Menu
Terug

Call of Duty: WWII

Release 3 november 2017
Leestijd minuten
31 oktober 2017

Beleef het kameraadschap en de intense vuurgevechten van een groepje Amerikaanse infanteristen in deze nieuwe Call of Duty. Ruk van de Normandische stranden tijdens D-Day op tot in Berlijn. Verlies jezelf daarna vele maanden in de competitieve multiplayer of de totaal heruitgevonden coöperatieve zombiemodus.

Call_of_Duty_Soldier

• Genre: actie 
• Platform: PS4, Xbox One, pc 
• Release: 3 november 

Met Call of Duty: WWII keert de populairste shooterreeks aller tijden terug naar waar het voor deze serie ooit allemaal begon: de Tweede Wereldoorlog. Een stap terug na die intense voorgangers vol technologisch vernuft? Absoluut niet! Natuurlijk is een WOII-shooter al eerder gedaan. Maar nog nooit zoals je die in Call of Duty: WWII opgediend krijgt. Bovendien hebben de makers sterk gesleuteld aan enkele centrale gameplaymechanismen. 

Van D-Day tot Berlijn

Ook deze Call of Duty-game is weer opgetrokken uit drie grote onderdelen: de singleplayercampagne, de competitieve multiplayer- en de coöperatieve zombiemodus. Elk van die onderdelen afzonderlijk maakt het spel al de moeite waard. We beginnen bij die singleplayercampagne. Daarin volg je vooral de jonge soldaten van een twaalfkoppige groep Amerikaanse soldaten uit de legendarische 1ste Infanteriedivisie. Van de Landing in Normandië tot de uiteindelijke verovering van Berlijn. Met hen vecht je bekende en minder bekende veldslagen en schermutselingen uit in Frankrijk, België en Duitsland. 

Call of Duty: WWII

Naast D-Day staan onder andere ook op het programma: de bevrijding van Parijs, de Slag om Aken, de Slag om het Hürtgenwoud en het befaamde Ardennenoffensief. Het verhaal schakelt af en toe naar gebeurtenissen eerder in de oorlog en creëert zo meer dramatische achtergrond voor de spelbeleving. Op bepaalde punten zal je je vertrouwde squad even verlaten om heel unieke missies uit te voeren. Als lid van het Franse verzet, als piloot van de Britse luchtmacht, als tankcommandant en als een agent van de geheime dienst. 

Call of Duty: WWII

Red & Co

De hoofdbrok van de campagne speel je echter als soldaat Ronald ‘Red’ Daniels. Die krijgt zijn vuurdoop op de met bloed doordrenkte stranden van Normandië en wordt omringd door personages die net zoals in de betere oorlogsfilm kleur en karakter aan de gebeurtenissen geven. Waar de makers van Call of Duty ons in de meer recente en futuristische hoofdstukken met allerlei imposante spektakelscènes vol speciale effecten van de sokken bliezen, richten ze zich nu met dat verhaal en die personages meer op de emoties, op het buikgevoel van de speler. 

Medic!

Tot op heden kon de Call of Duty-speler, wanneer hij gewond raakte, zijn gezondheid automatisch weer op peil brengen door even geen extra schade te incasseren. Dat is in de singleplayercampagne niet langer het geval. Wie nu gewond raakt of munitie nodig heeft, moet daarvoor beroep doen op zijn strijdmakkers. Dat betekent voor Call of Duty-veteranen een dramatisch andere spelbeleving. Elke kogel die je incasseert telt. Je ‘schudt’ ze niet langer af door even in dekking te gaan. 

Multiplayer

Hoewel iedere ervaren Call of Duty-speler zich onmiddellijk zal thuisvoelen in de multiplayermodi van dit WOII-hoofdstuk, is er ook op dat front heel wat veranderd. Zo kies je uit vijf klassen, of liever divisies. Elk met hun speciale vaardigheden en bijpassend arsenaal. Ben je eerder een sluipschutter, dan ga je voor de Mountain-divisie. Hou je van het zware wapentuig, dan is de Armored-divisie meer iets voor jou. De Infantery-divisie is vrij allround, de Airborne-divisie is voor de meer sneaky speler en de Expeditionairy-divisie voor zij die het vuile werk liefst van dichtbij opknappen. 

Call of Duty: WWII

Zombies

Wie liever samen speelt dan tegen anderen, kan daarvoor terecht in de zombiemodus. Die voert een verhaal op dat losstaat van de singleplayercampagne - en gelukkig ook van de realiteit. Tot vier spelers kunnen samen door een opeenvolgende reeks hoofdstukken oprukken terwijl ze golf na alsmaar sterkere golf zombies verslaan. Ondode krijgers die in een wanhoopspoging van de nazi’s op de wereld losgelaten worden. 

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()