Menu
Terug

Artiest van de Maand: Michael Bublé met ❤

11 december 2018

Michael Bublé maakt jazzy popsongs en terwijl anderen zich daarmee in een nichehoekje manoeuvreren, puurt hij daar wereldhits uit. Dat is met zijn tiende album niet anders, met bloedmooie liedjes waarop het aangenaam baby’s maken is.

En toen was er liefde

‘Love’, laten we de titel voor de leesbaarheid maar even voluit schrijven, is een comebackalbum voor het jazzy-pop singer-songwriterfenomeen dat Michael Bublé heet. Geen comeback omdat hij met een writer’s block kampte, zijn carrière in een dip zat of hij gewoon het hele showbizzleventje even beu was geraakt. Neen, in oktober 2016 kreeg zijn zoon Noah, die toen drie jaar oud was, een mogelijk levensbedreigende diagnose. Michael Bublé bevond zich op dat moment in Londen. Zijn negende plaat, ‘Nobody But Me’, was amper vier dagen uit, maar de zanger, die op dat moment wereldwijd meer dan 75 miljoen albums had verkocht, stopte prompt met elke verdere promotie, deed geen enkel interview meer en trok zich terug van het wereldmuziekpodium.

Wat voorafging

Michael Bublé zou er al op tweejarige leeftijd van gedroomd hebben om zanger te worden. Toen hij vijf was, zette zijn familie Bing Crosby’s ‘White Christmas’ op en naar eigen zeggen werd op dat moment zijn liefde voor jazz geboren. Tijdens zijn jonge tienerjaren werd dat verlangen naar een zangcarrière zo mogelijk nog groter, maar bijna liep het helemaal anders. Michael raakte immers gepassioneerd door ijshockey. Hij zette zijn zinnen op een professionele carrière als speler voor de Vancouver Canucks, een van de beste teams van zijn thuisland Canada. ‘Gelukkig’ was hij niet goed genoeg. “Ik wou toen zo graag een ijshockeyspeler worden”, gaf hij later toe. “Als ik beter was geweest, dan was ik vandaag waarschijnlijk geen zanger.”

Zijn eerste optredens gaf hij in nachtclubs toen hij amper zestien was. Zijn grootvader deed als loodgieter klusjes voor die clubs in ruil voor podiumtijd voor zijn kleinzoon. Later volgden talentwedstrijden en grabbelklusjes als zanger in winkelcentra, op feestjes en cruiseschepen. Michael bleef erin geloven en uiteindelijk geloofde de wereld met hem mee. Getuige daarvan die 75 miljoen verkochte albums, uitverkochte wereldtournees met stadionshows voor honderdduizend fans en maar liefst vier Grammy Awards.

100% Bublé

Maar in 2016 kwam dus die dramatische stop. Die liet de fans met een dubbel gevoel achter. Aan de ene kant getuigden ze massaal hun oprechte medeleven, aan de andere kant hoopten ze allemaal op een goede afloop … en op nieuwe muziek. Dit nieuwe, tiende album was er nooit gekomen als het voor Noah niet zo goed was afgelopen. Zijn zoon mocht in de lente van 2017 het ziekenhuis verlaten, maar het zou tot het einde van dat jaar duren vooraleer zijn vader er klaar voor was om weer muziek te maken. Het resultaat ligt sinds midden november in de winkel en zoals de kenners het luidkeels met elkaar eens zijn: het is weer 100% Bublé.

Niemand had het hem kwalijk genomen als het anders was uitgedraaid, maar ‘Love’ is het album van een man die liever vooruit- dan terugkijkt. De zanger is gekend om zijn persoonlijke teksten, maar verwacht hier geen relaas van de traumatische voorbije twee jaar. Dit is opnieuw een verzameling aanstekelijke en/of aangrijpende popsongs, niet zelden met een jazzy accent. Een mix die bij heel wat andere artiesten gedateerd overkomt of hen in een nichehoekje drukt. Bublé komt er niet alleen moeiteloos mee weg, hij puurt er met grote regelmaat wereldhits uit. En dat belooft deze keer niet anders te zijn. Al wat hij over zijn voorbije periode kwijt wil, is dat ‘Love’ voor hem een bescheiden manier is om zijn fans te bedanken en hen te laten zien hoeveel hij ook van hen houdt.

Liefdesmuziek

De zanger zelf vindt het zijn beste album ooit, ook al geeft hij toe dat “iedereen zegt dat hun laatste album het beste is … maar zo hoort dat ook! Je moet trots en opgewonden zijn over je meest recente prestaties”. Verder wil hij over zijn motivatie voor het album nog het volgende kwijt: “De wereld soms een heel cynische plek kan zijn. Als er ooit een moment was om daar iets aan bij te dragen dat mooi, liefdevol en aardig is, dan is het nu wel. Of wat muziek om baby’s op te maken, dat kan ook.”.

Hij gaf ook toe dat hij bij het maken van dit album van elke seconde genoot. “Alles wat je hoort, is puur natuur want het is mijn liefde, mijn passie, wie ik ben, wat me drijft en stuurt.” Je leest op deze pagina’s artiesten het vaak over zwoegen hebben. Dat is bij Michael Bublé hier niet het geval. “Dit was geen hard labeur. Er was geen enkel moment dat ik er niet met volle teugen van genoot.”

Vakmanschap

Nog niet overtuigd, luister dan nog eens naar die eerste single ‘Love You Anymore’, een samenwerking met dat andere singer-songwriterfenomeen Charlie Puth. Onze persoonlijke topper is echter ‘Forever Now’. Bublé vertrekt bij zijn songs altijd vanuit een verhaal. Zelf ziet hij er in zijn hoofd altijd een film bij. Tegelijkertijd laten diezelfde songs elke luisteraar toe om ze helemaal op zijn of haar eigen manier te interpreteren. Elke goede songwriter kan je vertellen dat dit een groot vakmanschap en misschien nog groter talent vraagt. Michael Bublé heeft beide in overvloed. Naar goede gewoonte zet hij ook op dit album weer een van zijn all-time favorieten. Dat is deze keer Edith Piafs ‘La Vie en Rose’.

Voor we je de gelegenheid geven om jezelf op ‘Love’ te trakteren, geven we graag nog dit mee: geloof vooral niet in de geruchten die sommige Britse roddelbladen verspreidden. Die stelden dat Michael Bublé zich na de release van ‘Love’ volledig uit de muziek en de spotlight zou terugtrekken. Niets van aan dus!

Hou het in de gaten

Op het moment van schrijven waren er nog geen tourdata bekend, maar uit welingelichte bronnen vernamen we dat er in 2019 een wereldtour zou komen. Wie ooit een kaartje bemachtigde, zal dat nagenoeg zeker opnieuw willen doen - en weet dat je er snel bij zal moeten zijn.