Menu
Terug

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

07 mei 2018

Het werd hoog tijd dat Donkey Kong zijn debuut maakt op de Nintendo Switch. Het wachten wordt meer dan beloond met dit knotsgekke actieavontuur vol spectaculaire obstakels, verborgen verzamelvoorwerpen en onvergetelijke eindbaasgevechten. Dit is: Donkey Kong Country Tropical Freeze!

IJs in de jungle

Het begint allemaal wanneer de hele Kong-familie Donkey Kongs verjaardag viert. Net wanneer de jarige de kaars op zijn bananentaart wil uitblazen, wordt de vlam gedoofd door een mysterieuze sneeuwvlok. Dat zie je niet elke dag op de tropische jungle-eilanden die Donkey en zijn familie thuis noemen. Enkele tellen later is het gezelschap er getuige van hoe een gigantische ijsdraak op hun eiland afvliegt. Die bevriest de zee onder Donkey Kong Eiland en blaast het hele gezelschap ver weg. Een paar passages van de draak transformeren de hele omgeving in een bevroren landschap en een vreemd Vikingschip nestelt zich bovenop de grote vulkaan. Er is duidelijk een nieuwe baas in Donkey Kong Country.

Avontuurlijke eilanden

Die baas is een sinister en donker figuur, en behalve een ijsdraak kan die ook beroep doen op honderden Snomads. Dat zijn koddige, maar allerminst sympathieke pinguïns en andere dieren met Vikinghelmen op hun kop. Zij maken zich al snel thuis op Donkey Kong Eiland, waar het nu ononderbroken sneeuwt. Donkey Kong en de anderen zijn intussen beland op het Verloren Mangrove Eiland. Daar begint hun nieuwe epische avontuur waarbij ze maar liefst zes eilanden zullen doorkruisen, met elk zijn eigen gevaren. Het einddoel is uiteraard het heroveren van Donkey Kong Eiland op de Snomads en hun boosaardige leider

Donkey Kong Country Tropical Freeze

Voor ze echter de eindstrijd met deze onbekende aartsvijand kunnen aangaan, zullen Donkey Kong en zijn vrienden Diddy, Dixie en Cranky het uiterste moeten halen uit hun unieke speciale vaardigheden. De beslissende confrontatie vindt overigens op een nog indrukwekkendere locatie plaats, maar die ontdek je liever zelf.

Meer dan een remake

Wie dit allemaal enigszins bekend in de oren klinkt, heeft waarschijnlijk de originele, voorgaande versie van deze game gespeeld. Die verscheen destijds voor de Wii U. Het gaat hier echter om meer dan een remake voor de Switch, al markeert deze Donkey Kong Country: Tropical Freeze wel het debuut van een van Nintendos meest geliefde mascottes op deze console. Maar we hadden het dus over meer dan een remake en dat heeft heel wat te maken met het feit dat Funky Kong deze keer een speelbaar personage is.

Net zoals de andere leden van de Kong-familie heeft die zo zijn eigen unieke troeven. Als de hippe, surfende Funky Kong kunnen spelers dubbele sprongen maken, zweven, oneindig rollen en ook eindeloze onderwaterschroeven vormen voor deze aap geen enkel probleem. Dankzij zijn sterke surfplank kunnen zelfs die gevaarlijke spietsen hem niet stoppen. Deze relaxte kerel is ideaal voor jonge of onervaren spelers die met dit personage zonder al te veel frustratie door het soms best pittige game raken.

Donkey Kong Country Tropical Freeze - meer dan een remake

Kong & co

Spelers die daarna of meteen een grotere uitdaging zoeken, kunnen daarvoor terecht bij de andere leden van de familie Kong. Wie alleen speelt, zal meestal de controle krijgen over Donkey Kong en die wordt nagenoeg altijd vergezeld door een van de andere personages. Zo is er Diddy Kong, die met zijn jetpack moeiteloos over grote afgronden sjeest. Zo is er Dixie Kong die haar paardenstaart als een helikopterschroef kan ronddraaien om na een korte hoogtewinst, heel geleidelijk en gecontroleerd omlaag te zweven. En zo is er Cranky, die met zich met zijn speciale wandelstok vanop gevaarlijke oppervlakken de lucht in kan kaatsen. Hij kan er ook bepaalde vijanden mee verslaan waar de anderen liever bij uit de buurt blijven.

Donkey Kong Country Tropical Freeze - kong en co

Solo en samen

Speel je alleen, dan zal je als Donkey Kong je eigen wendbaarheid, kracht en vindingrijkheid moeten combineren met de speciale vaardigheden van het familielid dat je op dat moment vergezelt. Dat brengt een licht, maar voelbaar tactisch puzzelaccent naar dit zijwaarts voorbij rollende actiegame. Bovenal zal er weer naar goede gewoonte veel gerend, gesprongen, gestunt, gezwommen, geslingerd en nog veel meer actiefs gedaan moeten worden. Eenmaal je Kong-POW-meter helemaal vol is, kun je samen met je partner een speciale move uitvoeren die alle vijanden op het scherm verslaat. Meer nog, ze veranderen dan in items die verschillen naargelang de compagnon waar je die speciale move mee deed.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze laat zich op deze manier perfect in je eentje spelen, maar heb je een speelkameraad in de buurt, dan kan die gewoon de controle over Donkey Kongs reisgezel overnemen. Dat maakt gecombineerde moves nog leuker en laat toe om nog moeilijker bereikbare plekjes af te speuren op verborgen items.

Zes keer oneindig

Zes eilanden lijkt vrij weinig, maar ze zitten wel nokvol variatie en uitdagende obstakels. Af en toe zal je in een voertuig plaatsnemen en andere keren neem je het op tegen een eindbaas die zich allerminst makkelijk laat opzijzetten. Donkey Kong Country: Tropical Freeze is ook zo’n game waar je graag achteraf nog eens opnieuw doorheen gaat - en later nog eens. De ene doet dat om zijn tijd te verbeteren, de andere om echt elk van de items op de moeilijk bereikbare of best verborgen plekjes te verzamelen.

Donkey Kong Country Tropical Freeze - zes keer oneindig

Aan het eind van de rit is Donkey Kong Country: Tropical Freeze een geweldig platformgame. Met een uitgekiende gameplay, een stevige uitdaging, een scherpe look en een niet te onderschatten soundtrack. Dit is de game die bewijst dat als het goed gedaan wordt, de old school-formule nog niets aan kracht en aanstekelijk vermaak heeft ingeboet. Een hoofdstuk voor een nieuwe generatie spelers die in papa of mama een speelkameraad vinden. Mama’s en papa’s die wanneer junior in bed ligt, stiekem tot in de klein uurtjes verder spelen.