Menu
Terug

BioShock – The Collection: drie topgames in één pakket

29 mei 2020

BioShock, BioShock 2 en BioShock Infinite, drie monumentale games die de speler in een onvergetelijke wereld onderdompelen. Een trilogie die nu als BioShock - The Collection in een onweerstaanbare bundel voor de Nintendo Switch verschijnt.

Indrukwekkend inhaalmanoeuvre

Ook al voelt het voor velen waarschijnlijk alsof Nintendo’s console er al veel langer is, toch vierde de Switch onlangs pas zijn derde verjaardag. Die nog relatief jonge leeftijd maakt dat de Switch-speler naast heel wat ijzersterke klassiekers greep. Maar niet getreurd. Met grote regelmaat vinden die grote games uit de recente en minder recente gamegeschiedenis hun weg naar Nintendo’s unieke console. En met BioShock - The Collection mag er weer een fenomenale gametrilogie afgevinkt worden.

De originele game

In de originele BioShock-game spoel je aan op een mysterieus eiland met een vuurtoren. Daarin vind je een lift waarmee je afdaalt naar de al even mysterieuze retro-futuristische onderwaterstad Rapture. Die werd gebouwd als een ideale nieuwe wereld. Wanneer jij er arriveert, is daar nog maar weinig van te merken. Terwijl je alsmaar meer over Rapture en zijn vreemde bewoners ontdekt, tracht je met een mix van creatieve shootermechanismen de vele gevaren te overleven die je terugkeer naar het oppervlak in de weg staan.

bioshock, collection, switch

BioShock 2

Acht jaar na de gebeurtenissen in de eerste game keer je in BioShock 2 terug naar de gruwelijk uit de hand gelopen onderwaterutopie Rapture. Deze keer als een Big Daddy, zo’n zwaarbewapende, gepantserde kolos, genetisch ontworpen om zijn frêle Little Sister Eleonor te beschermen. Eleonor’s biologische moeder heeft echter andere, meer sinistere plannen. Wat volgt, is een intens en bij momenten hartbrekend actieavontuur met sterke rollenspelelementen en vaak taaie morele dilemma’s.

BioShock Infinite

BioShock Infinite voert je mee naar een alternatieve versie van 1912. Meer bepaald naar Columbia, een stad hoog in de wolken, die zich heeft losgescheurd van de Verenigde Staten. Als de ex-detective Booker DeWitt word je daarheen gestuurd om er een zekere Elizabeth uit de klauwen van Columbia’s fanatieke leider en haar robotbewaker te redden. Natuurlijk loopt dat helemaal anders dan voorzien, met voor alle betrokkenen dramatisch onverwachte onthullingen en plottwists.

Niets is wat het lijkt

Je kunt je maar moeilijk een feller contrast indenken dan de duizelingwekkend open en zonovergoten wereld van BioShock Infinite en het beklemmend klamme van de onderwaterstad Rapture in de andere twee games. Ook het verhaal staat telkens helemaal op zich. Toch delen de drie games heel wat DNA. Zo is uiteindelijk niets wat het aanvankelijk lijkt. Voert het verhaal je in telkens weer nieuwe, tot schokkend verrassende richtingen. De makers creëren telkens een organische, levende spelwereld, hoe fantastisch die op het eerste gezicht ook mag lijken. Een volwassen wereld ook. Die '18' staat er niet voor niets op de verpakking.

bioshock, collection, switch

Creatieve shooter

Nog zo’n constante in de BioShock-games is dat de game dan wel speelt als een first-person shooter, maar dat goede reflexen en een snelle trekkervinger slechts twee ingrediënten van de gameplaycocktail vormen. De setting voorziet je een enorm brede waaier aan ‘technologisch verantwoorde’, bovennatuurlijke vaardigheden. Het is aan jou om daar het handvol uit te mixen en matchen dat het best op je speelstijl aansluit. Waar heel wat games uitpakken met één, twee of drie van die gameplay omgooiende skills, is het in een BioShock-game moeilijk kiezen tussen een veelvoud daarvan.

bioshock, collection, switch

Heel veel BioShock

Het zegt al genoeg dat die eerste twee BioShock games, die origineel voor pc, PS3 en Xbox 360 verschenen, later geremasterd werden zodat ook Xbox One- en PS4-spelers deze klassieker konden ervaren. Nu is het gelukkig ook de beurt aan de (volwassen) Switch-gamers. BioShock - The Collection telt de geremasterde versies van die eerste twee games plus BioShock Infinite. Oh ja, en inclusief alle singleplayeruitbreidingen die op elk van deze drie games volgden. Een heleboel game dus en we moeten daar misschien nog even bijvertellen: helemaal in handheldstijl en dus perfect op de Nintendo Switch Lite te spelen.

bioshock, collection, switch
bioshock, collection, switch
bioshock, collection, switch
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()