Menu
Terug

Blu-ray van de Maand: Tomb Raider

Fietskoerier én avonturier
Leestijd minuten
18 Juli 2018

Een jonge, koppige en vrijgevochten jonge vrouw gaat op zoek naar haar mysterieus verdwenen vader in de nieuwe Tomb Raider-film. Als je weet dat die jonge vrouw Lara Croft heet, zit je gegarandeerd goed voor een intens en spectaculair actieavontuur vol exotische locaties en dodelijke gevaren.

Lara Croft is de temperamentvolle en uitgesproken zelfstandige dochter van een excentrieke avonturier. Die vaderfiguur verdween echter toen ze amper een tiener was. Nu, zeven jaar later, zien we een jonge vrouw van 21 zonder echte focus of doel in het leven. Lara navigeert doorheen de chaotische straten van trendy Oost-Londen als fietskoerier. Ze kan met moeite de huur betalen, maar omdat ze zo vastbesloten is haar eigen pad te bewandelen, weigert ze de teugels over te nemen van haar vaders multinational. Net zoals ze ergens ook nog steeds weigert te aanvaarden dat hij echt dood is.

Tomb Raider

Wanneer ze het advies krijgt om zich bij de feiten neer te leggen, kan Lara zelf niet helemaal vatten wat haar ertoe drijft om na al die tijd de puzzel van haar vaders mysterieuze verdwijning op te lossen. Ze laat alles achter en trekt naar Croft seniors laatst gekende bestemming: een mythische graftempel op een al even mythisch eiland dat zich ergens in de buurt van Japan zou moeten bevinden. Haar avontuur begint niet zonder moeilijkheden. Alleen nog maar het bereiken van dat eiland draait al uit op een levensgevaarlijk en verraderlijk gebeuren.

Tomb Raider - Nieuwe type heldin

Nieuw type heldin

Dat is de insteek van ‘Tomb Raider’, een film geïnspireerd op het gelijknamige, legendarische videogamefenomeen dat met een acrobatische Lara Croft het definitieve vrouwelijke antwoord op Indiana Jones gaf. We hebben het hier vooral over de meest recente gametrilogie. Want die transformeerde Lara van een steriel sekssymbool uit de vroegere games in een overtuigend personage van vlees en bloed. Een jonge vrouw die zwalpt tussen twijfels en vastberadenheid, momenten van hyperventilerende angst en uitspattingen van haast suïcidale heroïek.

Dit is dus niet de onbevreesde, hyperatletische en feilloze scherpschutster, zoals Angelina Jolie zestien jaar geleden Lara Croft (heel verdienstelijk) gestalte gaf in die vorige reeks Tomb Raider-films. Neen, deze keer is het aan de Deense Alicia Vikander. Die zet een veel groenere versie neer van de beroemdste vrouwelijke heldin/hoofdrolspeelster uit de moderne populaire cultuur. De actrice slaagt met vlag en wimpel, zowel in het overbrengen van de mentale obstakels die ze hier moet overwinnen, als in de fysieke. Want ‘Tomb Raider’ is in de eerste plaats een actiefilm en wat voor eentje!

Meer dan een origin story

Die reis naar dat mysterieuze eiland geeft de kijker al een voorproefje van de spannende, spectaculaire achtbaanrit die volgt. Haar zoektocht in de Tomb Raider-film maakt echter vrij snel plaats voor een andere, dringendere prioriteit: overleven. Helemaal alleen in een verraderlijke en vijandige omgeving zien we een bange, maar vastberaden jonge vrouw uitgroeien tot een geharde, maar nog steeds stuntelende wraakgodin.

Tomb Raider - Meer dan een origin story

Je zou deze film kunnen zien als het ontstaansverhaal van een superheldin, of de tomberoofster zoals Lara Croft ‘later’ de geschiedenis zal ingaan. Maar dat is ietwat kort door de bocht. De hoofdrolspeelster gaat effectief door een reeks spectaculaire, soms ijzingwekkende actiescènes, maar ze wordt nooit karikaturaal. Ze verliest nooit haar kwetsbaarheid of menselijkheid, zoals dat superhelden dat wel eens durft te overkomen.

Tomb Raider - Geen gamer? Geen probleem!

Geen gamer? Geen probleem!

Wie nog nooit een videogame aanraakte of niet vanuit de eerste hand vertrouwd is met Tomb Raider, hoeft zich geen zorgen te maken. Hoewel de film gebaseerd is op de verhaallijn en karakterontwikkeling van een - op zich al heel filmisch - game, staat deze prent helemaal op zichzelf. Dus geen overdosis knipogen en verwijzingen die enkel de gamers zullen waarderen.

De Tomb Raider-film neemt ook de vrijheid om inhoudelijk een en ander naar zijn hand te zetten. Zo is een van je voornaamste vijanden, gespeeld door een altijd geweldige en intense Walton Goggins, beduidend sterker uitgewerkt en is het bovennatuurlijke uit het game gesneuveld voor een geloofwaardiger alternatief in de film. Waar de filmmakers wel naar het game hebben gekeken, is de manier waarop je ondergedompeld wordt in de actie. Alsof je er middenin zit.

Met ingehouden adem

Zo zien we Lara van het ene gevaar in het andere duiken. Vaak letterlijk. Het lijkt wel alsof de kogels die haar om de oren vliegen ook jou op een haartje missen. Je leeft met ingehouden adem mee wanneer ze net op tijd een dodelijke puzzel oplost. En het zou ons niet verbazen wanneer ook jou een kreun ontsnapt wanneer ze een extra harde klap incasseert. In sommige scènes gaat het er zo halsbrekend snel en chaotisch aan toe, dat je eigenlijk even wilt terugspoelen, maar het uitgekiende, opgejaagde tempo maakt dat je uiteindelijk toch met je vingers van die afstandsbediening afblijft.

Tomb Raider - Met ingehouden adem

Tussen al die actie door is er ruimte voor emotioneel gedreven karakterontwikkeling. Zelfs voor een aardig, maar nooit storend sentimenteel uitgewerkt vader/dochterthema. Een vader die vertolkt wordt door Dominic West, nog een persoonlijke favoriet. En nu we toch namen droppen van acteurs die erin slagen op te vallen in de periferie van de charismatische Lara: Daniel Wu en Derek Jacobi.

Tomb Raider - Grootste film vol kleine momenten

Grootse film vol kleine momenten

Aan het einde van de rit is ‘Tomb Raider’ een visueel indrukwekkende en emotioneel meeslepende actie- en avonturenfilm. Voor de jongsten is hij bij momenten wat te grimmig en rauw, maar voor het overige spreekt hij een breed publiek aan. Denk Indiana Jones met kartelrandjes en een sterke vrouwelijke hoofdrol. Een film met intieme, kleine momenten en gigantische sets. Met mysterieuze vergeten tempels en waanzinnige achtervolgingsscènes. ‘Tomb Raider’ is een op elk terrein moderne variant op de klassieke avonturenfilm. Absoluut het bekijken en - omdat terugspoelen zoals gezegd geen optie is - het herbekijken waard.
Lees meer over onze favoriete juli films

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()