Menu
Terug

Far Cry 5

16 maart 2018

Een religieus geïnspireerde sekte heeft een afgelegen Noord-Amerikaans dorpje in een ijzeren greep. Hoog tijd om de plaatselijke ‘messias’ en zijn gewelddadige militie een lesje te leren. Hoe? Dat bepaal jij in de beproefde Far Cry-stijl helemaal zelf.

Welkom in Hope County

Op het eerste gezicht is Hope County een van de vele slaperige, door de rest van de wereld vergeten regio’s in de Noord-Amerikaanse staat Montana. Deze uitgestrekte en levendige spelwereld wordt getypeerd door majestueze bergen, glooiende heuvels en pijnboombossen. De plaatselijke landbouw en wat rest aan kleine industrieële nijverheid hielden zich lange tijd vrij goed staande, ondanks de economische recessie. Misschien wat te ver afgelegen van de rest van de bewoonde wereld, maar geen slechte plek om je nieuwe post als hulpsherrif te betrekken. Dat zou je toch denken.

Niet echt. Hope County is ook de thuisbasis van Father Joseph Steed, de charismatische leider van een fanatieke, religieus geïnspireerde sekte. Samen met de Heralds, zijn zonen en dochter, voert Joseph in de naam van God een kruistocht die hij het Project At Eden’s Gate noemt. Zij zien zich als de redders van de mensheid, met als heilige plicht zoveel mogelijk zielen te redden voor het nakende einde van de wereld. Of die zielen nu willen of niet. Zij die zich niet hebben overgegeven aan Josephs sekte vechten vaak letterlijk voor hun leven. Een perfecte insteek voor de intense, vaak rauwe, brutale en volwassen beleving die de fans van elk nieuw Far Cry-game mogen verwachten.

Far Cry 5 - vergeet je badge

Vergeet je badge

Je krijgt al snel door dat het wettelijk gezag weinig voorstelt in Hope County. Father Josephs sekte is zwaarbewapend en is er heilig van overtuigd dat hun meedogenloos gewelddadig optreden volledig gerechtvaardigd is. Tegenover zo’n vijand ben je niets met je hulpsherrifbadge en van de buitenwereld hoef je ook weinig hulp te verwachten. Nee, als je de onschuldige, nu ja goed bedoelende burgers van Hope County wil beschermen, zal je beroep moeten doen op je eigen wilskracht, creatieve strategieën en de helpende hand die sommige inwoners je toesteken. Alleen zo maak je kans tegen de moorddadige plaag die Project At Eden’s Gate heet.

Die helpende hand komt uit verschillende hoeken. Zo hebben sommige bewoners persoonlijke redenen om zich tegen Joseph te verzetten; als het aan hen ligt, geeft Father Joseph zijn volgende sermoen vanuit het graf. Mary May Fairgrave bijvoorbeeld. Zij zag de sekte na de dood van haar ouders de familiezaak inpikken. Of dominee Jerome Jefferies, een man van de kerk die zijn kudde echte gelovigen beschermt met een bijbel in de ene hand en een revolver in de andere.

Leef je eigen verhaal

Hope County is naar goede Far Cry-gewoonte een grote, naadloze en dus laadschermloze spelwereld. Een overtuigend levendige spelwereld ook, waarin nagenoeg elk levend wezen, met twee of vier benen, zijn eigen ding doet, zijn eigen motivaties volgt en geloofwaardig reageert op jouw acties. Hoe je deze uitgestrekte regio vanonder het sinistere juk van dat Project At Eden’s Gate bevrijdt, hangt helemaal van jou af. Het game wijst je altijd wel in de richting van het volgende plotpunt in het overkoepelende verhaal. Tegelijk krijg je alle vrijheid in wanneer, langs welke weg en hoe je dat plotpunt bereikt. Jij beslist hoever je van die centrale verhaallijn afwijkt en bekruipt je de zin in een spontane expeditie of afdwalen, dan doe je dat gewoon.

Far Cry 5 - leef je eigen verhaal

Zelfs die verhaallijn is minder lineair dan je zou vermoeden. Zo bepaal jij wie je helpt, welke hulp je aanvaardt (al zal je die hulp altijd eerst moeten verdienen) en welke luitenant van Father Joseph je eerst uitschakelt. Je kerft dus in grote mate je eigen verhaal in deze wereld, maar kijk ook uit voor de counter. Met elke klap die je de vijand toebrengt, zal die harder willen terugslaan. De dynamische AI registreert het effect dat je op de spelwereld hebt en past de strategie van je oppositie daarnaar aan. Naarmate je van ‘lastig’ naar ‘een dreiging’ opschuift, zal de sekte haar inspanningen tegenover jou merkbaar opschroeven.

Far Cry 5 - hoofdrol in je eigen actiefilm

Hoofdrol in je eigen actiefilm

Far Cry 5 bouwt verder op een ondertussen beproefde formule. Het is een first-person actiegame waarin je de spelwereld door de ogen van je personage inkijkt. De occasionele dialoog en korte, naadloos in de gameplay ingewerkte tussenfilmpjes stuwen het verhaal voort of voorzien het decor van een diepere textuur, maar de nadruk ligt vooral op de actie. Dat varieert van vuurgevechten, filmische achtervolgingsscènes, heimelijk rondsluipen en halsbrekend spannende stunts die je in een brede waaier aan voer-, vaar- en vliegtuigen uitvoert, tot momenten van ontspanning wanneer je bijvoorbeeld besluit om een half uurtje je geluk te beproeven met een vishengel in dat fotogeniek kabbelende riviertje.

Onder die actie zit ook een licht rollenspelmechanisme. Dat laat je toe door met alternatieve activiteiten, zoals de jacht op lokale fauna - niet zonder risico - de uitrusting van je personage zo op te schroeven en specialiseren dat die alsmaar meer aansluit op je speelstijl. Een ander rollenspelelement draait om de relaties die je ontwikkelt met een handvol bewoners van Hope County. Daaruit vloeien immers nieuwe nevenplotlijnen, missies en mogelijk belangrijke bondgenootschappen uit voort - of niet natuurlijk.

Goed gezelschap

Het is perfect mogelijk om Hope County helemaal in je eentje te ontdoen van Father Joseph en zijn zeloten. Wanneer een bepaalde klus je te taai lijkt, om extra vuurkracht vraagt of gewoonweg omdat je af en toe wel wat gezelschap kunt gebruiken, kun je een paar huurlingen voor je zaak engageren. Daar staat meestal wel wat tegenover, maar eenmaal je hun vertrouwen gewonnen hebt, kan je ze nagenoeg altijd inschakelen.

Far Cry 5 - goed gezelschap

Nog leuker is het om een vriend in jouw game uit te nodigen. Daarmee kun je dan, gezellig keuvelend of elkaar tactieken toeschreeuwend, door je hele avontuur oprukken. Of je speelt gewoon een paar uurtjes of missies samen, waarna die vriend, met alle buit en upgrades die hij tijdens zijn bezoek aan jouw game verzameld heeft, terugkeert naar zijn eigen game. Solo of als duo, nog maar eens een voorbeeld van hoe je in Far Cry 5 helemaal speelt zoals jij daar zin in hebt!

Far Cry 5 - goed gezelschap

Far Cry 5

Genre: Actie
Platform: PS4, Xbox One, pc
Release: 27 maart