Menu
Terug

Falllout 76: De toekomst begint

Game in de kijker
Leestijd minuten
05 november 2018

In dit nieuwste hoofdstuk van het fenomenale actierollenspelfenomeen Fallout deel jij de post-apocalyptische woestenij met honderden andere spelers. Om er samen extra taaie uitdagingen mee aan te pakken of om hun zuurverdiende spullen in te pikken. Hoe dan ook, het belooft sowieso intens te worden.

25 jaar na de bom

De kalender wijst 2102 aan, 25 jaar nadat een nucleaire oorlog de mensheid nagenoeg wegvaagde. Het jaar dat jij Vault 76 uit stapt, een atoomschuilkelder waar je nagenoeg je hele leven in doorbracht. Samen met de andere voormalige Vault-bewoners zal je de allesbehalve gastvrije woestenij die ooit West-Virginia heette, intrekken. Je missie: die vaak nog radioactieve puinhoop weer opeisen en er een nieuwe beschaving opbouwen. Die wereld is maar liefst vier keer zo uitgestrekt als het al immens grote terrein dat bevolkt wordt met allerlei mutanten, monsters en andere gevaren.

Zie je een ander mens, dan heb je met een andere speler te maken die net als jij en honderden anderen uit Vault 76 komt en zijn eigen weg in deze onbekende wereld zoekt. Als je dat wilt, kun je met tot drie andere spelers een team vormen om samen avonturen te beleven. Met goed teamwerk kun je grotere en gevaarlijkere missies aan, en taaiere vijanden verslaan. Zoals die monsters, maar ook zoals andere spelers die je minder vriendelijk gezind zijn. Misschien heeft iemand het wel voorzien op jouw zuurverdiende spulletjes.

Retrofuturistisch

Die online aanpak waarbij je de spelwereld deelt met honderden andere spelers is nieuw voor de Fallout-serie. Een gewaagde zet, maar na de haast perfecte voorganger Fallout 4 moest de lat hoger. Missie geslaagd! Fallout 76 combineert het beste uit die bekroonde vorige edities met de extra kick van teamspel, gezonde competitiviteit en de altijd verrassende mooie en minder mooie kantjes van de menselijke natuur. Behouden is wel het hele sfeertje, die unieke retrofuturistische stijl en de meeslepende manier waarop je telkens weer in een zelfgekozen avontuur meegezogen wordt.

Hoe je speelt, hangt weer vooral van jou af. Zo kun je dus kiezen of je in je eentje of samen met anderen speelt. Maar naarmate je ervaring opdoet, kun je ook de vele verschillende eigenschappen en vaardigheden van je spelpersonage doen groeien in die richting die het best op jouw speelstijl aansluit. Perks, of speciale eigenschappen zijn deze keer niet langer passief en voor altijd gekozen, maar kunnen al naargelang de situatie ingezet of ingeruild worden voor andere. Dat geeft je nog meer flexibiliteit in hoe je uitdagingen en gevaren aanpakt.

Ga nucleair

Omdat je samen met anderen speelt, is het oude V.A.T.S.-systeem, dat je tijdens gevechten de tijd naar slow motion liet terugschroeven om bepaalde lichaamsdelen of onderdelen van een vijand op de korrel te nemen, is nu omgebogen naar een puur real-time gebeuren. Je kunt echter nog wel steeds je kogels, laser- of plasmastralen op die specifieke zones richten, met een vergelijkbaar en logisch resultaat. Raak zo’n monster in zijn poot en het wordt een stuk minder mobiel.

Je zal overigens zelf ook weer nucleaire wapens inzetten. Daarmee creëer je een nieuwe tijdelijke stralingszone waar je zeldzame wapens en andere items kunt vinden, maar die ook extra gevaarlijke vijanden en minstens zo gevaarlijke andere spelers aantrekken. Met zo’n uitgestrekte wereld om te verkennen ontdek je telkens weer nieuwe geheimen en uitdagingen. De aanwezigheid van andere al dan niet vijandige spelers(groepjes) voegt een intense nieuwe laag aan de beproefde klassieke Fallout-beleving toe.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()