Menu
Terug

12 festivals die je niet mag missen in augustus

23 juli 2019

Ook de tweede helft van de zomer telt naar goede gewoonte weer heel wat geweldige festivals. Het artistieke aanbod is van topkwaliteit en de sfeervolle omkadering geeft de buitenlandse festivals vaak het nakijken. Afspraak dus voor het podium op de weide, in de feesttent of op de grote markt, voor een onvergetelijk live concert … of twaalf.

Van groots tot intiem

Misschien brei je drie weergaloze festivaldagen aan elkaar met evenveel nachten in een tent. Misschien koppel je een leuke festivalavond aan een citytrip. Of misschien maak je een lange verplaatsing naar het andere eind van het land om die ene passage die je favoriete artiest in onze contreien maakt, absoluut niet te missen. Het publiek op onze zomerfestivals is net zo divers als het artistieke aanbod. Alle genres zijn vertegenwoordigd en je hebt vandaag festivals in alle maten en gewichten. Van uitgestrekte weiden tot veel intiemere kaders.

Voor elk wat wils dus en de geroutineerde festivalganger heeft er rond deze tijd al wat onvergetelijke live muziekmomenten opzitten. Maar de zomer is nog lang niet voorbij. Augustus en september hebben dit jaar opnieuw heel wat te bieden. We sommen de grootste, uniekste en gezelligste festivals voor je op.

Brussels Summer Festival - Eclectische muzikale marathon

14-18 augustus, Brussel

De meest eclectische muziekmarathon van het land trapt af op 14 augustus op de Kunstberg, het Paleizenplein en het Museumplein. Een aangenaam langgerekt festivalgebeuren, waar de ene muzikale ontdekking de andere opvolgt, en dat alles tegen unieke hoofdstedelijke decors. Het begon allemaal in 2002 onder de naam Eurit’mix vanuit de gedeelde wens van culturele, toeristische en institutionele spelers. Die wilden in Brussel tijdens de zomerperiode een groots cultureel evenement opzetten. Die initiatiefnemers van toen mogen trots zijn. De vorige edities lokten maar liefst meer dan honderdduizend festivalgangers van alle leeftijden en uit alle hoeken van het land.

Geen beter moment dus om er een dagje, of waarom geen meerdaagse citytrip, Brussel van te maken. Shoppen, lekker eten en eindigen in een feestelijke ongedwongen festivalsfeer. Zorg wel dat je op tijd je tickets bestelt, want de populariteit groeit evenredig met het artistieke aanbod. Typisch voor het Brussels Summer Festival is dat het aanbod breed en divers is. Van een smaakvolle selectie uit de wereldmuziek en het betere Belgische werk, tot grote internationale namen uit de jazz-, hiphop-, pop- en rockscene. Laat je dus elke dag weer verrassen, leg die citytrip alvast vast of blijf gewoonweg na het werk wat langer hangen en pak de laatste trein naar huis.

Line-up: Christine and the Queens, Manic Street Preachers, Giorgio Moroder, Booba, Hooverphonic, The Avener, Rudimental, Mustii, Hyphen Hyphen, Whispering Sons, Blanche, Columbine, Lost Frequencies, …

Pukkelpop - Vinger aan de muziekpols

15-18 augustus, Kiewit Hasselt

Voor de toegewijde Pukkelpop-ganger begint het dit jaar weer op donderdag in de Boiler Room, de Dance Hall, de Club en de Booth. Vrijdag, zaterdag en zondag gaat het dan helemaal los, wanneer de Main Stage en de Marquee het feestje vervoegen. Een totaalervaring waar muziek en de verbondenheid met het publiek al meer dan dertig jaar centraal staat. Dat is Pukkelpop. Het festival selecteert zoals we dat gewend zijn ook dit jaar weer heel progressief, met een kleine tweehonderd actuele kleppers, levende legendes en visionaire alternatieve acts. Van stevige rockacts, ingetogen singer-songwriters en mokerslagen van pure pop over pompende house tot gloeiende metal. Alles kan en mag op Pukkelpop.

Terug wegens een laaiend succes: de no-nonsense Beer Shack waar alleen - je raadt het al - bier geserveerd wordt. Voor ietwat exclusievere alternatieven kun je terecht in het Pukkelpop Café of in de Special Beer Tent. Nieuw is VALL-EY, een kleine site in een bebost deel van het festivalterrein waar vierhonderd liefhebbers getrakteerd worden op experimentele muziek, street art en theater. Nieuwe dingen ontdekken, is altijd synoniem geweest met Pukkelpop en dat is dit jaar niet anders. En daarvoor kun je ook deze editie zowel in die VALL-EY als op de grootste podia terecht. Dit is niet voor niets een van de meest vooraanstaande en progressieve muziekfestivals in Europa.

Line-up: Twenty One Pilots, Billie Eilisch, Tame Impala, Post Malone, EELS, James Blake, The Streets, Royal Blood, The National, De Jeugd van Tegenwoordig, Kelis, Mura Masa, Good Charlotte, Martin
Solveig, …

Esperanzah! - Feestje!

2-4 augustus, Floreffe

Wie de wereld wil zien of liever beluisteren, die moet op 2, 3 en 4 augustus in de abdij van Floreffe zijn. Alsof het voor de festivalliefhebber in dat eerste weekend van die zomermaand nog niet moeilijk genoeg kiezen was. Immers, ook het nog jonge festival Esperanzah! zet zijn deuren weer wagenwijd open. Een eigenzinnige gigant in wording, die zijn bezoekers intussen van alsmaar verder aantrekt. Dat heeft zeker een en ander te maken met de grote, maar zelden voor de hand liggende namen uit de wereldmuziek. Artiesten waarvan het niet zeker is of ze de volgende jaren nog eens in de buurt zullen passeren.

Dit jaar staat er naast acts uit nagenoeg elk continent ook weer veel uitstekend Belgisch talent op de affiche. Daarnaast is Esperanzah! ook een totaalbeleving. Een gezellig, ongedwongen en charmant gebeuren voor de hele familie met naast muziek ook heel wat grappige tot gerenommeerde straat- en circusacts. Welk ander festival kun je opnoemen met vermaak voor 0 tot 3-jarigen en voor 3- tot 12-jarigen? Esperanzah! zit op kruissnelheid om zich een indrukwekkende reputatie aan te meten.

Line-up: Michael Kiwanuka, Danakil & The Baco All Stars, Fakear, Muthoni Drummer Queen, Delgres, Dom La Nena, Pongo, Saodaj’, Ibeyi, Dub FX, Blick Bassie, Martha Da’ro, …

Festival Dranouter - Nieuwe tradities

2-4 augustus, Dranouter

De ervaren Dranouter-gangers weten dat het onterecht wollige imago van weleer intussen al lang is ingeruild voor een eigenzinnig en aangenaam gevarieerd aanbod van zowel binnen- als buitenlandse artiesten. Liefhebbers van folk vinden geen sterkere festivalprogrammatie dan Festival Dranouter, maar ook wie dat genre minder zegt, komt dat eerste weekend van augustus ruimschoots aan zijn trekken. Dit is het festival dat als eerste ter wereld zijn afvalwater zuiverde en meerdere milieuprijzen scoorde.

Tegelijk is Festival Dranouter ook het festival bij uitstek waar alle leeftijden hun ding vinden, samen van liveacts genieten en/of elk hun eigen muzikale route uitstippelen. Kinderen tot 12 jaar mogen gewoon gratis binnen en de Palace-tent is in de middaguurtjes de danstempel voor jongeren. Voor wie een weekendticket heeft, begint het feestje al op donderdagavond met een paar strakke dj-sets. De drie daaropvolgende festivaldagen zetten de programmeurs onder andere Ladysmith Black Mambazo, Zwangere Guy, Jan De Wilde, Joan As Police Woman en The Kooks op de affiche.

Line-up: The Kooks, Ladysmith Black Mambazo, Novastar, Jan De Wilde, Joan As Police Woman, Dez Mona, Zwangere Guy, Dead Man Ray, Ertebrekers, Jasper Steverlinck, Tourist LeMC, SX, Tom Odell, Geike,

Lokerse Feesten - Muzikale tiendaagse

2-11 augustus, Lokeren

Je moet over behoorlijk wat uithoudingsvermogen beschikken om de muzikale race van de Lokerse Feesten helemaal uit te lopen. Niemand neemt het je kwalijk wanneer je er twee of drie data uitkiest met die acts die je gewoonweg niet aan je voorbij mag laten gaan. Ook dit jaar voert de affiche weer heel wat namen op die je op geen enkel ander festival terugvindt. Of toch zelden. Zoals Scorpions, The Offspring, Therapy?, Patti Smith, Felix Da Housecat, Europe, Monster Magnet en The Damned.

Je hoort het, je kunt in Lokeren terecht voor nieuwe ontdekkingen én voor grote springlevende legenden uit de muziekgeschiedenis. De muziek waait weer uit alle windstreken van de pop- en rockscene. De organisatoren denken niet in hokjes en die bewust themaschuwe aanpak heeft al menig bezoeker een artiest van buiten zijn of haar comfortzone leren kennen en waarderen. Zaterdagnamiddag 10 augustus zijn de jongere muziekliefhebbers extra welkom voor optredens van Ghost­rockers en Campus 12.

Line-up: Roísín Murphy, Nofx, Novastar, Scorpions, The Offspring, Therapy?, Patti Smith, Felix Da Housecat, Tourist LeMC, Europe, Monster Magnet, The Damned, Regi, Life of Agony, Father John Misty, …

Scène sur Sambre - Le Festival des Barges

30-31 augustus & 1 september, Abbaye d’Aulne (Thuin)

Dit nog relatief jonge, maar ambitieuze festival aan het water van de Samber drijft nog steeds op een batterij enthousiaste vrijwilligers. De bezoeker merkt dat enthousiasme, maar krijgt tegelijk een professioneel georganiseerd feest met een affiche die bij elke editie indrukwekkender wordt. Zo belooft de vrijdag een anthologie te worden. Niet alleen Les Négresses Vertes steekt de boel in vuur en vlam, ook de supergroep Les Aventuriers d’un Autre Monde passeert, een project van de drummer van Téléphone. Zaterdag mag het wat eigentijdser met Alice on the Roof, Suarez en Hyphen Hyphen. Wanneer The Magician afsluit, is het al zondag. De festivaldag die helemaal in het teken van dansmuziek staat.

Scène sur Sambre is ook een groen festival waarbij zowel bij de aanpak van afval, mobiliteit en de keuze van festivalcatering rekening werd gehouden met de ecologische voetafdruk. Minstens zo charmant: Les Warm-Up. Tijdens de vijf dagen voor het festival trekt een karavaan telkens naar een andere plek in de regio om daar van 19 tot 22 uur een opwarmertje in festivalsfeer te geven.

Line-up: Les Aventuriers d’un Autre Monde, Les Négresses Vertes, The Magician, Alice on the Roof, Suarez, Hyphen Hyphen, Soolking, Chilla, LEJ, Marwa Loud, Sttellla, Suzane, Karin Clercq, …

Ronquières Festival - Van hoog niveau

3-4 augustus, Ronquières

In geen tijd werkte het Ronquières Festival zich op tot een referentie in Franstalig België en alsmaar verder daarbuiten. De formule is intussen bekend: een affiche die diversiteit hoog in het vaandel draagt, het ontdekken van nieuw muzikaal talent uit binnen- en buiten­land, en een overdekte zone van meer dan tienduizend vierkante meter die de bezoeker beschermt tegen de zon (of regen). Een uniek festival in een uniek kader met als grote publiekstrekkers de peetvader van de Belgische hiphopscène Daddy K en de aangrijpende pop-met-een-kartelrandje-melodieën van Novastar.

Line-up: Novastar, Kid Noize, 2ManyDJs, Zazie, Eagle Eye Cherry, Hooverphonic, Lomepal, Mustii, ToDieFor, Juicy, Glauque, Bigflo & Oli, Eddy De Pretto, Boulevard Des Airs, …

Alcatraz Hard Rock & Metal Festival - Breed spectrum metaal

9-11 augustus, Kortrijk

Graspop heeft er met Alcatraz een concurrent bij en daar kan de liefhebber van verschroeiend snelle gitaren, ratelende drums en stembanden als misthoorns alleen maar zijn voordeel uit puren. Puristen zijn welkom, maar moeten niet moeilijk doen. Dit festival denkt niet in hokjes en omarmt een breed spectrum in hardrock en metal, van levende legendes tot relevant jong geweld. Variatie troef dus en nog beter: het programma tussen de twee grote podia overlapt nergens. Een unieke sfeer met naast muziek bijpassende rook, vuurwerk en een prachtige terreinaankleding.

Line-up: Saxon, Thin Lizzy, Uriah Heep, Queensrÿche, U.D.O., Avantasia, Meshuggah, Powerwolf, Prong, Anvil, Crobot, Amenra, Mayhem, Opeth, Napalm Death, Soulfly, …

We Can Dance - Ook als je niet kunt dansen

9-11 augustus, Zeebrugge

Voor zijn zevende editie voegt dit festival een derde dag aan zijn agenda toe. Het begint deze keer dus al op vrijdag om 17u met een selectie topartiesten op een live en op een DJ-stage. Veteranen zullen de twee dagen erop ontdekken dat er een podium bijgekomen is, wat het totaal op zes brengt. Kwestie van de heel diverse affiche met hiphop, techno, house en disco, all-round, slow dance en live music de ruimte te geven die ze verdienen. Ook niet te versmaden: dit festival scoort een van de lekkerste culinaire opties van het land. Van verrassende veggie tot de Pure C-formule van topchef Sergio Herman.

Line-up: Kölsch, Joyhauser, Charlotte Adigéry, Peggy Gou, Bibi Seck, Âme, Jan Van Biesen, Damian Lazarus, Antal, San Soda, Kevin de Vries, Black Mamba, Géo, Jan Van Kampen, …

Summer Music Festival - Zon of geen zon

9-11 augustus, Boussu

Ooit was het een bescheiden concertreeks, maar zeven jaar later is dit sympathieke driedaagse festival uitgegroeid tot een vaste afspraak op menig agenda. Summer Music Festival is een feest van contrasten. Zo hang je het ene moment nog in de schaduw van het bladerdek in een hangmat na te genieten van een uitstekende pitstop aan de foodtrucks, om iets later helemaal los te gaan voor een van de vier podia. Iedereen is welkom, dat is daar in Boussu geen loze slogan. Immers, met sterke acts uit binnen- en buitenland is elke muzieksoort binnen het EDM-genre aanwezig.

Line-up: Ken Ishii, Soolking, Lacrim, Raw District, Daddy K, Dimaro, Kaaris, Renato Marquez, Joss, Furax, Oliver Gosseries, Technasia, Fabrice Lig, Valeuu, Kazzua, Dymasto, …

Les Solidarités - Feest voor iedereen

23-25 augustus, Namen

Het is de eerste keer dat dit festival aan de Citadel van Namen het tot op deze pagina’s schopt, maar als we zo naar de affiche en de randanimatie kijken, wordt dat zeker niet de laatste. Les Solidarités is een feest waar de gedreven muziekliefhebber terecht kan en waar je net zo gemakkelijk met de hele familie een onvergetelijke dag (of twee, drie) beleeft. Met Angèle, Axelle Red of Cabellero en JeanJass. In La Cité des Enfants, in het groen van het Maquis of wanneer de grote podia zwijgen en kleine dj-sets de Agora tot in de vroege uurtjes in beweging houden.

Line-up: Angèle, Axelle Red, Cabellero en JeanJass, Chicos y Mendez, Pascal Obispo, Isha, Juicy, Mustii, A Boy with a Beard, Atome, Adam Naas, Aya Nakamura, Naya, Winter Woods, …

Fire is Gold - De perfecte afsluiter

24 augustus, Antwerpen

Het Fire Is Gold-festival herrees uit de as van Laundry Day. Er is geen scheidingslijn tussen organisatie en publiek. Het is een urban-community die positief ingestelde mensen met een open geest bij elkaar brengt. Het draait allemaal om sport, mode en vooral muziek in al zijn bloedmooie diversiteit. De nieuwe no-nonsense debatten aan de zijlijn van de electronische dance- en hiphopacts op de podia onderstrepen dat Fire Is Gold meer dan een muziekfestival is. Dit is een happening en er is geen betere manier om je festivalzomer af te sluiten.

Line-up: Aya Nakamura, Bizzey, Broederliefde, Jarreau Vandal, Mr. Eazi, Ronnie Flex & Deuxperience, Zwangere Guy, Black Mamba, Blu Samu, Darrel Cole, Dvtch Norris, Faisal, …