Menu
Terug

Avengers krijgt spectaculair sluitstuk met ‘Endgame’

03 september 2019

Slagen de overgebleven superhelden er na de schokkende finale van ‘Avengers: Infinity War’ in om de balans in het universum te herstellen? De verwachtingen voor ‘Endgame’ lagen astronomisch hoog, maar het spectaculaire sluitstuk op de succesvolle saga lost ze allemaal in. En meer.

Avengers: Infinity War - deel 2

Eerst en vooral: als je 'Avengers: Infinity War' nog niet zou gezien hebben, doe dat dan eerst. 'Endgame' telt ook heel wat verwijzingen naar 'Avengers: Civil War', maar meer nog dan een de finale voor de 22 vorige prenten in het verfilmde Marvel-superhelduniversum, heette 'Endgame' aanvankelijk niet voor niets 'Avengers: Infinity War - Part 2'. Heb je die 'Infinity War' wel gezien, dan is de kans heel klein dat we je hoeven te overtuigen om 'Endgame' aan je (UHD) Blu-ray- of DVD-collectie toe te voegen.

Een universum in rouw

Na de schokkende gebeurtenissen in de finale van 'Avengers: Infinity War', is het universum in rouw. Met dank aan de ‘ingreep’ van de sociopathische titaan Thanos, die een willekeurig gekozen helft van alle levende wezens in dat universum wegvaagde. Met de helft van hun overgebleven bondgenoten trachten enkele van de overlevende Avengers zich te verenigen voor een allerlaatste poging om dat apocalyptische gebeuren ongedaan te maken.

avengers, endgame

Waar Avengers sterk in zijn

Wie Avengers zegt, zegt visueel spektakel en waanzinnige actie. Maar de beste ‘afleveringen’ waren die waar de personages ruimte kregen om zichzelf en hun onderlinge relaties uit te diepen. Ook al bleef dat op het eerste gezicht beperkt tot puberaal haantjesgedrag of het uitwisselen van gevatte oneliners. Deze keer is de toon iets minder speels en hoewel het vormen van een verenigd front behoorlijk stroef verloopt, is er toch ruimte voor luchtigheid. Want Ant-man, Rocket en Thor blijven natuurlijk wie ze zijn.

Iedereen aan boord?

Het is Carol - Captain Marvel - Danvers die Tony - Iron Man - Stark van een gewisse dood in de diepe ruimte redt, maar het zal iets langer duren voor alle superheldneuzen - en in sommige gevallen wat voor een neus moet doorgaan - in dezelfde richting wijzen. Het plan dat langzaam vaste vorm aanneemt, heeft immers niet voor iedereen dezelfde positieve gevolgen. Net zoals een eerste confrontatie met Thanos niet helemaal verloopt zoals de superhelden of kijkers dat hadden verwacht.

Een heleboel film

En dan hebben we het niet over de volle drie uur die 'Endgame' op de klok zet. Neen, we hebben het over de onwaarschijnlijke eenvoud waarmee scenaristen en regisseurs vrij complexe plotmechanismen tot een moeiteloos vermakelijk verhaal weven. Geen makkelijke opgave met zo’n uitgebreide cast aan figuren die stuk voor stuk om meer schermtijd smeken … terwijl ze ook nog eens ingebed worden in een de onvermijdelijke tijdreisparadox. Hierover blijven we liever vaag, want je ontdekt het liever zelf. Wat we wel kwijt willen, is hoe boeiend, soms pakkend en dan weer hilarisch de confrontaties van de personages met hun verleden zijn.

avengers, endgame

Die cast …

Tja, wat valt er nog te vertellen over de supersteracteurs onder die superheldpersonages. Natuurlijk hadden we graag wat meer Star-Lord gezien, of die geweldig nieuwe Spider-Man. Maar Bruce Banner, Captain America, Iron Man, Thor en onze nieuwe favoriet Ant-Man, vullen de gaten die Thanos in de voorganger sloeg, moeiteloos in. Elke acteur zit in zijn rol al was het zijn of haar favoriete jeans of jurkje. Respect ook voor de broertjes Anthony en Joe Russo die een allesbehalve makkelijk in te lossen verwachting glorieus overtreffen.

avengers, endgame

… en die finale

Of liever, die twee finales. Eerst en vooral is er die onvermijdelijke en gepast epische beslissende veldslag tussen goed en kwaad. Alleen die al is het herbekijken en nog eens herbekijken van 'Avengers: Endgame' helemaal waard. Een visueel stukje actiespektakel dat elke voorgaande Marvel-film moeiteloos overtreft. En dat zegt meer dan genoeg. Ten tweede is er de elegante manier waarop 'Endgame' 20 films en 25 superhelden een waardig sluitstuk geeft. Met het afscheid van enkelen en wie weet de aftrap voor een nieuwe generatie.

'Avengers Endgame' is verkrijgbaar op DVD, Blu-ray, 3D Blu-ray en UHD Blu-ray.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()