Menu
Terug

Waarom je de film “Alita Battle Angel” moét zien

05 augustus 2019

Een jonge cyborg ontwaakt in een nieuw lichaam, maar zonder geheugen. Ze gaat op zoek naar wie ze echt is. Maar is ze daar klaar voor? En belangrijker: is de wereld dat ook? Alita Battle Angel is een film boordevol spectaculaire sciencefiction gemaakt door Robert Rodriguez en James Cameron.

Beschaving in de ruimste zin

Welk verhaal vertelt 'Alita Battle Angel'? In de 23ste eeuw is onze planeet moeizaam aan het herstellen van de Fall, een allesvernietigende oorlog die een einde maakte aan alle technologische vooruitgang. Wat overblijft aan hightech wordt creatief gerecycleerd voor allerlei praktische doeleinden. Goede en minder goede, want zelfs driehonderd jaar na de instorting regeren de sterkeren over de zwakkeren in wat rest van de mensheid. In deze wereld is Iron City een smeltpot van overlevenden en de enige noemenswaardige beschaving op Aarde. Al interpreteer je die term ‘beschaving’ in deze film liefst zo ruim mogelijk. Een stad waarin gewone mensen een bestaan proberen te kerven naast mensen met cybernetische upgrades die hetzelfde proberen te doen. Eigenlijk weinig meer dan een uitgeperste fabriekszone in dienst van de onzichtbare elite die de zwevende stad Zalem erboven wonen. En toch hebben Iron City en zijn inwoners hun eigen kleur, energie en ambities.

Alita, battle angel, film, review, beoordeling

Cyborg zoekt zichzelf

Nu ziet het ernaar uit dat Iron City ook zijn eigen held zal krijgen. Het brein van een vrouwelijke tienercyborg uit lang vervlogen tijden wordt in een nieuw lichaam tot leven gewekt en Alita gedoopt. Het begin van een reeks dramatische gebeurtenissen die haar leven en de hele mensheid op zijn kop zullen zetten. Over die ‘Angel’ uit de titel valt nog te discussiëren. Over die ‘Battle’ helemaal niet. Wanneer Alita ontwaakt, doet ze dat zonder enige herinnering van wie ze was en in een wereld die ze niet herkent. Gelukkig bekommert de zachtaardige dokter Dyson Ido zich om haar. Hij beseft dat er ergens in de cyborg de ziel huist van een jonge vrouw met een uitzonderlijk verleden. Terwijl Alita leert hoe zich te redden in de verraderlijke straten van Iron City, hoopt Ido haar te beschermen tegen haar mysterieuze origine. In de straatslimme Hugo vindt ze echter een vriend die haar wil helpen om haar geheugen terug te vinden. Maar is ze daar klaar voor? En belangrijker nog: is de wereld van Iron City en Zalem daar klaar voor?

Dankzij/ondanks ‘Avatar’

Regisseur James Cameron liep al sinds 1995 met plannen rond om Yukito Kishiro’s ‘Gunnm’, of in het westen gekend als ‘Battle Angel Alita’, te verfilmen. Dat het er maar niet van kwam, lag aan twee dingen: zijn voornemen om ‘Titanic’ te maken en het besef dat de technologie nog niet ver genoeg stond voor zijn visie. Die technologie kwam er wel toen hij de film ‘Avatar’ maakte. Robert Rodriguez, de wapenbroeder van Quentin Tarantino en de regisseur van ‘Desperado’ en ‘Sin City’, wist van Camerons plannen. Maar toen die hem vertelde dat hij de rest van zijn carrière Avatar-films zou maken, vroeg Rodriguez hem hoe het dan met Alita zat. “Ik denk niet dat ik daar ooit nog aan toe zal komen”, klonk het. “Maar als jij uit het script raakt, dan mag jij hem maken.” Rodriguez sloot zich een zomer op, stuurde Cameron het resultaat op en de zaak was beklonken. Rodriguez zou regisseren, Cameron produceren en assisteren.

Alita Battle Angel is visueel indrukwekkend

Je hoeft het bronmateriaal, de manga ‘Gunnm’, niet te kennen. Al geven we wel even mee dat de makers van de film voor heel wat scènes wel trouw bleven aan de vaak geniale, visuele flair van Kishiro. Soms krijg je een frame-per-frame vertaling. Een eerbetoon dat misschien over het hoofd van de meeste kijkers gaat, maar waar ze verdraaid blij om mogen zijn. Die link met manga toont zich ook in de overgrote ogen van het titelpersonage. Iets waar na de release van de eerste trailer behoorlijk wat gemengde reacties op kwamen. Rodriguez en Cameron streefden echter een fotorealistische versie van de manga na en die legt ook uit waarom ze er zo uitziet. Daarnaast schept dat opvallende uiterlijk kenmerk een tekenend contrast tussen Alita en ‘gewone’ mensen. We geven Rodriguez ook groot gelijk wanneer hij wijst op het effect van die XL-kijkers bij emotionele scènes. Als de ogen de vensters van de ziel zijn, dan krijg je hier echt een nagenoeg panoramische blik.

Alita, battle angel, film, review, beoordeling
Alita, battle angel, film, review, beoordeling

Oscar-winnaars à volonté

Voor een film die alleen al om zijn spectaculaire actiescènes het bekijken en herbekijken waard is, scoort ‘Alita Battle Angel’ een stevige dosis emotionele momenten. Niet om pauzemomenten tussen de actie op te vullen, maar om de personages en het verhaal de diepte te geven die ze verdienen. Dat maakt dit niet enkel een fantastische actie- en spektakelfilm, maar ook ‘gewoon’ een geweldige film. Dat is voor een groot stuk voor rekening van Rodriguez’ scenario en regie, en de duidelijke betrokkenheid van Cameron bij dit project. Maar laten we zeker ook de acteurs niet vergeten. Wanneer zag jij nog eens een ‘actiefilm’ met drie Oscar-winnaars en twee Oscar-genomineerden?

Tip van Tarantino

Alita zelf, is de enige in het rijtje die niet uit vlees en bloed, maar uit computerbeelden is opgetrokken, maar daaronder acteert een indrukwekkende Rosa Salazar zich te pletter. Het is sinds Andy Serkis en zijn werk als Gollum (‘The Lord of the Rings’) en Caesar (‘Planet of the Apes’) geleden dat een computerbeeltenis zoveel persoonlijkheid uitstraalde. En Salazar bevindt zich zoals gezegd in hoogstaand gezelschap. Het was Tarantino die zijn maatje Robert Rodriguez Christoph Waltz aanraadde, nadat hij de Oostenrijks-Duitse acteur met zowel de film ‘Inglourious Basterds’ als ‘Django Unchained’ aan een Oscar hielp. Waltz is hier als dokter Dyson Ido iets minder prominent aanwezig, maar niet elke scène domineren is voor een acteur van zijn kaliber op zich al een prestatie. Laten zich verder nog gelden: Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley en nieuwkomer Keean Johnson als Hugo. Kortom: Alita Battle Angel is een film die je moét gezien hebben.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()