Mediazine trok naar E3 in Los Angeles om daar op de grootste gamebeurs ter wereld de vinger aan de pols van de game-industrie te houden. Onze man detecteerde er de nieuwste trends, doorprikten eerdere hypes en waagt zich aan een paar gefundeerde toekomstvoorspellingen.
De olifant in de kamer
Toegegeven, het heeft weinig met de games zelf te maken, maar EA doet zijn ding al enkele jaren elders in Los Angeles, Microsoft verhuisde naar vlak naast de deur en Sony besloot deze editie zelfs helemaal over te slaan. Niet moeilijk dat sommige kenners het donker inzien voor de E3-organistatie. Toch is het vooralsnog dé beurs waar iedereen zijn grootste aankondigingen voor reserveert. Dat maakt deze editie nog steeds cruciaal en relevant. Maar de volgende …
Als het werkt …
Net zoals bij films zien we bij games dat succesformules steevast opvolger na opvolger krijgen. Soms zijn dat zogenaamde spirituele opvolgers, zoals Halo Infinite. Meestal gaat het om rechtstreekse nieuwe afleveringen, zoals Borderlands 3, Gears 5, FIFA 20, Ghost Recon Breakpoint, Doom Eternal, Watch Dogs Legion, Luigi’s Mansion 3, … Daarnaast zien we ook grote aandacht voor remakes, zoals Call of Duty: Modern Warfare, Final Fantasy VII en The Legend of Zelda: Link’s Awakening.
Crossplay zet door
Crossplay staat voor het samen met je vrienden in hetzelfde game kunnen spelen, ook al speel jij bijvoorbeeld op een pc of PS4, en die vrienden op een Xbox of Switch. Het aantal games dat dit momenteel toelaat, is gruwelijk klein, maar de beloften van heel wat grote partijen om dat zo snel mogelijk te doen groeien, lijkt dit jaar wel ernst.
Games as a Service
De gamedoosjes die je in de winkel koopt, zijn nog lang niet verdwenen, maar er zijn steeds meer titels die na de basisgames hun spelers nog jarenlang van uitstekende downloadbare uitbreidingen voorzien. Tegelijkertijd heeft nagenoeg elke grote speler wel een of ander project in de steigers staan dat toelaat om games, tegen betaling uiteraard, te streamen. Heel wat nieuwe technologieën en gameconsoles leggen daar onmiskenbaar de focus op.
eSports: in volle groei, maar niet op E3
Heel wat partijen zetten in op het snel groeiende eSports-gebeuren, maar houden dat gereserveerd voor middelgrote tot gigantisch ambitieuze evenementen. E3 is vooral de plek waar nieuwe games aangekondigd worden die later - soms jaren later - al dan niet tot een gevestigde waarde in de eSports-competities uitgroeien. Uitzondering is Nintendo dat hier het weekend voor de eigenlijke beurs het WK van zijn verfspatshooter Splatoon 2 hield.
Virtual Reality: hype wordt volwassen
Wij zijn al lang blij dat de grote hype rond veelal middelmatige VR-toepassingen en -games is afgenomen. VR heeft zich bewezen als een optie binnen het videogamegebeuren eerder dan een technologie die het ‘zaakje’ zou gaan overnemen. Minder VR-titels dus, maar interessante nieuwe hardware zoals de Oculus Quest en die games die present gaven, zoals Sniper Elite VR en Wolfenstein Cyberpilot, tonen een aangename volwassenheid.
Zombies zijn uit
Oké, niet helemaal. Maar vorig jaar zorgden onder andere Days Gone en de uitstekende remake van Resident Evil ervoor dat we continu op onze hoede waren voor soms gruwelijk overtuigend geschminkte acteurs. Dat is deze E3-editie veel minder. Al ziet die zeldzame uitzondering Dying Light 2 er wel heel veelbelovend uit.