Menu
Terug

Dit zijn dé hoogtepunten van Gamescom 2019

22 augustus 2019

Van 21 tot en met 24 augustus trekken ook dit jaar weer een kleine 400.000 spelers van alle leeftijden naar de Gamescom in Keulen, de grootste gamebeurs ter wereld. Ook wij waren opnieuw van de partij, legden onze vinger op de pols van de videogames en dit is wat we onthielden.

PlayStation pakt uit

Sony’s PlayStation was de grote afwezige op de voorbije E3 in Los Angeles, maar pakte op Gamescom uit met hun grootste aanwezigheid daar ooit. Naast eigen werk als Dreams en Medieval, was er ruimte voor titels van andere spelers zoals Remedy’s ‘Control’ en Activision’s ‘Call of Duty: Modern Warfare’. Verwacht maar gemist waren echter ‘Ghost of Tsushima’ en meer nog: ‘Last of Us’. Op een officiële releasedatum van de PlayStation 5 blijft het helaas wachten. Waarschijnlijk tot Tokyo Game Show midden september.

gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming
gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming

Hoog bezoek

Ook nog bij PlayStation: hoog bezoek game goeroe Hideo Kojima handtekeningen uitdelen en vooral tekst en uitleg geven over het mysterieuze Death Stranding. Een game waar hij een eigen studio voor uit de grond stampte en van Sony nagenoeg carte blanche voor kreeg. Het belooft een epische, filmische en vooral gloednieuwe gamebeleving te worden in een  post-apocalyptische Verenigde beschaving gebukt onder een extremistische én bovennatuurlijke terreur. 

Voetbal en snelle wagens

Bij EA mocht Star Wars Jedi: Fallen Order op heel wat aandacht rekenen, maar de sterkste publiiektrekkers waren toch de volgende aflevering van FIFA en Need for Speed Heat. Die eerste, FIFA 20 komt er al op 27 september aan en daarover vertellen we je dan ook binnenkort absoluut alles. Over die Need for Speed Heat willen we graag kwijt dat het je in een open wereld laat racen. Overdag in officiële events, ’s nachts in het illegale straatrace-circuit. Politie achtervolgingen? Check! Veelbelovend? Absoluut!

gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming
gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming

Waar is Fortnite?

Goeie vraag.  De populairste game van de laatste jaren pronkte op de vorige Gamescom-editie nog met gigantische pretpark-stand, maar schitterde dit jaar door afwezigheid. Verbazingwekkend, want nog niet zo heel lang geleden scoorde het wereldkampioenschap Fortnite nog heel wat aandacht binnen en buiten de gamersgemeenschap. Met spelersaantallen die nog comfortabel rond het 100 miljoen liggen, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.

PC gaat sterk

In gastland Duitsland zijn heel wat spelers de pc trouw gebleven, maar de computer als geprefereerd gameplatform staat vandaag wereldwijd heel wat sterker dan doemdenkers ons een paar jaar terug wilden doen geloven. In Keulen dan ook gepaste aandacht voor genres zoals strategie en rollenspellen, die de pc door de bange dagen loodsten. Ze krijgen misschien niet de grote media-aandacht maar kunnen wel rekenen op een trouw en opnieuw groeiend aantal fans.

gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming
gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming

Cyberpunk 2077, tja, …

Na twee jaar op rij de E3 te ‘hebben gewonnen’ staat ook op Gamescom de volgende van de Poolse ontwikkelaar CD Project Red op ieders ‘absoluut gaan kijken’ lijstje. De gameplay-demo is nagenoeg dezelfde die we in juni in Los Angeles bekeken en velen zagen hem in een of andere vorm via online kanalen. Maar dat is duidelijk niet hetzelfde als hem door de ontwikkelaars zelf gepresenteerd te krijgen … en ook nog ’s buiten te wandelen met zo’n cool jasje.

Gedreven publiek

Dat gamers gedreven zijn zie je aan de vaak lange wachtrijen waarin duizenden bezoekers van Gamescom goedgehumeurd gestaag naar alweer een volgende gamepresentatie aanschuiven. De meeste stands zien er piekfijn tot ronduit spectaculair uit en heerst een haast tastbaar gevoel van anticipatie om nieuwe games voor het eerst in actie te zien … en misschien wel eigenhandig te kunnen uitproberen.

gamescom, beurs, vakbeurs, salon professional, jeux, games, gaming