Menu
Terug

De muziek achter de film ‘Bohemian Rhapsody’

06 maart 2019

‘Bohemian Rhapsody’, de filmhit over hoe Freddy Mercury en Queen drie decennia muziekgeschiedenis schreven, is uit op Blu-ray en DVD. Voor oude en nieuwe fans selecteren we de belangrijkste albums en verzamelaars van deze weergaloze hitmachine.

#1 Bohemian Rhapsody

De film en de soundtrack die Queen terug in de schijnwerpers zetten. Gemaakt onder het goedkeurende oog van de bandleden en met een meesterlijke Rami Malek als Freddy Mercury. Een beklijvend én aanstekelijk enthousiast succesverhaal met zowel glamoureuze als minder glamoureuze kantjes. Een meezingbare ode aan vriendschap de liefde voor muziek.

#2 Sheer Heart Attack

Officieel het derde album van Queen en volgens kenners de eerste waarop ze hun definitieve sound te pakken hebben. Iets minder experimenteel, meer rock & pop. ‘Sheer Heart Attack’ is ook het album met de single ‘Killer Queen’ en die leverde hen meteen hun eerste hit in Amerika op. ‘Stone Cold Crazy’ ontbrak dan weer in geen enkele live setlist.

#3 A Night at the Opera

Goed voor vier opeenvolgende weken op één in het Verenigd Koninkrijk en hun eerste platinum album in de States. ‘A Night at the Opera’ bevestigde Queen als een wereldband. Wat had je dan gedacht met een single als ‘Bohemian Rhapsody’ erop. Je zou andere klassiekers als ‘God Save the Queen’ of ‘You’re My Best Friend’ bijna over het hoofd zien. Bijna.

#4 A Day at the Races

Na het succes van de voorganger voelde de band zich zelfzeker genoeg om de hele productie van hun volgende album voor eigen rekening te nemen. Het succes was er niet minder om. Hoewel er naast ‘Tie Your Mother Down’ en ‘Somebody to Love’ geen echte hitsingles op staan, zijn kenners het erover eens dat dit album vintage Queen is en in geen enkele verzameling mag ontbreken.

#5 The Works

Na een synthesizer-heavy periode keert Queen met ‘The Works’ terug naar die unieke poprocksound. Een comebackalbum van nooit echt weggeweest met een handvol wereldhits. Denk bijvoorbeeld aan ‘Radio Gaga’ en ‘I Want to Break Free’. De clip voor die laatste, waarin Mercury & co zich als vrouwen verkleedden, raakte in 1984 niet voorbij de Amerikaanse censuur.

#6 A Kind of Magic

Misschien wel het laatste écht grote album van Queen. ‘A Kind of Magic’ dubbelt overigens als soundtrack voor de klassieke actiefilm ‘Highlander’. Naast de titeltracksingle vind je op ‘A Kind of Magic’ nog ‘One Vision’, ‘Who Want’s to Live Forever?’, ‘Friends Will Be Friends’ en ‘Princess of the Universe’.

#7 Live at Wembley Stadium (DVD)

Iedereen die er ooit bij mocht zijn, weet dat Queen bekend stond om zijn legendarische live shows. Toen ze zaterdag 12 juli 1986 het podium in Wembley opstapten, waren daar camera’s bij. Geniet van een band op de top van zijn kunnen, die door dertig jaar hits scheurt. Goed voor 300 minuten muziekgeschiedenis die je keer op keer opnieuw wilt uitzitten.

#8 The Platinum Collection

Oftewel Queen’s Greatest Hits I, II & III. Als je een verzamelaar van dit het Britse muzikale fenomeen in huis haalt, laat het dan deze zijn. Een driedubbelaar met alleen op de eerste cd al klassiekers als ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Killer Queen’, ‘Another One Bites the Dust’, Don’t Stop Me Now’, ‘Crazy Little Thing Called Love’, ‘Save Me’, ‘We Will Rock You’, ‘We Are the Champions’, en vele, vele andere.