Menu
Terug

Fast & Furious 9: Dom en co schakelen weer in overdrive

24 november 2021

Dom en zijn bonte familie krijgen nauwelijks de tijd om van een welverdiend rustig leventje te genieten als er zich alweer een nieuw explosief hogesnelheidsavontuur aanmeldt.  De missie in 'Fast & Furious 9'? Een internationale terrorist neutraliseren die een geest uit Doms verleden blijkt zijn.  

Fatale flashback

'Fast & Furious 9' begint lang voor de gebeurtenissen uit die allereerste film. Meer bepaald in 1989. Vader Jack Toretto rijdt een race en zijn zonen Dominic en Jakob sleutelen tijdens de pitstops mee aan zijn wagen. De toen nog jonge Dom bewijst een heethoofd te zijn wanneer hij een onsportief rijdende rivaal van zijn vader confronteert. De race kent een tragisch einde wanneer Jack Torretti, voor de ogen van zonen, omkomt in een spectaculaire crash. Een mens zou voor minder ooit nog een voet in een auto zetten, maar Dom zit duidelijk anders in elkaar.

Familiereünie

Over naar het hier en nu waar Dom Toretto samen met Letty en zoon Brian genieten van een welverdiend rustig leventje. Ze zijn echter realistisch genoeg om te weten dat die rust elk moment verstoord kan worden. Niet veel later is het zover. Er dringt zich een nieuw ‘avontuur’ op dat Dom zal dwingen de zonden uit zijn verleden te confronteren. De bende - excuseer - de ‘familie’ komt weer bijeen en gaat achter de meest getalenteerde killer én racepiloot aan die ooit hun pad kruiste. En wie Dom en co kent, weet dat dit heel wat wil zeggen. Pittig detail: de terrorist in kwestie blijkt Doms vergeten broer Jakob.

Londen, Tokio, Azerbeidzjan

Het verhaal en de actie voeren je van de ene uithoek van de wereld naar de andere. Van Londen naar Tokio, van Centraal-Amerika naar het Schotse Edingburgh, en van een geheime militaire bunker in Azerbeidzjan naar de overvolle, kronkelige straatjes van Tbilisi. Onderweg kruisen we het pad van oude vrienden, maar ook dat van oude vijanden. De geschiedenis van de Fast & Furious-saga wordt herschreven of verrassend uitgediept, en de échte betekenis van familie - een centraal thema in deze serie - werd nog nooit zo op de proef gesteld.

Blij en niet zo blij weerzien

Naast Vin Diesel herkennen Fast & Furious-veteranen heel wat bekende gezichten. Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris ‘Ludacris’ Bridges, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang en een paar verrassingen die we hier liever niet voor je verklappen. Daarnaast schittert John Cena als Jakob en duiken Oscar-winnaars Hellen Mirren en Charlize Theron ook op. En ja, dat is inderdaad Cardi B. Deze rapster tekende inmiddels ook al voor de volgende Fast & Furious-aflevering. Ook terug is Justin Lin, de regisseur die de drie Fast & Furious-films van Tokyo Drift tot Fast & Furious 6 maakte. Hij laat zien dat hij weet welke ingrediënten nodig zijn om er een hit van te maken, maar toont tegelijk ook het lef om een paar nieuwe in de mix te gooien.

Succesverhaal voortgezet

Wat begon als een generische dertien-in-een-dozijn zomerfilm is vandaag de succesvolst filmserie ooit voor Universal Studios. Een serie die scenarist- en regisseurwissels overleefde. Zich rechtop hield na de tragische dood van een hoofdrolspeler en waarbij botsende acteurego’s niet het einde, maar in de vorm van ‘Hobbs & Shaw’ zelfs een geweldige vermakelijke spin-off opleverde. Maar of je nu een fan van het eerste uur bent of dit je eerste Fast & Furious-achtbaanrit is, deze film loopt over van de momenten die je doen glimlachen, naar adem happen of juichen. Een win-win-winsituatie dus.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()