Menu
Terug

Blade Runner 2049

02 februari 2018

‘Blade Runner 2049’ is de virtuoze opvolger voor Ridley Scotts meesterwerk uit 1982 en tegelijk een ijzersterke sciencefiction/cyber-noir-thriller die helemaal op zichzelf staat - en een blij weerzien met Harrison Ford.

Weinig rooskleurig

“Wat maakt een mens een mens?” Dat vraagt regisseur Denis Villeneuve in ‘Blade Runner 2049’. De mogelijke antwoordsuggesties die hij vervolgens in zijn film voorstelt, dagen je uit om - al is het maar voor even - anders te gaan denken over wie we zijn. Het is niet de eerste keer dat de waarde - en waarden - van het mens zijn in vraag worden gesteld...

Blade Runner 2049 - sciencefiction

Vijfendertig jaar geleden blies het baanbrekende sciencefictionfenomeen ‘Blade Runner’ de veelal nietsvermoedende bioscoopbezoeker op meer dan een manier van zijn sokken. Geregisseerd door de ondertussen legendarische Ridley Scott, die ons een weinig rooskleurige en tegelijk griezelig overtuigende toekomst voorspelde. Met een impact zoals enkel Stanley Kubrick hem dat met ‘2001: A Space Odyssey’ ooit voordeed. Maar dan smeriger, rauwer en pakkender.

Blade Runner 2049 - Ryan Gosling

Mijlpaal in de filmgeschiedenis

Toen, in 1982, durfde niemand - ook Scott zelf niet - te vermoeden hoe ‘Blade Runner’ zou voortleven. De film pionierde het neo-noir cyberpunkgenre en geldt vandaag nog steeds als een van de belangrijkste films aller tijden. De echo’s van ‘Blade Runner’ klonken overigens tot ver buiten het scherm, tot in muziek, kunst, mode en zelfs in universiteitscursussen.

Nu, meer dan drie decennia later, voert ‘Blade Runner 2049’ ons terug naar dat universum dat ondertussen meerdere generaties filmfans begeestert. Met een film die je tegelijk als een langverwachte opvolger mag zien, maar ook als een geweldige cinemabeleving die helemaal op eigen benen kan staan. Je moet het origineel dus niet hebben gezien, maar als dat het geval is - of het is alweer jaren geleden - doe je dan een plezier en rakel die voorganger even op. Die bestaat in vele versies, maar wij verkiezen de nu courante The Final Cut-editie.

Blade wat?

Kort door de bocht speelde de eerste ‘Blade Runner’ zich af in 2018 in een overbevolkte wereld waar hightech een schril en tegelijk organisch contrast vormt met een aftakelende maatschappij. Replicants, dat zijn robots die maar moeilijk van echte mensen te onderscheiden zijn, mogen na een vermeend bloedbad op een kolonieplaneet geen voet meer op Aarde zetten. Doen ze dat toch, dan wordt er een zogenaamde blade runner op afgestuurd. Ervaren huurlingen, gespecialiseerd in het opsporen en definitief op non-actief zetten van illegale Replicants.

Blade Runner 2049 - Harrison Ford

Zoals de titel doet vermoeden, speelt ‘Blade Runner 2049’ zich dertig jaar na de gebeurtenissen in de voorganger af. Nieuwe generaties Replicants kwamen, werden opnieuw verbannen en vervolgens weer opgevolgd door nog menselijkere varianten. Zo ontstond uiteindelijk ook weer de nood aan blade runners.

Blade Runner 2049 - K

Het verhaal van K

K is zo’n blade runner. Wanneer we hem in het begin van de film leren kennen, is het voor hem een dag als alle andere. Hij wordt erop uitgestuurd om een oud model Replicant ‘op pensioen’ te sturen. Een op het eerste gezicht routineklus, die echter helemaal anders uitdraait wanneer K per ongeluk een mysterie blootlegt. Een geheim dat hem alles in vraag zal doen stellen.

Waar Harrison Fords job als blade runner Deckard in het origineel vooral grauw en afstompend leek, is die er voor K, een rol op het lijf geschreven van Ryan Gosling, er nog gecompliceerder op geworden. K leidt een hard en geïsoleerd leven. Hij heeft de slechtste job op de planeet en hij weet het. Tegen alle verwachtingen in levert zijn laatste missie hem echter een droom op. Een verlangen dat hem mogelijk fataal zal verblinden. De kern die deze ‘Blade Runner 2049’ veel meer dan alleen maar een visueel filosofisch en visionair hoogstandje maakt.

“Ooit had ik jouw job”

Deckards laatste Replicanten-jacht stuurde vooral zijn eigen leven een drastisch andere richting uit. De gevolgen van K’s missie hebben veel grotere, misschien wel catastrofale consequenties. Wanneer de scheidingslijn tussen mens en Replicant, tussen mensdom en technologie, in vraag gesteld wordt, vrezen sommigen zelfs voor anarchie en oorlog. Onder die sommigen tellen we machtige belangengroepen, die er niet voor terugdeinzen een pion of twee (of tienduizend) op te offeren.

Blade Runner 2049 - replicant

We onthullen ondertussen niets nieuws wanneer we vertellen dat die Deckard opduikt in ‘Blade Runner 2049’. Harrison Ford is ruwweg net zoveel jaren ouder geworden als de filmtijdlijn dat aangeeft. En hoewel dit vooral het verhaal is van K, domineert Deckard elke scène waarin hij present geeft. Al moet gezegd dat de chemie tussen Gosling en Ford van het scherm spat, en dat de jongere acteur zich moeiteloos staande houdt naast de man die voor miljoenen kijkers al 35 jaar synoniem is met ‘Blade Runner’.

Blade Runner 2049 - Deckard ontmoeten

Dream team

Ridley Scott, die al jaren flirtte met ideeën voor een opvolger, was nauw bij de productie betrokken. Hij haalde de scenarist van het origineel erbij en was volgens regisseur Villeneuve de hele productieperiode stand-by voor frequente vragen en advies. Dat verklaart waarom deze film niet enkel qua toon perfect in de Blade Runner-mythologie past, maar ook op elk ander vlak - zelfs zoveel jaren en technische ontwikkelingen later - aansluit op de voorganger.

Villeneuve, die de laatste jaren met films als ‘Prisoners’, ‘Sicario’ en ‘Arrival’ liet zien dat hij uit een dertien-in-een-dozijn opzet altijd een frisse, onverwachte veertiende insteek kon puren, slaat zich met zelfvertrouwen door wat zonder enige twijfel de zwaarste opdracht in zijn carrière is. We voelen zijn aparte sensitiviteit voor de menselijke kant en dat is precies waar de ziel van het blade runner-gegeven om draait. Daarnaast zijn we het helemaal eens met zijn beslissing om zo weinig mogelijk met computer gegeneerde beelden en decors te werken, zonder daarmee de unieke visuele impact van ook deze opvolger te kort te doen.

‘Blade Runner 2049’ zal wellicht niet zoals zijn voorganger een iconische mijlpaal in de filmgeschiedenis worden. Maar de generaties fans van die voorganger konden zich geen betere opvolger dromen. Het gedeelde DNA is vanuit elke hoek overduidelijk. Tegelijk ontdekken nieuwkomers - ook diegenen die normaal niets met sciencefiction hebben - er een van de beste films van 2017 in.

Blade Runner 2049
Genre: Sciencefiction/drama
Release: 14 februari

 

Blade Runner 2049
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()