Menu
Terug

Zo stel je jouw tv optimaal in

Tips & tricks
Leestijd minuten
25 januari 2018

Kijk je graag naar sportuitzendingen, actiefilms of concerten? Wat het antwoord op die vraag ook is, de kans is groot dat je tv er niet op ingesteld staat. Meer nog, de instellingen voor - bijvoorbeeld - sport werken helemaal niet voor films. Een kolfje naar de hand van onze tv-expert.

De juiste beeldmodus

De beste beeldkwaliteit begint bij de selectie van de juiste beeldmodus. Open het instellingenmenu, ga naar de sectie beeld en selecteer de beeldmodus ‘Cinema’ (mogelijk ‘Film’ of ‘Bioscoop’). Deze instelling lijkt voor veel mensen soms te flauw, maar geef je ogen enkele dagen om te wennen. Daarna zal je merken dat andere beeldmodi onnatuurlijk lijken. Beschikt je toestel over THX-modi, kies dan deze. Is er erg veel licht in de kamer, schakel dan naar ‘Standaard’.

Beeldinstelling: beeldmodus
Beeldinstelling: bewegingsscherpte

Bewegingsscherpte

Snel bewegende beelden zijn soms vaag en onscherp, en ze kunnen in geval van snelle camerabewegingen ook schokken. Een moderne tv kan dat aanzienlijk verbeteren. De instelling die dit beheert, heet helaas bij elk merk anders (LG Trumotion, Samsung Auto Motion Plus, Sony MotionFlow, Philips Perfect Natural Motion en Panasonic Intelligent Frame Control). Kies ‘Helder’ voor het beste detail en ‘Vloeiend’ voor schokvrije beelden. Is er een Standaard-preset, dan ligt die meestal tussen beide.

Kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur is de instelling die bepaalt of een beeld koud (blauwig) of warm (roodachtig) aanvoelt. De Film-beeldmodus gebruikt steeds de juiste kleurtemperatuur (warm), maar als je toch voor een andere beeldmodus kiest, pas dan toch de kleurtemperatuur aan naar wat je in ‘Film’ vindt. Zo krijg je alle voordelen op het vlak van contrast, detail en bewegingsscherpte van de andere beeldmodus, maar geniet je ook van de juiste kleuren.

Beeldinstelling: kleurtemperatuur
Beeldinstelling: games & sport

Games en sport

Voor sport is er vaak een aparte beeldmodus. Probeer die zeker uit. In vele gevallen krijg je echter beter beeld door de instellingen van de Cinema-beeldmodus over te nemen, en de instelling voor bewegingsscherpte in te stellen op ‘Helder’ (‘Clear’). Gamers kijken best of er een aparte gamebeeldmodus is, of soms een specifieke game-instelling. Die garandeert zo min mogelijk lag in het spel. Pas hoe dan ook in beide gevallen de kleurtemperatuur aan zoals aangegeven hierboven.

Activeer de lichtsensor

Als er veel omgevingslicht is, mag het beeld wat helderder, en als er weinig omgevingslicht is, mag het beeld wat donkerder. Dat is niet alleen rustiger voor je ogen, maar ook goed voor de energiefactuur. Ga in de instellingen op zoek naar de lichtsensor. Je vindt die meestal onder de eco-instellingen, of in de beeldinstellingen. Vind je dat de automatische instellingen wat te veel fluctueren tijdens het kijken, kies dan een vaste instelling of schakel de sensor uit en gebruik twee verschillende beeldmodi.

Beeldinstelling: activeer de lichtsensor
Beeldinstelling: denk aan geluid

Denk aan het geluid

Ook op het vlak van geluid kun je heel wat aanpassen. Ga in de instellingen naar het geluidsmenu en selecteer de geluidsmodus die je het best bevalt. De Film-instelling creëert meestal een pseudo-surroundeffect en is zelden geschikt voor niet-filmcontent. De muziekinstelling heeft in vele gevallen een wat rijker geluid en is daarom ook voor film of series geschikt. Wie zelf wil sleutelen, kiest de gebruikersmodus en kan zelf aan de slag met de equalizer. Sommige modellen bieden ook de optie om dialogen extra te benadrukken.

HDMI-instellingen

Gebruik je via een van je HDMI-aansluitingen een apparaat dat HDR-beelden kan leveren, zoals een moderne gameconsole of Ultra HD Blu-ray-speler? Kijk dan zeker na of je televisie geen HDMI-instellingen heeft die moeten aangepast worden. Activeer Ultra HD HDMI of Ultra HD Deep Colour (de instelling heeft helaas veel verschillende namen) wel enkel in bovenstaand geval. Werkt je bronapparaat niet naar behoren (het geeft bijvoorbeeld geen geluid meer), schakel het dan terug uit.

Beeldinstelling: HDMI-instellingen
Beeldinstelling: resetten

Resetten!

Wees niet bang om te experimenteren met de beeld- en geluidsinstellingen. Als je het voorzichtig wenst aan te pakken, schrijf dan de oorspronkelijke waarden op. Maar eigenlijk is zelfs dat niet nodig. Denk je dat je het helemaal verknoeid hebt? Zoek dan in de beeldinstellingen de resetknop. Daarmee breng je enkel de gekozen beeldmodus terug naar de fabriekswaarden. Heb je overal aan zitten sleutelen, zoek dan in de algemene instellingen de ‘factory reset’ op. Alle instellingen worden dan naar de initiële fabrieksstand teruggezet. Veel kijkplezier!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()