Menu
Terug

Bazart brengt album ‘Bazart 2’ uit

03 oktober 2018

Ze waren zenuwachtig, de jongens van Bazart. Met hun knaldebuut hadden ze de lat voor zichzelf gruwelijk hoog gelegd. Ze wilden niet die eendagsvlieg zijn die een keer in het Antwerpse Sportpaleis stond en daarna nooit meer. ‘Bazart 2’ bewijst wat de fans al lang wisten: Bazart is een blijver.

Die taaie tweede

Het was tijdens de zomermaanden moeilijk om iemand van Bazart te pakken te krijgen. Oké, er was die nu al legendarische passage op Pukkelpop, maar voor de rest ging elk greintje focus van de band naar het afwerken van hun nieuwe, tweede album. Traditiegetrouw is dat altijd het moeilijkste. Als het goed gaat, bevestigt die ‘taaie tweede’ de plek die ze na hun doorbraakalbum in het muzieklandschap reserveerden. De reden waarom we over die ‘taaie tweede’ spreken, is dat het gruwelijk vaak uitdraait op het barsten van de bubbel. Een stil wegdeemsteren naar de overvolle, maar veelal vergeten vergaarbak met opschrift ‘dat was leuk voor eventjes’.

Try-out op Pukkelpop

Dat tweede album is er nu. Noem het wat ons betreft kurkdroog, ironisch of helder, maar het kreeg de naam ‘2’. Voluit ‘Bazart 2’ dus. Dat de voorganger niet gewoon ‘Bazart’ of ‘1’ heette, zal de heren van deze eigenzinnige band worst wezen. Wie deze zomer naar de radio luisterde, weet intussen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. De eerste, vooraf geloste single ‘Grip (Omarm me)’, was Hot Shot op Studio Brussel, Big Hit op MNM, Megahit op 3FM en ook op heel wat andere radiozenders was het nummer niet weg te branden. Intussen stootte het al door naar nummer 1 van De Afrekening op Stu Bru. Een stevige graai uit andere nieuwe nummers van dat tweede album werd niet minder enthousiast ontvangen bij een eerste blootstelling aan het publiek daar in Kiewit, Hasselt.

Die heren van Bazart heten Mathieu Terryn (zang, frontman), Simon Nuytten (zang, gitaar) en Oliver Symons (zang, synthesiser, gitaar). Dit kerntrio wordt zowel in de studio als live bijgestaan door Daan Schepens (bas) en Robbe Vekeman (drums). Ze begonnen eraan in 2012. Nog niet zo heel lang geleden dus. De doorbraak, of liever de explosie kwam er echter pas een goede twee jaar geleden. In het najaar van 2015 loste de band hun debuutalbum ‘Echo’, waarop de single ‘Goud’ van een eerdere EP werd overgenomen. Die single stootte door tot in de top van De Afrekening en veroverde in een mum van tijd de hitlijsten van andere radiozenders. Het leek wel alsof heel Vlaanderen liever snel naar de hel dan traag naar de hemel wou.

Hitsalvo

Dat ze hun debuutalbum met twee uitverkochte concerten in de AB voorstelden, zegt heel wat. ‘Echo’ settelde zich amper een week na de release op de eerste plek in de Vlaamse Ultratop 200. Dat was hen nog nooit voorgedaan. Daarna ging het hard voor de band. ‘2016 is het jaar van Bazart’ kopte een krant en daar konden zelfs de meest verzuurde critici maar weinig tegeninbrengen. Op de Music Industry Awards, kortweg de MIA’s, scoorde Bazart maar liefst zeven nominaties, om er uiteindelijk vijf te verzilveren: in de categorieën ‘Hit van het jaar’, ‘Nederlandstalig’, ‘Doorbraak’, ‘Pop’ en ‘Groep’. Ze grepen enkel naast ‘Album’ en ‘Live act’. Wie Bazart in de tussentijd op een podium bezig zag, weet dat er aan dat laatste gewerkt is. En hoe!

Bazart loste anderhalf jaar lang een salvo van hits en zette met een uitverkocht Sportpaleis een loeier van een kers op de taart. Terwijl duizenden kelen de songteksten van ‘Echo’s’ van begin tot eind meezongen, waren Mathieu, Simon, Oliver en co al bezig met wat er daarna zou komen. De band was, zoals de documentaire die onlangs rond de band verscheen zo passend titelt, ‘Het Begin Voorbij’. Die docu volgt de band doorheen hun hallucinante succesperiode en geeft een exclusieve kijk op hoe dit tweede album tot stand kwam. De jongens beseften dat wat ze de laatste jaren meemaakten niet normaal was. Ook de snelheid waarmee het plots allemaal ging, overviel hen. Ze geven daarbij wel toe dat die dingen die ze nu als normaal beginnen te zien, wel die dingen zijn waar ze eigenlijk al jarenlang van droomden. “Het enige dat we nu kunnen doen, is een goede tweede plaat maken.”

Opdracht volbracht?

Zo’n goede tweede plaat betekent voor Mathieu, Oliver en Simon een plaat waarop ze zichzelf zo hard mogelijk uitdagen. Een album ook dat bewijst dat ze niet die eendagsvlieg waren die een keer in het Sportpaleis stond en dan nooit meer. Wie er de kalender van dat Sportpaleis op nagekeken heeft, weet dat dat tweede objectief alvast gehaald is. Daarover lees je meer in het kadertje.

Wat dat zichzelf uitdagen betreft, zijn ze diep gegaan. Frontman Mathieu Terryn liet zich ontvallen achteraf soms versteld te staan van de rauwe openhartigheid die in de songteksten weerklinkt. Verwacht echter geen overdosis zwaarmoedigheid op ‘Bazart 2’. Zoals Terryn de toon van het album gebald samenvat: “De Bazart-identiteit blijft, maar het is allemaal wat lichter en vrolijker geworden.”

Alles op 2

Alle andere projecten, zelfs met het beste zomerweer in jaren, moest wijken voor dit tweede album. Gitarist Simon Nuytten zette met pijn in het hart een punt achter Felix Pallas, een nochtans beloftevolle band die hij samen met zijn broer oprichtte. Warhola, de groep van keyboardspeler Oliver Symons, nog zo’n project dat het lang niet slecht doet, zou Bazart in die maanden naar de release voorrang moeten geven.

Het kerntrio schreef de nummers, trok ermee naar de Londense studio van producer en muzikaal wunderkind Luke Smith en werkte ‘Bazart 2’ uiteindelijk af in de eigen studio in Antwerpen. Die Luke Smith zat duidelijk op de goede golflengte. Als je nog nooit van de man gehoord zou hebben: hij werkte mee aan nummers en albums voor andere Foals, Depeche Mode, Everything Everything en Crystal Fighters. ‘Bazart 2’ zit dus in goed gezelschap en de heren hoeven zich geen zorgen te maken. Als dat eerste album een bubbel was, dan is Bazart een bubbelkanon dat blijft verwonderen, vermaken en verblijden.

Afspraak in Antwerpen

Na een eerste informele kennismaking met enkele nieuwe nummers voor een laaiend enthousiast Pukkelpop-publiek volgt de echte voorstelling van het nieuwe album van Bazart in het Antwerpse Sportpaleis. En wel op zaterdag 20 oktober. Wie er bij hun passage in 2017 bij was, weet dat het dak van die concerttempel er wel degelijk af kan.