Menu
Terug

De acht beste horrorfilms van 2019

18 november 2019

2019 was een uitstekend jaar voor de fijnproever van de betere horrorfilms. Wij kozen er die acht uit die enkel de dapperste kijkers tot aan de aftiteling uitzitten zonder in de tussentijd naar de lichtschakelaar te grijpen.  

Midsommar

Deze film bewijst dat je geen donkere setting nodig hebt om een ondraaglijke spanning en gruwelijke horror te creëren. Het begint allemaal wanneer een jong Amerikaans koppel met een paar vrienden naar Zweden afreist om er in een afgelegen dorpje het midzomerfestival bij te wonen. Een zorgeloze zomervakantie in een landelijk paradijs waar de zon nooit ondergaat, transformeert echter met elke minuut meer in een zenuwslopende, ijzingwekkende nachtmerrie.

Child’s Play

In deze op elk punt sterkere reïncarnatie van de gelijknamige horrorcultklassieker uit 1988, maken we opnieuw kennis met Karen, een alleenstaande moeder. Haar 13-jarige zoon Andy heeft het door een gehoorbeperking moeilijk om zijn plek te vinden en daarom geeft ze hem een Buddi Doll, een zelflerende, hightech pop. Eenmaal geactiveerd, noemt die zichzelf Chucky en even lijkt alles goed te gaan. Andy maakt zelfs enkele vrienden. Tot het sinistere en ronduit moorddadige karakter van Chucky naar boven komt.

The Curse of La LLorona

La Llorona is een tragisch figuur in de Latijns-Amerikaanse folklore waarmee ouders kinderen bang maken … en die ouders niet zelden ook doet huiveren. Een huilende vrouw die zich in de buurt van water ophoudt en daar op de ziel van kinderen jaagt. Bijgeloof, of toch niet. Een sociaal werkster en haar kinderen komen er op een gruwelijke manier achter dat er misschien wel eens een dodelijke waarheid achter de legende van La Llorona zou kunnen schuilen.

Brightburn

Tori worstelt met haar onvruchtbaarheid, dus wanneer een mysterieuze baby opduikt, lijkt dit wel een hemelsgeschenk. Brandon blijkt slim, getalenteerd en nieuwsgierig. Maar wanneer hij begint te puberen, komen daar verontrustend sinistere trekken bij. En eenmaal de jongeling alsmaar vaker aan zijn gruwelijke impulsen toegeeft, is niemand meer veilig. 'Brightburn' is het anti-Superman-verhaal en stelt de vraag: wat als een vondeling van een andere planeet nu eens niet het beste met ons voorheeft?

Pet Sematary

Stephen King schreef het boek, de eerste verfilming in 1989 was heel verdienstelijk en leverde The Ramones zelfs een hit op, maar deze reboot is absoluut de definitieve versie van het griezelverhaal rond het lugubere dierenkerkhof. Het begint allemaal wanneer de Creed-familie naar het platteland verhuist en hun kat omkomt. Wat daarna gebeurt, leert de Creeds en de ademloze kijker dat de dood soms het betere alternatief is. Een ijzingwekkend spannende film.

Happy Death Day 2U

Deze opvolger voor een van de meest originele genrefilms van de laatste jaren, scheert gracieus over een uitgekiende hindernispiste vol humor, sciencefictionmechanismen, spanning, slimme vondsten en altijd geniaal hilarische sterfscènes. Een snelle en slimme horrorfilm waarin Tree Gelbman ontdekt dat het keer op keer sterven uit de voorganger verrassend makkelijker te verteren blijkt dan de gevaren die haar nu opwachten. Een film waar je bij een tweede of derde zitting weer nieuwe details in ontdekt.

Halloween

Griezelfilmgrootmeester John Carpenter die achter het origineel zat, is verantwoordelijk voor het scenario en je ziet ook opnieuw Jamie Lee Curtis in de rol van Laurie. Die ontsnapte veertig jaar geleden op Halloween aan de slachtpartij van de gemaskerde killer Michael Myers en is nu bereid om hem daarmee te confronteren. Volgens critici de beste opvolger voor het origineel ooit en een relevante terugkeer naar het bronmateriaal. Tegelijk ook de succesvolste slasher-film ooit en het startschot voor alvast twee opvolgers.

Us

De Hydes, een Afro-Amerikaanse familie, vertrekt op wat een ontspannende vakantie moet worden. Een reeks onwaarschijnlijke toevallen en eerste gespannen dag met vrienden doet het wantrouwen van de moeder groeien dat er hen iets gruwelijks te wachten staat. Al vrij snel krijgt ze daarin gelijk, maar niemand kon vermoeden hoe ‘herkenbaar’ die gruwel uiteindelijk zou blijken. Een ijzingwekkende film die net zoveel eer betuigt aan het genre als het de formule op zijn kop zet.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()