Menu
Terug

Christopher Nolan verwart én verbluft met ‘Tenet’

21 december 2020

Gewapend met een enkel woord reist de hoofdrolspeler in ‘Tenet’ door een schimmig kluwen van internationale spionage. Een missie die zijn idee van tijd op zijn kop zet. Verwarrend en verbluffend!

Nolan & Nolan

Er is de Christopher Nolan die de drie beste Batman-films en het magistrale ‘Dunkirk’ regisseerde. En er is de Christopher Nolan die doorbrak met de puzzelthriller ‘Memento’, duizenden internettheorieën deed ontspruiten over hoe je ‘Inception’ moet interpreteren en het sciencefictiondrama ‘Interstellar’ voorzag van een twist die zowel de emoties als dimensies doorbrak. Het is die tweede Nolan die aan het stuur zat bij ‘Tenet’. Een film die tegelijk verwart en verbluft. Nog sterker: een film die met complexe concepten goochelt en daar toch een blockbusterstatus uit weet te halen.

Op het verkeerde been

John David Washington speelt een CIA-agent die ze ‘The Protagonist’ noemen. Zijn echte naam doet er blijkbaar niet toe, maar ‘protagonist’ laat zich wel passend vertalen als ‘hoofdpersonage’. Op een undercovermissie in de Oekraïense hoofdstad Kiev krijgt hij onverwacht assistentie van een gemaskerde soldaat, die een kogel ‘ontvuurt’ door het lichaam van een vijand. Je moet het zien om het te begrijpen. Hoe dan ook, de missie lijkt verder goed te verlopen ... tot het gruwelijk fout gaat natuurlijk. En ook dat blijkt niet helemaal te zijn wat het op het eerste gezicht lijkt. ‘Tenet’ zet die Protagonist en de kijker herhaaldelijk op het verkeerde been. Samen trachten we een wereld te begrijpen die steeds meer voor vast aangenomen waarden in vraag stelt.

tenet

De draad kwijt?

We hebben het bij die waarden niet over concepten als goed en slecht. Denk eerder aan wat de realiteit is en meer nog: hoe we tijd beleven. Nolan ziet die tijd niet als een onwrikbaar eenrichtingsgebeuren, maar veeleer als buigzaam, zelfs omkeerbaar. “Wat we met ‘Inception’ deden voor het roofgenre, doen we hier met de spionagethriller. Een genre dat ik altijd al heb willen aanpakken.” Dat de kijker af en toe overweldigd wordt, complexe openbaringen moet verwerken of de draad kwijtraakt, doet niets af aan het vermaak. En dat is de kracht van Nolan. Dat is waarom je zijn films nog een tweede of derde keer wilt bekijken, en waarom ze voer zijn voor enthousiaste discussies achteraf.

Op locatie

Christopher Nolan staat erom bekend speciale effecten boven visuele te verkiezen. Daarom voerde de internationale spionagethrillercomponent de filmploeg naar Estland, Italië, Denemarken, Noorwegen, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dat cementeert de globale schaal van de dreiging die de Protagonist uiteindelijk tracht te voorkomen. Het geeft ‘Tenet’ ook een uniek ritme en visuele variatie. Hoe kort en dramatisch het bezoek aan die locaties ook mag zijn.

Charismatische spil

Voor zijn Protagonist vond Christopher Nolan in John David Washington de geknipte acteur. Hij zag hem aan het werk in ‘BlacKkKlansman’ en verklaarde zich achteraf weggeblazen door zijn charisma. Precies wat hij nodig had voor de centrale spil waarrond de ‘onbetrouwbare’ wereld van ‘Tenet’ kronkelt. Washington vertelde dat wat hem in eerste instantie tot deze film aantrok in twee woorden kon worden samengevat: ‘Christopher’ en ‘Nolan’. “Ik heb al zijn films gezien en wat hij me ook vraagt om te doen, ik doe het.” Over zijn personage bleef Washington bewust vaag, zowel tijdens interviews vooraf als na de release. Immers: hoe minder je vooraf over de plot weet, hoe meer je van de film geniet. Daarom doen we in dit stuk ook ons uiterste best om zo weinig mogelijk voor je te spoilen.

tenet

Anders bekeken

Waar we niets mee verklappen, is je vertellen dat de Protagonist een man is die bereid is om zijn leven te geven. Niet enkel voor de missie die hij moet volbrengen, maar ook voor de mensen en de wereld waar hij voor strijdt. Terwijl de onwaarschijnlijke ervaringen zich blijven opstapelen, gaat hij op steeds andere manieren tegen de dood aankijken. En naarmate hij vat krijgt op de verschillende regels waaraan de tijd gehoorzaamt, ontdekt hij dat hij dingen kan veranderen. Misschien kan hij zelfs de wereld redden, op een totaal andere manier dan hij eerst voor ogen had, of misschien ook niet. Onze excuses voor wie ‘Tenet’ in dit artikel verklaard hoopte te zien. Doe jezelf liever het plezier om hem nog eens te bekijken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()