Menu
Terug

Verslag: BlizzCon 2017

Blizzard verwent zijn fans
Leestijd minuten
06 november 2017

BlizzCon is het jaarlijkse festival in Californië waar videogamemaker Blizzard zijn fans uitnodigt voor twee dagen vol primeurs, gamedemo’s, cosplay, panelgesprekken, e-sports wereldkampioenschapsfinales en een live optreden van Muze deze keer.

De festiviteiten werden traditioneel geopend met de ‘duh’ openingsceremonie. Een presentatie door de eeuwige jong-volwassenen van Blizzard zelf. Geen stropdassen, gelikte marketingpraatjes maar pure fanservice. Pure elektriciteit, meer nog dan in een vak voetbalsupporters heerst er hier een familiale vibe. Iedereen beschouwt iedereen meteen als vrienden. Er is geen schaamte, wat ervoor zorgt dat het een plek is waar iedereen zich thuis voelt. Je collega-fans zijn geen vreemden, maar simpelweg vrienden die je nog niet ontmoet hebt. Dat is de boodschap die BlizzCon mee wil geven aan haar fans: wees verdraagzaam, want jullie zijn een grote familie van fans.

Deze alweer elfde editie van BlizzCon werd in het conventiecenter van Anaheim georganiseerd, op een uurtje rijden van Los Angeles en dicht genoeg bij Disneyland om elke avond mee van het vuurwerk te genieten. In totaal waren er zo’n 30.000 fans present, terwijl miljoenen mensen van over de hele wereld het spektakel online met hun een virtuele ticket volgden. Blizzard reserveerde een oppervlakte van ruwweg 21 voetbalvelden voor een vijftal grote podia, panels en duizenden demomachines.

Lange termijn gaming

Precies omdat Blizzard kwaliteit boven kwantiteit stelt en zijn handvol titels liever een marathon laat lopen dan sprintjes doet trekken, onthulde deze BlizzCon geen nieuwe games. De aankondigingen van uitbreidingen en subtiele tot ingrijpende updates van de bestaande stal, werden daarom niet met minder gejuich onthaald. Zo werd World of Warcraft’s alweer zevende uitbreiding ‘Battle for Azeroth’ en een ‘vers begin’-serveroptie aangekondigd. Zo werden er nieuwe personages en slagvelden aangekondigd voor Overwatch en Heroes of the Storm. Daarnaast kreeg de gestaag dominerende co-op modus van Starcraft II de injectie om er weer een jaar tegenaan te kunnen. Ook wordt de originele single player Wings of Liberty vanaf midden november free to play. HearthStone kreeg met Dungeon Runs een verrassende single player modus en met Kobolds & Catacombs een nieuw en negende uitbreiding.

BlizzCon

Upgrades en updates

De opfrissers zijn niet van de minste. Zelfs World of Warcraft, de 13-jarige opa van de familie krijgt er nog maar eens een uitbreiding bij. Dat terwijl op Diablo III na, de liefhebbers van de andere titels er weer een jaar tegenaan kunnen met nieuwe personages, speelmappen, tweaks en ander lekkers. Blizzard zet al jaren in op e-sports en die traditie wordt met Overwatch naar een hoger niveau getild. Hier werd de finale van het eerste wereldkampioenschap landenteams beslist. Het zal niemand die thuis is in dat competitieve wereldje verbazen dat de beker naar Zuid Korea ging.

Hearthstone

Volgende maand, in december dus keert Hearthstone terug naar de roots van klassieke fantasie vol monsters schatten en valstrikken. Dat doen ze met de expansie Kobolds & Catacombs. Dat met een old school dungeoncrawler-sfeertje, dus. Een uitbreiding met 135 kaarten, waaronder Spellstones, oftewel enchanted items die je in je hand houdt om ze in kracht te boosten voor je ze speelt. Voor elk van de negen klassen komen er ook nog specifieke Legendary Weapons bij. Daarvan krijg je er eentje als je na de release van Kobolds & Catacombs inlogt.

Een ander opmerkelijk nieuwtje en primeur voor Hearthstone is de nieuwe single player gamemodus 'Dungeon Runs'. Daarin worden acht random bosses getrokken die je een voor een moet verslaan. Je begint met een vrij laag level deck dat je na iedere overwinning kan upgraden. Net zoals je je personage opwaardeert in een dungeon crawler. Verlies je echter een bossfight, dan worden alle kaarten opnieuw geschud en mag je helemaal opnieuw beginnen. Qua spanning en herspeelbaarheid heeft deze Dungeon Runs dus een ton aan potentieel. Minstens zo belangrijk om te onthouden is dat deze Dungeon Runs-versie helemaal gratis is en je deze los van de standaard Hearthstone kan spelen.

BlizzCon 2

Heroes of the Storm

Op deze BlizzCon 2017 verwelkomden we twee nieuwe draken, enfin helden, maar eigenlijk ook draken in de Nexus. De eerste is Alexstrasza, die als Life-Binder een vrij flexibele ranged support-rol vervult. Ze manipuleert levensenergie om haar bondgenoten te genezen en kan telkens voor 15 seconden in een gigantische rode draak transformeren. Die truc komt vergezeld van een health boost en een ‘vurige adem’. Ze kan haar vijanden ook nog op andere manieren vuur laten vatten, bijvoorbeeld met een duikbommenwerper die vuurbommen op de oppositie dropt. De andere nieuwe held is Hanzo, een mobiele ranged assassin en scout. Zijn Sonic Arrow laat toe om zijn team een blik te gunnen op verafgelegen of moeilijk bereikbare plekjes van het slagveld. Zijn handelsmerk uit Overwatch, de dubbele draak, is goed voor een snipershot met de slagkracht van een tankkaliber. Een grote tank.

BlizzCon 3

In 2018 komt er overigens weer een grote gameplay-update voor Heroes of the Storm. Wat ons betreft, staat de getweakte camera die je een beter, iets verder afgelegen zicht op het slagveld geeft voorop. Ook welkom is de update voor de stealth-spelers die anderen de kans geeft om nog sluwer te zijn. Dat gebeurt in updates in hun kits. Er wordt ook geschroefd aan de ‘lanes’ om de beginfase van elke game boeiender te maken, zonder dat een spelpartij daar langer of korter op wordt. Daarnaast komt er een ingebouwde voice chat aan en wordt matchmaking, gebaseerd op je prestaties, nog scherper gesteld.

Een grote familie

Maar naast al die aankondigingen, het opschuiven van houdbaarheidsdata, het uitproberen van gamedemo’s en kampioenschappen is BlizzCon een gebeuren waar fans de ontwikkelaars en elkaar ontmoeten. Waar ze met elkaar in dialoog gaan, verhalen uitwisselen en hun liefde voor de games van Blizzard op leuke, ernstige en soms prettig gestoorde manier tonen. Met horden cosplayers en muzikaal spektakel werd het evenement passend afgesloten met een geweldig concert van Muse

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()