Menu
Terug

De Zweedse supergroep ABBA is terug met ‘Voyage’

09 november 2021

ABBA is terug! En hoe! Agneta, Björn, Benny en Anni-Frid plannen een buitengewone reünieconcertreeks. Een nostalgietrip? Vergeet het maar. Getuige daarvan 'Voyage', hun eerste album in veertig jaar en het springlevende bewijs dat ze het maken van perfecte popsongs nog lang niet verleerd zijn.

Wat een comeback!

Als je tien jaar geleden had verkondigd dat ABBA ooit nog met een nieuw album zou komen aanzetten, had iedereen je voor gek verklaard. Twintig en dertig jaar geleden eigenlijk ook. En toch is daar nu 'Voyage'. “Bedankt voor het wachten, de reis staat op het punt te beginnen.” Zo staat het op ABBA’s website. Toen de Zweedse superband zichzelf destijds ‘voor onbepaalde tijd’ op pauze zette, wees de kalender 1982 aan en was er van websites of het internet nog lang geen sprake. Nu veertig jaar later, maakt ABBA een comeback. En wat voor een!

Vergeet nostalgie

'Voyage', het nieuwe album, is onderdeel van een niet helemaal gepland, maar uniek ABBA-project. De vier originele leden van de band vonden elkaar terug op een feestje rond ‘Mama Mia’, het op hun hits gebaseerde film- en musicalfenomeen. Ze besloten twee nieuwe nummers te maken voor wat eerst een eerder bescheiden tv-special zou worden. Die werd door COVID-19 alsmaar uitgesteld en zo bleef het ook wachten op die twee songs die in de tussentijd aangroeiden tot tien. En hoe groot ABBA ook eind jaren ’70, begin jaren ’80 was, de manier waarop 'Voyage' aan de wereld zal worden voorgesteld, heeft absoluut niets met nostalgie te maken.

ABBA-tars

'Voyage' is immers ook de naam van een concertreeks die Agneta, Björn, Benny en Anni-Frid van mei tot en met oktober zullen geven in het Londense Olympic Park. De concerten beloven de grens tussen het fysieke en digitale te vervagen. Kort door de bocht krijg je digitale versies, een van de bandleden, die zich voor deze zogenaamde holografische ABBA-tars van kop tot teen lieten inscannen. Op dat speciaal ontworpen podium worden ze dan ondersteund door een hypergetalenteerde live muzikanten. Als je een voorproefje wil van hoe indrukwekkend dat eruitziet, check dan de video uit van hun single ‘I Still Have Faith in You’.

Het is als fietsen

Die single werd op 2 september op de wereld losgelaten en amper 24 uur later stond de teller al op 4,4 miljoen views. Top drie op YouTube in 12 landen. Inderdaad, zoiets scoor je niet op nostalgie alleen. De toen nog jongens en meisjes van ABBA wisten in de jaren '70 al hoe ze wereldhits en superieure popsongs moesten maken, en dat weten ze vandaag dus nog altijd. Oh ja, op diezelfde 2 september gooiden ze gelijk ook een tweede single te grabbel: ‘Don’t Shut Me Down’. Na meer dan veertig jaar meteen twee treffers. De wereld liet duidelijk merken klaar te zijn voor meer ABBA.

Want elke generatie verdient ABBA

Eigenlijk zeggen die twee eerste singles meer over 'Voyage' dan wij je hier kunnen vertellen. Het album telt daarnaast ook heel wat van die songs die zich pas na een paar beluisterbeurten tot je nieuwe favoriet ontpoppen … om daarna de fakkel weer door te geven. De stemmen van Anna-Frid en Agneta vertonen geen greintje metaalmoeheid, en de nummers slaan ook massaal aan bij twee generaties die nog niet geboren waren toen de band er ‘tijdelijk’ mee ophield. Volgens Spotify is hun muziek zelfs het populairst bij 18- tot 24-jarigen, terwijl in meer dan 45 miljoen door gebruikers gemaakte playlists een nummer van ABBA opduikt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()