een actiecamera is het makkelijk om POV-video’s (point of view) te maken: je filmt de actie dan vanuit het standpunt van de skiër of snowboarder zelf. Hiervoor kun je een van de vele handenvrije mountopties voor actiecamera’s gebruiken, zoals een helmmount, een harnas, een polsbevestiging, een zuignap voor op je ski of snowboard, … Met een handlebar-mount kun je de camera ook op een skistok bevestigen.

7. Stabiel met een gimbal

Om anderen te filmen en goede actievideo’s te maken, plaats je de camera best op een gimbal. Dat is een toestel dat ervoor zorgt dat bewegingen en schokken tijdens het skiën opgevangen worden. Zo krijg je een veel stabieler beeld. Er zijn gimbals voor fotocamera’s, voor actiecamera’s en voor smartphones. DJI maakt zelfs gimbals met een ingebouwde camera, zoals de DJI Osmo Pocket.

actievideo's
actievideo's

8. Achterwaarts filmen

Als je een vriend(in) wilt filmen tijdens een afdaling of een run, ben je misschien geneigd om hem of haar te volgen. Maar dat is niet zo makkelijk, omdat je redelijk dicht bij hem of haar moet blijven en hij of zij niet altijd weet of je wel kunt volgen. Het is makkelijker als je de camera op je helm achterwaarts laat filmen. Je vriend(in) kan dan zo dicht komen als mogelijk. Je zal zien dat het er op de video dan veel sneller uitziet dan in het echt.

9. Gebruik een filter

Op een zonnige dag is er heel veel licht op een sneeuwwitte piste. Het zou dan kunnen dat je actievideo’s overbelicht worden. Gebruik een grijsfilter om een deel van de hoeveelheid licht die door de lens naar binnenkomt, te blokkeren. Een andere soort filter die in de bergen van pas komt, is een circulair polarisatiefilter. Door aan het filter te draaien, krijg je extra blauwe tinten in de lucht. Deze filters bestaan voor fotocamera’s, maar ook voor actiecamera’s en drones.

actievideo's
actievideo's

10. Kijk uit met drones

Met een drone kun je echt spectaculaire beelden maken. Maar voor je je drone de lucht instuurt, ga eerst na of het gebruik wel is toegelaten op de piste of in het skipark waar je je bevindt. In Oostenrijk en Frankrijk mag je drones niet zomaar gebruiken - je riskeert boetes tot twintigduizend euro! Mag het wel, wees dan extra voorzichtig in de buurt van skiliften en wees dubbel voorzichtig wanneer je met je drone iemand wilt volgen.

11. Wees voorbereid

Batterijen presteren minder goed in koude omstandigheden. Neem daarom altijd meerdere batterijen mee. Controleer voor je vertrekt of alle batterijen opgeladen zijn. Neem eventueel een powerbank mee om je camera of smartphone in de loop van de dag te kunnen opladen. Ook een microvezeldoekje mag niet ontbreken in je rugzak: hiermee kun je waterdruppels van je lens verwijderen.

actievideo's

12. Maak een edit

Als je thuis bent, neem dan de tijd om alle clips op je computer te zetten en een edit te maken met videobewerkingssoftware of een app. Een goede film is meer dan een montage van mooie clips: hij vertelt een verhaal en werkt naar een hoogtepunt toe. Toon dus ook hoe je reis verlopen is, waar je verbleef, de omgeving en natuur, en waar je ging eten en feesten. Geen inspiratie? Kijk eens op de YouTube-kanalen van wintersportmerken hoe zij het doen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()