Menu
Terug

Dit zijn de beste films van 2019 die je moet gezien hebben

01 november 2019

2019 was een topjaar voor de liefhebber van de betere films. De Mediazine-redactie trok zich terug met een lange lijst, bracht die terug tot een shortlist en selecteerde daar na lange deliberatie deze tien titels uit. Hier zijn ze, in alfabetische volgorde.

A Star is Born

Muzikant Jackson Main ontdekt de jonge beginnende zangeres Ally en helpt haar het spotlight in. Maar terwijl Ally’s carrière alsmaar hogere toppen scheert, gaat het met hun persoonlijke relatie bergaf. Bradley Cooper regisseert, acteert én zingt, en de wereld ontdekt met hem in Lady Gaga een sterke actrice. Acht Oscar-nominaties krijg je niet zomaar, maar die chemie tussen de hoofdrolspelers is zo mogelijk nog zeldzamer.

Avengers: Endgame

'Avengers: Endgame' is de opvolger voor de schokkende voorganger 'Avengers: Infinity War' en meteen ook een waardig sluitstuk voor dat eerste 22 films tellende Marvel-avontuur. Wat na de intergalactische ‘zuivering’ overblijft aan helden, schaart zich moeizaam achter één allerlaatste poging om de slachtoffers van Thanos terug te halen. Zet je schrap voor epische scènes van zowel de spectaculaire als de intieme variant. Want helemaal zonder kleerscheuren komt deze groep er ook deze keer niet doorheen.

Fighting With My Family

Opgegroeid in een hechte familie van beroepsworstlaars krijgen Paige en haar broer Zac een kans om toe te treden tot de WWE. Wanneer enkel Paige een plekje verovert in dit extreem competitieve gebeuren, moet ze haar familie verlaten en het hoofd boven water zien te houden in deze snoeiharde wereld. Een heel apart sportdrama over het aanvaarden van wat je anders maakt en daar je toekomst uit puren.

Green Book

1962, een doorwinterde New Yorkse nachtclubportier aanvaardt niet zonder tegenzin een job als chauffeur voor een Afrikaans-Amerikaans klassieke pianist. Diens tour leidt hem door het raciale hindernisparcours van het zuiden van de Verenigde Staten. 'Green Book' is een pakkend, monumentaal meesterwerk met ijzersterke acteerprestaties dat – onder andere – met de Oscar voor Beste Film beloond werd.

Midsommar

Het was een sterk jaar voor horrorliefhebbers, maar enkel de buitenbeentjes 'Us' en deze 'Midsommar' schopten het tot in ons lijst. Dani en Christian, een jong Amerikaans koppel staat op het punt uit elkaar te gaan wanneer ze besluiten om met enkele vrienden naar een afgelegen Zweeds dorpje af te reizen. Wat begint als een zorgeloze zomervakantie in een landelijk paradijs waar de zon nooit ondergaat, ontaardt op een zenuwslopende manier in een gruwelijke nachtmerrie. Een unieke en ijzingwekkende horrorfilm die je niet loslaat.

Once Upon a Time in Hollywood

Tarantino regisseert. Leonardo DiCaprio en Brad Pitt schitteren als een televisiester die zijn beste dagen gekend heeft en als diens stuntman. Een sterke bijrol ook voor het Los Angeles in die glorieuze periode vlak voor de gruwelijke Manson-moorden. Afwisselend hilarisch en triest, oersimpel en gecompliceerd. Een kluwen van verhaallijnen en onvergetelijke personages. Grootse cinema over cinema. 'Once Upon a Time in Hollywood' verschijnt op 20 december op DVD en (UHD) Blu-ray.

Spider-Man: Far From Home

'Spider-Man: Far From Home' is de eerste post-Avengers: Endgame Marvel-film en doet alvast het beste voor de toekomst beloven. Hogeschoolstudent Peter Parker kijkt er naar uit om na de dramatische gebeurtenissen in 'Avengers: Endgame' zijn Spider-Man-alter ego even op te bergen en voluit te genieten van zijn schoolreisje naar Europa. Dat draait echter helemaal anders uit wanneer Nick Fury zijn hulp inroept om mysterieus en potentieel levensgevaarlijk fenomeen aan te pakken.

The Favourite

Emma Stone en Rachel Weisz schitteren als twee hofdames die begin achttiende eeuw naar de gunst dingen van de fragiele Britse koningin. De ene bestuurt eigenlijk het land, maar wanneer een oorlog alle aandacht opeist, maakt de andere daar gebruik van om heel eigen ambities waar te maken. En die zal zich daarbij door vrouw, noch man, politiek noch konijn in de weg laten staan.

Toy Story 4

Speelpop Woody leeft voor zijn kind. Vroeger was dat Andy, nu is dat Bonnie. Dus wanneer een knutselproject van Bonnie op een nieuw speeltje uitdraait, maar die zichzelf als vuilnis ziet, wil Woody hem natuurlijk van het tegendeel overtuigen. Dat wordt er niet makkelijker op wanneer Bonnie haar speeltjes op een familietrip meeneemt. Gordel vast voor een wervelend avontuur vol grappen, grollen, hart en ziel. 'Toy Story' 4 is niet enkel de beste animatiefilm van het jaar, meteen ook een van de beste films zonder meer.

Us

De Hydes, een Afro-Amerikaanse familie, vertrekken op wat een ontspannende vakantie moet worden. Een reeks onwaarschijnlijke toevallen en eerste gespannen dag met vrienden doet het wantrouwen van de moeder groeien dat er hen iets gruwelijks te wachten staat. Al vrij snel krijgt ze daarin gelijk, maar niemand kon vermoeden hoe ‘herkenbaar’ die gruwel uiteindelijk zou blijken. Een ijzingwekkende film die net zo veel eer betuigt aan het genre als het de formule op zijn kop zet.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()