Menu
Terug

12 bizarre geheimen in videogames

19 april 2019

Easter eggs zijn geheimen die de makers van videogames nagenoeg onvindbaar in hun werk verstopt hebben. Onmogelijke zoektochten leveren onverwachte, grappige en onthullende momenten op. Een bizar verschijnsel, dat zowel het boek als Spielberg’s film Ready Player One aandreef.

De allereerste

1979 een tijd dat Atari’s Adventure de eerste generatie gamers er nog van kon overtuigen dat een bewegende vierkantje op het scherm hun ridder was. De ontwikkelaars van games werkten in die tijd anoniem. Tenminste, tot ene Warren Robinett daar geen vrede meer mee nam. Wanneer speler hun vierkan- excuseer, hun ridder door een bepaalde ‘gang’ leidden, werden ze verrast met de tekst “Created by Warren Robinett. Het allereerste Easter egg was een feit … en ontwikkelaars kregen van dan af steeds vaker credits voor hun werk.

Diablo II – Een leger van koeien

Bij de eerste Diablo deed onder spelers de grap de ronde dat als je maar genoeg klikte op een van de vele koeien in de game er een portaal zou openen naar een geheim level. Reden genoeg voor de ontwikkelaars om in de opvolger een portaal te stoppen … dat je naar een verborgen level brengt … waar een paar dozijn zwaarbewapende runderen je naar het leven staan. Tja, als je erom vraagt. 

Doom II - Over mijn lijk

John Romero, de man die met Wolfenstein 3D, Doom en Quake de first person op de kaart zette verdient alle lof. Haast zoveel als zijn ego daar plaats voor heeft. Wie op het einde van Doom II de allerlaatste vijand met een raketschot in dat gigantische demonenhoofd tot het eeuwige zwijgen dwong, kreeg Romero te zien met een omgekeerd afgespeelde geluidssample waarin hij je aanspoorde hem te doden. Doe dat en je hebt de game pas écht uitgespeeld. 

Fallout New Vegas – Hier rust Indy

Wie de laatste Indiana Jones-film zag, iets met ‘Crystal Skull’ in de titel, heeft onze sympathie. Je herinnert je misschien nog wel dat de man zich in een koelkast opsloot om een explosie te overleven. Wanneer je in Fallout New Vegas ergens in de woestijn zo’n koelkast tegenkomt en openmaakt, zie je dat dit plan heel wat minder waterdicht bleek als de film deed geloven.

Batman: Arkham Asylum – Te moeilijk?

Soms zit een Easter egg zo goed verstopt dat de makers de locatie ervan uiteindelijk maar zelf prijsgeven. Zo hadden ze in die eerste Arkham game in een geheime kamer een blauwdruk verborgen die een hintte naar een veel ambitieuzere opvolger. Daarvoor moest je wel ergens een muur opblazen die geen enkele indicatie gaf dat er iets achter zou kunnen zitten.

Gears of War 3 – Nee, de kip is goud.

Wie door de grimmig epische campagne van Gears of War 3 ploetert heeft geen gebrek aan urgente doelwitten. Wie daar tussenin toch nog de tijd vindt om op een paar kogels in een paar buizen te jagen, krijgt daar een verdacht nonchalant rondscharrelende kip voor terug. Schiet echter lang genoeg op die kip en ze transformeert in een schouder-hoog, gouden én vuurspuwend exemplaar.

GTA V – Waar te beginnen?

Vergeet die ene berg met dat mysterieuze monument. Dat is ontwikkelaar Rockstar ontelbare GTA V-spelers helemaal gek maakt. Al zouden we er niet van opkijken dat er zoveel jaar na datum nog iets aan vasthangt. Deze game liet je gezonken UFO’s ontdekken. Of een bevroren alien. Of op Bigfoot en spoken jagen in de bossen.

Battlefield 4 – vs. The Meg

Stap 1. Kies de map Nansha Strike uit de Naval Strike DLC. Stap 2. Vind negen vrijwilligers om samen met jou naar die eenzame boei vlakbij punt C te zwemmen. Je moet met tien zijn. Stap 3. Wacht op de prehistorisch buiten-formaat-haai om zijn aanwezigheid met een waterparkwaardige jump kenbaar te maken. Echt je virtuele leven moe. Zwem dan wat dichterbij.

Metal Gear Solid – Ik weet wat je speelt

De eerste Metal Gear Solid game scande zonder je medeweten de harde schijf van je PlayStation. Stond daar nog een ander game van Konami op, dan brak Pscycho Mantis, een van de meer gestoorde slechteriken, door de vierde muur. Die griezel vroeg je dan langs de neus weg “zoooo, dus jij speelt graag Castlevania”. Alsof die griezel jou, niet je spelpersonage maar jou, kende.  

Call of Duty Black Ops II – Retro arcade

Alsof de ultracompacte en daarmee al even ultra intense Nuke Town Map niets beter te doen hebt, krijgt wie binnen de dertig seconden de kop van elke paspop daar afknalt toegang tot een oude Atari spelconsole. Daarop kan je dan een selectie van games uit de begindagen van videogame-gigant Activision spelen. Denk daarbij aan klassiekers als Pitfall en River Raid. Succes! En Succes.

Uncharted 3 – Oops

Normaal gezien zou The Last of Us aangekondigd worden voor Uncharted 3 uitkwam. Vanuit die gedachte stopten de ontwikkelaars een Easter egg in  die Uncharted in de vorm van een krant waarop de voorpagina het over die plaag had die de wereld in The Last of Us zou lamleggen. Die aankondiging werd echter uitgesteld, waardoor de makers met die krant eigenlijk zelf hun volgende project lekten.

Silent Hill 2 – De woef-cut

Een koude douche, zo ervaarden heel wat spelers het Easter Egg dat je als een wel heel apart alternatief einde van het survival horror-meesterwerk Silent Hill 2 te zien kreeg. Zit je eerst een dozijn uur met zwetende handen te griezelen, om daarna met de sleutel die je in een park vindt de observatiekamer van het Dark Side Hotel te openen … en daarbinnen te ontdekken dat een schattige hond je hele avontuur als een regisseur in scène zette. Blij dat we hier pas maaanden na onze eigen doorloop achter kwamen.