Menu
Terug

‘El Camino: A Breaking Bad Movie’ is een pakkend drama

14 oktober 2020

Jesse is op de vlucht voor de politie, maar het is zijn verleden waaraan hij echt niet kan ontsnappen. De maker van ‘Breaking Bad’ brengt met ‘El Camino: A Breaking Bad Movie’ een eerbetoon aan de serie en een ijzersterk drama dat helemaal op zichzelf staat.

Geen voorkennis nodig

‘El Camino: A Breaking Bad Movie’ kun je perfect bekijken zonder dat je daarvoor de met prijzen overladen serie ‘Breaking Bad’ moet gezien hebben. Toch is het onmogelijk om het niet heel even over die cultserie te hebben. Die kluisterde zes seizoenen lang miljoenen fans aan hun tv. Heel kort door de bocht vertelt ‘Breaking Bad’ het verhaal van chemieleraar Walter White. Die ziet zich in tragische omstandigheden gedwongen om zelf drugs te maken. Hij vindt in zijn voormalige student Jesse Pinkman een partner. Zo begint een soms hilarische en tragische carrière in de grimmige en dodelijk onvoorspelbare criminele wereld. Over 62 episodes transformeerde de introverte Walter White tot een marginaal minder wanhopige buitenwijk-Scarface. En Jesse, die creëerde zijn eigen nachtmerrie.

Op de vlucht

De film begint luttele seconden na de laatste scène van de serie. Walter White is dood, de nazi’s zijn verslagen en we zien een gestolen Chevrolet El Camino. Die laatste is meteen een stuk van het antwoord op de vraag: “wat gebeurde er met Jesse Pinkman?”. Die is bevrijd uit de klauwen van Tods sadistische oom en op een zekere manier ook uit die van Walter White. Op de vlucht voor de politie en de demonen uit zijn verleden ligt zijn enige hoop in Saul Goodmans ‘stofzuigerman’ Ed Galbraith. Ja, die Saul Goodman van de Breaking Bad-spin-off ‘Better Call Saul’. Galbraith is de enige die hem een nieuwe identiteit en een verse start kan geven.

el camino, breaking bad

25 miljoen

Vince Gilligan, de bedenker van ‘Breaking Bad’ en ‘Better Call Saul’, is ook de man achter deze film. Een film waarvan hij in een interview toegaf dat hij nooit gemaakt had kunnen worden als ‘Better Call Saul’ niet zo’n succes was geworden. In de eerste week dat ‘El Camino’ op Netflix te zien was, hadden al meer dan 25 miljoen mensen hem bekeken. Je kunt de film zien als een perfecte epiloog op de serie. Fans zullen heel wat bekende koppen en verwijzingen zien passeren, maar de eenvoud van Jesse’s wanhopige overlevingsdrang geeft ‘El Camino’ een spanning die in dezelfde film met een onbekend hoofdpersonage net zo goed zou werken.

Banaliteit deluxe

Wie de trailer ziet, krijgt de indruk dat ‘El Camino’ een eerder explosieve gangsterfilm is. Die insteek van een man die tegen de klok naar zijn redding racet, vergroot dat vermoeden. Begrijp ons niet verkeerd, je krijgt een paar ijzersterke actie- en thrillermomenten geserveerd. Maar aan het einde van de rit zijn het net zoals in de serie de meer ingetogen tot ronduit banale scènes die het hardst raken. Gilligan had hier de makkelijke route kunnen kiezen en cameo op cameo kunnen stapelen. Dat doet hij dus niet. Hij vertelt een verhaal over een trauma en hoe een man zich daar voorbij tracht te ploegen. Want Jesse mag er dan misschien in slagen om zijn achtervolgers een stap voor te blijven, zijn herinneringen halen hem keer op keer in.

Woordeloos geniaal

Telkens wanneer een kans op ontsnapping zich aanbiedt, komt die vergezeld van nieuwe problemen. Jesse is allesbehalve onfeilbaar, maar zien hoe hij elke specifieke uitdaging aanpakt, is onweerstaanbaar. En wie de serie zag, beseft hoeveel hij van zijn voormalige misdaadpartner leerde. Het verrast niemand, maar acteur Aaron Paul is opnieuw fenomenaal. Weinigen kunnen zo overtuigend zonder woorden overbrengen dat ze beseffen een fout te hebben gemaakt. Gilligan maakt daar dankbaar gebruik van met scènes waarin Jesse van zijn stem beroofd wordt omdat hij zich noodgedwongen stil moet houden, of omdat hij eenvoudigweg geen zin heeft om ook maar iets te zeggen.

el camino, breaking bad

Tweede kans?

Het zal Breaking Bad-fans evenmin verrassen dat ‘El Camino’ niet op zoek gaat naar een manier om Jesse een happy ending te bezorgen. Zoals de openingsscène al meteen duidelijk maakt: er zijn sommige dingen die je zelfs met een tweede kans niet kunt rechttrekken. Gilligan houdt van zijn personages. Als een daarvan een verhaal in zich heeft, zal hij dat vertellen. Dat bewees hij al met ‘Better Call Saul’ en dat doet hij hier weer.

Je zou kunnen vermoeden dat het Breaking Bad-universum zich als een onuitputtelijke bron voor spin-offs en films ontpopt. Die vervolgfilm komt er waarschijnlijk nooit. Aaron Paul liet onlangs vallen dat er geen plannen voor zijn en ‘El Camino’ het verhaal van Jesse afsluit.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()