Menu
Terug

Eels: The Deconstruction

Artiest van de Maand
Leestijd minuten
04 April 2018

De wereld is naar de vaantjes. Er is hoop op verandering en schoonheid, maar dat moet volgens Eels vanuit onszelf komen. Met de vijftien bloedmooie nummers op dit nieuwste album: The Deconstruction, geeft Eels alvast het goede voorbeeld.

Het heilzame van muziek

De wereld is de controle kwijt, volgens de jongens van de Amerikaanse rockband Eels toch. “Wat wij doen, is alleen maar muziek maken. Maar wel muziek vanuit het geloof dat verandering in onze eigen achtertuin begint. Daar zijn we nog net optimistisch genoeg voor. Het enige waar je controle over hebt, is hoe je de dingen bekijkt. Daar gaat een van de nummers op ons nieuwe album over. Die ‘our’ in ‘In Our Cathedral’ mag je als de collectieve ‘ons’ zien. Wij allemaal.” Dat nieuwe album van de eigenzinnige band heet The Deconstruction. Het is hun twaalfde worp. De fans hebben er vier jaar op moeten wachten. Iets langer dan ze gewend zijn, maar dat wachten wordt naar goede gewoonte meer dan beloond.

Oude en heel oude getrouwen

Verantwoordelijk voor de vijftien songs op ‘The Deconstruction’ zijn frontman Mark ‘E’ Everet, Koool G Murder en P-Boo, de vaste Eels-formatie sinds 2010, die live wordt aangevuld met Knuckles op drums. Voor de symfonische noot of het betere strijkerswerk deed de band voor dit album beroep op het Deconstruction Orchestra & Choir. Voor de meeste nummers zat E zelf in de productiestoel, de andere zijn voor rekening van Mickey Petralia. De laatste keer dat die mooie dingen deed voor Eels was op hun tweede album, ‘Electro-Shock Blues’. In de tussentijd hield hij zich bezig met productiewerk voor Linkin Park, Beck, Rage Against the Machine, Peaches en twee The Muppets-filmsoundtracks. Een lijstje vol contrasten en dat maakt de man perfect passend in het koppig unieke Eels-universum.

Eels 'The Deconstruction': mooi, maar niet zeemzoet

Mooi, maar niet zeemzoet

Behalve op een andere manier naar die gekdraaiende wereld kijken kun je volgens E nog iets anders doen: gewoonweg aardig en goedhartig zijn. “We hebben allemaal slechte dagen, maar waarom niet wat moeite doen om een zachte, vriendelijke kant te tonen? Dat is op zich al een goede verandering voor de wereld.” Deze aanzet tot een aardiger gedrag en de hoop die daaruit te puren valt, zijn duidelijk belangrijke thema’s van het album. Oké, dat leest gevaarlijk prekerig en zeemzoet, maar zoals elke Eels-fan je kan vertellen: zo klinkt het nooit. Eels maakt bloedmooie parels van songs. Vaak met een melancholisch of geladen toon. Dat is op ‘The Deconstruction’ niet anders.

Variatie op z’n Eels

Eels maakt geen muziek om de mainstreamhitlijsten mee te bestormen. Ze doen vooral hun eigen ding en dat doen ze al een kleine twintig jaar met succes. Dat levert nog steeds nummers op die al tijdens de eerste maten te herkennen zijn als een Eels-song, maar qua toon, invulling en ritme sterk kunnen variëren. Neem bijvoorbeeld de opener, het titelnummer en de eerste single van ‘The Deconstruction’. Wat begint als een ingetogen rocksong, kabbelt op smeulende orkestviolen en gedreven door E’s zalvende stem, stevent gestaag af op een onvermijdelijke ontbranding. Er is op dit album meer ruimte voor orkest en koor. Maar daar waar andere bands langs die weg in bombast verzeilen, lijkt Eels daar immuun voor.

Succes ermee

E is nooit een spraakwaterval geweest. Op een live podium kan hij verrassend grappig uit de hoek komen en krijg je een perfecte gastheer te zien, maar daarnaast lijkt hij liever niet over de betekenis van zijn songs te praten. Toch willen we jullie niet onthouden hoe hij ‘The Deconstruction’ zelf voorstelt. “Hier zijn vijftien nieuwe Eels-songs die je zullen raken en inspireren. Of niet. De wereld draait door. Maar als je ernaar zoekt, valt er toch nog heel wat schoonheid te vinden. Soms moet je er niet eens naar op zoek en andere keren moet je ze zelf creëren. En dan zijn er die momenten dat je iets uit elkaar moet halen om die schoonheid die erin zit naar buiten te brengen. Wat je ook doet, succes ermee.” Ons heeft het album alvast wel geraakt en de wereld er alvast weer iets mooier op gemaakt.

Eels 'The Deconstruction': succes ermee

Eels Live

Wie denkt dat de muziek van Eels zich moeilijk leent tot een live performance zit er helemaal naast. De fans hoeven we niet meer de overtuigen, maar wie de band nog nooit op een podium aan het werk zag, moet wachten tot hun passage in Werchter op 8 juli. Eels doet daarnaast nog het Luxemburgse Siren’s Call Festival aan op 30 juni.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()