Menu
Terug

FIFA 18

Koning voetbal!
Leestijd minuten
31 augustus 2017

Zo lang de technologie niet stilstaat, kun je ervan op aan dat de makers van FIFA elk jaar weer met een nieuw en beter hoofdstuk van FIFA komen aanzetten. Dat is voor FIFA 18 niet anders, met dank aan niemand minder dan Cristiano Ronaldo.

Fifa 18 - Officiële teaser

Grote sprong voorwaarts

De makers van FIFA 18 bestempelen deze editie als een grote stap voorwaarts. Dat merken de veteranen onder andere aan de animaties, oftewel de manier waarop je spelers bewegen. Dat maakt dat je virtuele voetballers daar op het scherm sneller op je besturingsinput reageren, explosiever een sprint inzetten en over de hele lijn vloeiender bewegen. Dat nieuwe animatiesysteem houdt ook rekening met de lichaamsbouw van de duizenden spelers, die hier opnieuw tot in de kleinste details en dus onmiddellijk herkenbaar naar hun echte voorbeeld gemodelleerd werden.

Een kleinere, gestroomlijnd gebouwde spits zal snellere sprintjes trekken dan een lange brede middenvelder. Hoe het komt dat die virtuele Cristiano Ronaldo precies dezelfde bewegingen maakt als de echte? Omdat deze superster één van de vele toppers is die samenwerkte met de ontwikkelaar van FIFA 18, om hun kenmerkende voetbalstijl via motioncapturing één-op-één naar het spel over te zetten.

Een ander gevolg van deze verfijning is dat het dribbellen er deze keer nog realistischer uitziet en ook zo aanvoelt. De bal kan kort, maar ook weer niet onrealistisch kort aan de voet gehouden worden en tackles - of bewegingen die tackles ontwijken - zijn vlotter uitgewerkt dan ooit. 

Fifa 18 - gameplay

Voetbal drama

Er is ook dit jaar weer aan de intelligentie en overtuigingskracht van die teamleden gesleuteld die je niet rechstreeks onder je controle hebt. Verwacht je aan computergestuurde spelers die de verdediging opentrekken of juist dichtlopen. Spelers die niet louter reageren op de laatst gespeelde bal, maar dankzij nieuwe technologieën zoals New Player Positioning en Team Styles zullen ze de vooropgestelde strategie proberen door te drukken.

Van de bal rondspelen om tijd te rekken tot het opvoeren van de aanvalsdruk, alles wat je in echte voetbalwedstrijden ziet, geeft present in FIFA 18. Verrassende kruispassen? Check! Dramatische momenten? Check! Spectaculaire, maar net zo goed stuntelige goals of net-niet goals? Check. Overtuigende weersomstandigheden, realistisch weergegeven stadions met supporters die de gepaste teamliederen scanderen of zingen? Check, check en check! En uiteraard mag je je weer aan uitzinnige en in vele gevallen eveneens herkenbare overwinningsdansjes en -routines verwachten nadat er gescoord wordt. 

Scoor je eigen verhaal

FIFA 17 introduceerde met ‘The Journey’ voor het eerst een verhaalmodus in dit game. Heb je die voorganger overgeslagen of zet je hier je eerste stappen in de reeks, dan krijg je een filmische montage die je precies vertelt hoe je als de 18-jarige Britse voetbalbelofte Alex Hunter een loeier van een aftrap neerzette in de Premier League. Speelde je die gebeurtenissen wel zelf, dan begin je deze aflevering van ‘The Journey’ met dezelfde club en alle eventuele verdiende eretekens zoals de Premier League-titel of de FA Cup in dit nieuwe hoofdstuk van je verhaal.

In FIFA 18 leidt dat verhaal mogelijk naar nieuwe locaties op andere continenten, zoals Brazilië en de Verenigde Staten. Uiteraard speel jij de hoofdrol als die Alex Hunter waar de hele wereld over praat, maar in de bijrollen zie je niemand minder als Cristiano Ronaldo en andere wereldsterren opduiken. Ook dit tweede seizoen van ‘The Journey’ is weer de televisieserie die je moet gespeeld hebben. Drama, spanning en vooral: de afloop ligt helemaal in jouw handen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()