Menu
Terug

EA Sports UFC 3

29 januari 2018

Alleen de taaiste en meest complete vechters maken een kans in de achthoekige arena van EA Sports UFC 3. Vergezel deze moderne gladiatoren, op de mat en daarnaast, in een gooi naar de titel van 'grootste aller tijden'. Of veeg de vloer aan met de vriend naast je op de bank.

Het ABC van MMA en UFC

‘UFC’ staat voor ‘Ultimate Fighting Championship’ en is voor het MMA wat FIFA voor het voetbal betekent. ‘MMA’ is dan weer kort voor ‘Mixed Martial Arts’, vrij vertaald een vechtsport waarbij technieken uit heel diverse traditionele vechtsporten gecombineerd worden. Er mag geschopt, geslagen, gegrepen, gewurgd, geworpen en gewrongen worden. Tel daar nog bij op dat deze wedstrijden in een achtvormige kooi, de ‘Octagon’, plaatsvinden en je hebt op het eerste gezicht een vrij barbaars gebeuren.

Niets is minder waar! Oké, het gaat er vaak hard aan toe, maar in het UFC zijn er meer regels dan je zou vermoeden. Elke kenner kan je ook vertellen dat wat lijkt op een goedbetaalde vorm van straat- of kroegvechten, van zijn atleten net zoveel explosieve kracht als uithouding, tactiek en vooral techniek verlangt. Na twee oerdegelijke voorgangers kunnen we je met de hand op het hart vertellen dat elk van deze elementen present geeft in EA Sports UFC 3.

EA Sports UFC 3 - alsof je een echte match kijkt

Alsof je een echte match kijkt

De motor die deze game aandrijft en voor een revolutionair overtuigende gameplay zorgt heet Real Player Motion. Deze technologie brouwt uit meer dan 5.000 nieuwe, levensechte animaties een vloeiende bewegingsvrijheid voor je virtuele vechter. Zo stoot, grijp of trap je net zo makkelijk vanuit een vaste positie als tijdens een voorwaartse, achterwaartse of zijwaartse beweging. Dat opent heel wat meer opties en diept de strategische mogelijkheden gevoelig verder uit.

Om het plaatje helemaal compleet en levensecht te maken, staat die RPM-technologie ook toe om elk van de vele tientallen UFC-atleten te voorzien van hun eigen, unieke en hier dus onmiddellijk herkenbare vechtstijl. Van Conor McGregors vierstotencombo, tot Demetrius Johnsons stoot-takedowncombinaties. Deze realistische aanpak - waarvan het resultaat kan wedijveren met het kijken naar een echte wedstrijd - is een hele krachttoer. Een krachttoer die geëvenaard wordt door dat nu werkelijk ongezien aantal moves naar een heel intuïtieve besturing te vertalen.

Risico versus beloning

EA Sports UFC 3 voert ook een nieuw schadesysteem op. Dit vernuftig risico-versus-beloninggebeuren schroeft de spanning bij elke actie of beslissing gevoelig op. Zo hebben de positie, houding en kwetsbaarheid van je vechter nu een geloofwaardig effect op de impact van elke slag, stoot of schop. Dat maakt dat elke slag, schop of stoot van jou de match definitief kan beslissen … of je openstelt voor een vernietigende tegenaanval. Hoe groter de beloning oftewel schade die je met een aanval toe kunt brengen, hoe groter het risico op een gevaarlijke counter. Naast de zichtbare schademeters voor de drie lichaamszones (hoofd, romp en benen) werken er achter de schermen nog tal van andere factoren mee.

EA Sports UFC 3 - risico versie beloning

Zo wordt op die achtergrond onder meer bijgehouden hoe vaak je een slag incasseert die je tijdelijk uit balans brengt. Dat bepaalt mee hoe ernstig je volgende knockdown zal zijn en maakt dat de slag waarmee die knockdown veroorzaakt wordt, alsmaar minder krachtig hoeft te zijn. De eveneens onzichtbare stun-meter doet precies hetzelfde, maar dan met tijdelijke schade die je vechter niet veel later kan afschudden. Tenzij hij vlak na de stoot of schop die deze stun veroorzaakte, er nog eentje incasseert. Twee ingenieuze systemen, helemaal in lijn met de dynamiek van de echte UFC-partijen.

EA Sports UFC 3 - voetenwerk versus grondwerk

Voetenwerk versus grondwerk

Voetenwerk, de afstand tussen jou en je tegenstander, en hoe die met een vloeiende beweging te overbruggen of juist groter te maken, stuk voor stuk elementen die je in geen tijd in de vingers hebt en in je tactisch arsenaal verwerkt. Hoewel een UFC-atleet in heel wat vechtsportdisciplines thuis is, heeft elke vechter zijn sterkere en minder sterkere punten. De ene verkiest bijvoorbeeld om de partij rechtopstaand met stoten en schoppen te beslissen, terwijl de andere zijn opponent liever naar de grond werkt om daar met een combinatie van worstel- en jujitsutechnieken een KO of overgave af te dwingen.

EA Sports UFC 3 telt meerdere slag-, stoot- en schopanimaties voor een overtuigende stand-upgameplay, maar doet het net zo goed in dat grondwerk. Ook daar garandeert dat onderliggende risico-beloningsysteem voor spanning en spektakel. En ook daar houdt de tactische speler beter een oog op zijn vermoeidheid en uithouding. Nog twee belangrijke factoren die van het echte werk naar deze game overgeheveld werden.

De grootste aller tijden

Voor het eerst in de UFC games zullen naast je prestaties in de Ocatagon ook je keuzes daarbuiten invloed hebben op je pad naar wereldroem. In de nieuwe G.O.A.T Career Mode zal je immers van jonge belofte trachten op te klimmen naar die felbegeerde status van ‘Grootste aller tijden’. Daarvoor moet je uiteraard zoveel mogelijk overwinningen op je naam zetten, maar tussen twee partijen is er ook werk aan de winkel. Je maakt promotionele beslissingen die je fanbasis moeten vergroten en je creëert een zo groot mogelijk hype rond elke volgende kamp. Epische rivaliteiten? Check!

EA Sports UFC 3 - de grootste aller tijden

Je probeert ook herhaaldelijk een lucratiever contract met het UFC te bedingen. Dat levert je meer geld op en het geeft toegang tot betere trainingsgyms. Daar kun je jouw atleet telkens weer wat beter en/of meer gespecialiseerd maken. Elk van de acht gyms heeft zijn eigen gevechtssportdiscipline, een eigen rooster van echte UFC-trainingspartners, unieke moves en unieke eigenschappen. Loyaliteit aan een bepaalde gym wordt beloond, maar wie zich echt wil ontwikkelen tot een complete MMA-grootheid, zal af en toe andere oorden en leermeesters moeten opzoeken.

EA Sports UFC 3 - heerlijk competitieve spelbeleving

Of je nu voor die titel van grootste aller tijden gaat of gewoon je vriend op de bank naast je of via een online duel tot een tapout dwingt, EA Sports UFC 3 brengt zowel het brute spektakel als de tactische, technische diepgang van de echte wedstrijden naar een erg vermakelijke competitieve spelbeleving.

EA Sports UFC 3
Genre: Sport

Nu in de winkel