Menu
Terug

‘Ava’ is meer dan de zoveelste actie- en spionagethriller

23 november 2020

Jessica Chastain is Ava, een getalenteerde huurmoordenaar. Wanneer een job gruwelijk verkeerd loopt, ziet ze haar rol als jager plots veranderd in die van prooi. 'Ava' is een slimme en opvallend menselijke actie- en spionagethriller.

Ava de killer-queen

Jessica Chastain is Ava Faulkner, een dodelijke huurmoordenaar van het lone wolf-type. In opdracht van een schimmige organisatie ontplooit ze haar sinistere expertise in alle uithoeken van de wereld. Geen doelwit is veilig voor haar, tot een job een keer helemaal fout loopt. Erger nog, de ijskoude killer-queen wordt getroffen door een van de gevaarlijkste handicaps voor haar gekozen carrière: een geweten. Een aandoening die Ava’s eenzame, kil georganiseerde leven helemaal overhoop gooit en haar niet langer tot jager, maar tot prooi maakt.

Meer is deze keer beter

Wie de vorige paragraaf leest en de trailer gezien heeft, zou vermoeden dat Ava in dezelfde categorie thuishoort als Jason Bourne. Geen verkeerd woord over die internationale spionagethrillerreeks of de films die deze formule succesvol kopiëren. Maar de kijker die onversneden actie en weinig meer verwacht, stelt die verwachting toch liever enigszins bij. In die zin dat je wel onversneden actie krijgt, want het finalegevecht alleen al is een paar replays waard. Maar dat ‘weinig meer’, dat kun je vergeten. En tenzij je een vastgeroeste genrepurist bent, zal je moeten toegeven dat dit de hele film er alleen maar beter op maakt.

ava, film

Dood en vernieling

Dus ja, Ava reist de wereld af om zogenaamde hoogprofieldoelwitten op sluwe of ronduit gewelddadige manieren uit te schakelen. En ja, daarbij neemt ze de kijker mee langs de typische, glamoureuze luxehotels en louche bars. We pendelen zonder wachtrijen tussen de V.S. en een of andere Europese hoofdstad, en ze laat daarbij een spoor van dood en vernieling achter. Maar in tegenstelling tot die Bourne- en aanverwanten nemen de makers van 'Ava' wel de moeite om die meedogenloze wereld te bevolken met driedimensionale personages.

Malkovich en Farrell

Zo leren we dat Ava al acht jaar clean is na een vorig leven als drugs- en alcoholverslaafde. Dat dankt ze voor een groot stuk aan Duke, haar mentor en vaderfiguur, maar ook haar opdrachtgever. Een rol voor een zoals altijd scènes stelende John Malkovich. Duke maakt zich niet zonder reden alsmaar meer zorgen wanneer zijn protegé het protocol steeds vaker breekt. Het is een kwestie van tijd voor zijn oversten vinden dat Ava’s unieke talent niet langer opweegt tegen de risico’s die haar wankelende gedrag meebrengen. Duke’s opvolger, een rol voor een hatelijk besnorde Colin Farrell, zit duidelijk niet in Ava’s kamp.

Ambitieuzer en uiteindelijk beter

Tot zover zitten we nog steeds niet al te ver af van de typische moderne actie- en spionagethriller. Maar er is Ava’s ietwat aparte routine vlak voor ze haar slachtoffers definitief uitschakelt. En de grenzen van het actiegenre worden helemaal doorbroken wanneer ze opnieuw contact zoekt met de familie waar ze acht jaar geleden van vervreemdde. Dat maakt alle betrokken tot meer dan flinterdunne figuranten in een puur door actie gedreven plot. Menselijk drama, het hunkeren naar connecties en vaak ook humor die de steriele oneliners van James Bond ver overstijgt, dat is waarom 'Ava' een ambitieuzere, geloofwaardigere en volgens ons gewoonweg betere film is dan deze korte samenvatting of de trailer doet vermoeden.

ava, film
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()