Menu
Terug

Captain Marvel

11 juli 2019

De Amerikaanse gevechtspilote Carol Danvers komt na een crash bij een buitenaardse beschaving terecht. Die traint haar tot een toegewijd krijger in een intergalactische oorlog. Wanneer die de Aarde bereikt, ontdekt de pilote dat niets en niemand is wat het lijkt.

Formule overboord

Hier geen radioactieve spin en geen uit de hand gelopen wetenschappelijk experiment. 'Captain Marvel' gooit de traditionele origin story-aanpak overboord en introduceert ons de voormalige Amerikaanse luchtmachtpilote Carol Danvers met het bezit van haar superkrachten. We leren dat ze in iet wat mysterieuze omstandigheden haar leven op Aarde inruilde voor dienst bij Starforce. Dat is een militaire elite-eenheid van de geavanceerde buitenaardse Kree-beschaving.

Fury, Nicolas Fury

Haar mentor en commandant Yon-Rogg traint haar tot een toegewijd en gewaardeerd krijger in de oorlog tegen de Skrull. Wanneer een van haar expedities tegen die Skrull gruwelijk de soep in draait, komt Carol terug op Aarde terecht. Met een paar prangende nieuwe vragen en de Krull op haar hielen. Haar ‘aankomst’ heeft haar ook op de radar gezet van ene Nicolas Fury, een nogal volhardende agent van een of andere geheime overheidsorganisatie.

Shapeshifters

De voormalige gevechtspilote en Fury zien zich al snel gedwongen hun krachten te bundelen tegen de Krull. De beruchte slechteriken uit het Marvel-universum, gevaarlijk door hun vermogen van vorm te kunnen veranderen én nog gevaarlijker nu hun leider Talos de invasie van de Aarde lijkt aan te voeren. Een superheldfilmveteraan denkt rond dit punt, pakweg een kwartier diep in het verhaal, de rest van de plot al min of meer in vage lijnen te kunnen uittekenen. Die veteraan denkt liever opnieuw.

Ander been graag

Tenzij je innig vertrouwd bent met de eerste verhaallijnen uit de comicserie, belooft 'Captain Marvel' je herhaaldelijk en volledig op het verkeerde been te zetten. Meer hints hoef je hier niet te verwachten. Niet dat dit een mysteriefilm is, maar je ontdekt het liever allemaal zelf. Dat doe je overigens samen met de titelrolspeelster Carol Danvers, die zich hier door meer dan een schokkende realisatie moet ploegen.

Heel wat verklaard

Weet in ieder geval dat er ergens nog dat in het Marvel-universum mythische en ultrakrachtige artefact opduikt dat ze de ‘Tesseract’ noemen. Als je dat nog niet zou weten, dan leer je in deze film ook waar de naam Marvel vandaan komt. Een minder heldhaftig, maar volgens ons des te grappiger en interessanter weetje is dat je in 'Captain Marvel' meekrijgt, is hoe Nick Fury aan zijn ooglapje komt. Want in het begin van deze film kijkt hij nog door beide ogen.

Jaren ’90-vibe

De film speelt zich af in 1995. Dat maakt dat deze 21ste film in het zogenaamde Marvel Cinematic Universe zich na de gebeurtenissen in 'Ant-Man', maar voor die in de eerste Iron Man-film afspeelt. Die jaren ’90-vibe zorgt voor een verfrissende, ietwat lowtech vibe voor zover het de Aardse technologieën betreft. Zo arriveert Carol Danvers in een winkel van een bekende videoverhuurketen en klinken er uit de luidsprekers of vanop de soundtrack herkenbare jaren ’90-songs.

Sterke vrouwen

Dit is een superheldfilm en geen vrouwelijke superheldfilm. Sterke vrouwen vormen onmiskenbaar een thema in deze prent, maar het wordt nooit een ongemakkelijk, als actiefilm vermomd pamflet. Een van die sterke dames, in en los van haar rol, is in ieder geval de fenomenale Brie Larson als Carol ‘Captain Marvel’ Danvers. We kenden haar emotionele diepte al vanuit ‘Room’ en ze bewees zich met 'Kong: Skull Island' perfect thuis te voelen in spektakelblockbusters.

Geen Hulk of Viking nodig

De insteek om deze film chronologisch op de tijdlijn voor de hele aanloop naar ‘Avengers - Endgame’ te zetten, geeft dit personage de ruimte om haar eigen stek in het universum uit te kerven. Veel beter dan haar nog snel aan de al drukbevolkte mix toe te voegen. Zo krijgt ze een solide connectie met de kern van de Marvel-mythos. Bovendien kan Captain Marvel moeiteloos een hele film dragen, en heeft geen verbale voorzetjes nodig van de Tony Starks of blonde Viking-goden van deze wereld.

Perfect gekalibreerd

Aan het eind van de rit is 'Captain Marvel' een sterke aanwinst voor het verfilmde Marvel Universe en niet voor niets de op een na succesvolste film van het jaar. Met dank aan een team dat het aandurfde om de gebruikelijke sprint naar de finish een paar versnellingen terug te schakelen, om zo verhaal en personages de aandacht te geven die ze verdienen. Dat allemaal in een perfect, met spectaculaire actie en humor gekalibreerd totaalpakket dat volledig los van de andere Marvel-films kan genoten worden.