Menu
Terug

De beste muziek voor februari

29 januari 2020

Je playlist van 2020 scheert dit jaar wel heel vroeg hoge toppen. Dit is onze selectie van de beste nieuwe muziekreleases die in februari verschijnen. Met instant-klassiekers in franjeloze rock, iconische jazz en psychedelische pop.

Gil Scott-Heron/Makaya McCraven - We’re New Again

'I'm New Here', was het dertiende en helaas laatste album van de legendarische muzikant, dichter en auteur Gil Scott-Heron. De tiende verjaardag daarvan wordt op gepaste en indrukwekkende wijze herdacht met deze 'We're New Again', een unieke reïnterpretatie van dat werk door drummer, producer en beatmaker Makaya McCraven. Een artiest die volgens kenners als een van de meest vitale nieuwe stemmen in de moderne jazzscene geldt. Een perfect partneralbum voor het origineel en voor Jamie xx’s eerdere remix van Scott-Heron’s meesterwerk 'We're New Here'.

Genre: jazz

Release: 7 februari

Green Day - Father of All

Billie Joe Armstrong, Mike Dimt en Tré Cool hebben aan de vaak confronterende realiteit meer dan voldoende om snedige teksten uit te putten. Teksten die volgens de band aansluiten op zowel het 'leven' als de 'dood' van het feestje. En naar goeie punkgewoonte ook op de "lifestyle of not giving a fuck". Vandaag de dag is Green Day geen marginaal groepje muzikale relschoppers meer, maar een multimiljoenenact. Maar dat rijmt dit trio als geen ander met zijn onvermoeibare, manisch kontschoppende rockattitude.

Genre: rock

Release: 7 febuari

 

Raymond van het Groenewoud – Speel

Raymond van het Groenewoud wordt dit jaar 70 en viert dat met een nieuwe plaat. Geen 'best of' of een live cd, maar een volledig gloednieuw album genaamd 'Speel'. Hij volgde daarbij zijn beproefde filosofie, dat een lied pas kans maakt op eeuwigheid als er een minimum aan treffelijke melodie in zit verwerkt. Een zoveelste, maar daarom niet minder excellente toevoeging aan zijn indrukwekkende palmares. Van metaalmoeheid geen sprake. Afspraak op een van zijn live verjaardagsfeestjes?

Genre: pop

Release: 14 februari

muziek, musique

Tame Impala - The Slow Rush

Tame Impala is het psychedelische muziekproject van de Australische Kevin Parker. 'The Slow Rush' is een diepe duik in de oceaan die tijd heet en aanzet tot een versnelling of twee terugschakelen. De meeste songs gaan over het voorbijgaan van de tijd, over hoe je leven voorbij lijkt te flitsen en hoe dat leven vanaf dit moment scherper en meer bewust te ervaren. Parker noemde het idee van de tijd die onhoudbaar voorbijgaat 'roesmakend'.  Het leven is te mooi om je erdoorheen te haasten. Zeker met songs als deze.

Genre: pop

Release: 14 februari

Equal Idiots - Adolescence Blues Community

Amper twee en een half jaar geleden lieten de twee zelfverklaarde gekken uit Hoogstraten hun gesmaakte debuut 'Eagle Castle BBQ' los op de liefhebbers van energieke rock met een kartelrand. Intussen zijn we een passage in een uitverkochte AB en op het hoofdpodium van Pukkelpop verder, en werd het tijd voor een opvolger. Die heet 'Adolescence Blues Community' en bevestigt hun franjeloze rechttoe-rechtaan formule. De songs rammelen aan alle kanten en sprinten zichzelf herhaaldelijk voorbij, maar scoren tegelijk een instant-oorwurmniveau. Je bent gewaarschuwd!

Genre: rock

Release: 21 februari

Rex Rebel - Run

Rex Rebel, dat zijn Sam Bettens, Reinout Swinnen en Wim Van der Westen … en meteen ook de nieuwe, spraakmakende en onbevangen revelatie in de Belgische elektronische muziekscene. Sam is na een meer dan rijkelijke carrière als Sarah Bettens, het gezicht en de stem van K’s Choice, niet aan zijn proefstuk toe, maar wisselt met Rex Rebel het geweer van muzikale schouder. Het resultaat klinkt enorm energieke, speelse, catchy, poppy en dansbare muziek. De eerste single ‘Big Shot’ was meteen raak en een mooi voorproefje van wat je op ‘Run’ mag verwachten.

Genre: pop

Release: 28 februari

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()