Menu
Terug

‘Black Widow’: superhelden en girl power met Scarlett Johansson

19 oktober 2021

Natasha Romanov, bekend en berucht als Black Widow, wordt gedwongen haar zorgvuldig geheimgehouden verleden te confronteren. 'Black Widow' - de film - betekent actie, spektakel, humor en een unieke, verrassende familiedynamiek. Met Scarlett Johansson in topvorm, en ze is lang niet de enige.

De definitieve versie

De eerste keer dat Natasha Romanoff van zich liet horen, was in 1964. Ze werd toen in een comicbook opgevoerd als een Russische spionne die Tony ‘Iron Man’ Stark het leven zuur maakte. Later zou ze overlopen en het zelfs tot een vast teamlid van de Avengers schoppen. Samen met de films rond deze superhelden rees ook de ster van Black Widow. Miljoenen die nooit een comicbook lazen, leerden haar kennen in de definitieve versie die Scarlett Johansson op het grote scherm neerzette. Black Widow debuteerde in ‘Iron Man 2’ en speelde een opgemerkte rol in zeven latere Avengers-films.

Door de façade

Naast een letterlijk dodelijke mix van krijgskunsten en kurkdroge observaties toonde Natasha tot nog toe vooral het talent om nooit in haar kaarten te laten kijken. In tegenstelling tot sommige van haar superheldcollega’s draagt ze geen masker, maar ze is wel die Avenger die zich het minst blootgeeft. Niet aan haar collega’s en niet aan de kijker. ‘Black Widow’, de film dan, doorbreekt die façade. “Vanaf het moment dat we over deze film begonnen te praten, was het duidelijk dat we meteen diep moesten gaan, anders had het geen zin”, vertelde Scarlett Johansson er over.

Nieuwkomers welkom

‘Black Widow’ is een film die op zichzelf staat. Je hoeft de Avenger-films dus niet gezien te hebben. Wie ze wel zag, kunnen we vertellen dat ‘Black Widow’ zich afspeelt vlak na ‘Captain America: Civil War’ en dus voor de gebeurtenissen in ‘Avengers: Infinity War’. Natasha heeft op dat punt de Sokovia Akkoorden gebroken, Secretaris Ross verraden en is een van die Avengers die op de vlucht is. Na een verrassende proloog is dat overigens hoe ‘Black Widow’ begint: met voormalig SHIELD-agente Natasha Romanoff, op de hielen gezeten door Ross. Helaas loeren er nog gevaarlijkere krachten op de ex-Avenger.

Een wit blad

Een nieuw begin met een schone lei zit er dus niet in voor Natasha. Als ze de nieuwe dreiging wil overleven, moet ze stoppen met rennen en terugkeren naar hoe het voor haar alter ego allemaal begon. Ze zal haar verleden van lang voor ze een Avenger werd moeten confronteren. De kans om haar volledig in mysterie gehulde verleden te mogen ontrafelen, zorgde voor heel wat opwinding bij de makers van de film. Ze konden immers alle kanten uit en lieten zich helemaal gaan.

Trauma op 12

Het resultaat is een intense actiethriller die ook het verhaal van de persoon Natasha Romanoff helemaal uit de doeken doet. Te beginnen met de traumatische ervaring die haar leven omgooide toen ze amper twaalf was. Via haar meedogenloze training tot Russische spionne. Met onderweg verrassend veel familiale perikelen. Fans van de Avengers-films zagen haar in ‘Endgame’ de ultieme zelfopoffering maken. ‘Black Widow’ laat zien hoe ze uitgroeide tot de persoon die zo’n heroïsche beslissing maakt.

Familie kies je niet

Regisseuse Cate Shortland zet precies de juiste toon met een dynamische mix van actie, humor en emoties. Een ontdekkingsreis in het verleden van iemand die dat verleden zeven films lang geheimhield. We zijn er getuige van hoe een allesbehalve normale familie uiteengerukt wordt en iedereen zijn of haar eigen pad kiest. De ene al met wat meer succes dan de andere. Een reünie is onvermijdelijk, maar verwacht hier geen scènes waarbij men elkaar met tranen in de ogen in de armen valt. De Romanoff-familiedynamiek volgt zijn eigen regels en die kunnen elk moment, zonder enig overleg of waarschuwing, veranderen.

Melina en Alexei

Natasha Romanoff en hoe Scarlett Johansson haar neerzet, daar is alles al over gezegd. Haar familie is minstens even interessant. Zo is er Melina, oftewel moeder Romanoff. Een rol die Rachel Weisz zich met moeiteloze geloofwaardigheid eigen maakt. Een gelaagd personage dat aan de ene kant gedwongen werd om haar dochter af te staan, maar aan de andere kant trouw bleef aan haar schimmige opdrachtgevers. Vader Alexei Romanoff, een schaamteloos tactloze David Harbour, stond ooit bekend als Red Guardian. Tijdens de Koude Oorlog was hij even het Sovjet-antwoord op Captain America, maar die dagen liggen duidelijk in het verleden. Voor iedereen behalve Alexei zelf toch.

nieuwe Black Widow?

En dan is er Yelena Belova, Natasha’s jongere zus, gespeeld door Florence Pugh die elke scène waarin ze te zien is, op haar naam zet. Ook Yelena ontpopte zich tot een uitzonderlijk talent in de meedogenloze spionnenopleiding. Dat is echter zowat het enige dat de twee met elkaar gemeen hebben. Yelena is een killer, maar ergens ook nog een kind dat antwoorden zoekt. Ze is impulsief en uitgesproken, en draagt haar hart op de tong. Karaktertrekken die Natasha keer op keer uit evenwicht brengen. De chemie tussen de actrices is niets minder dan fenomenaal.

Producer Kevin Feige, de man achter de Avenger-films, liet weten dat ‘Black Widow’ geschreven was om Pugh’s Yelena net zozeer in de kijker te zetten als Johansson’s Natasha. Er zou zelfs sprake van zijn dat Yelena Belova de nieuwe Black Widow zou worden. Dat is wat ons betreft bij deze goedgekeurd.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()