Menu
Terug

FIFA 19: Speel zelf mee in de UEFA Champions League

Game van de Maand
Leestijd minuten
24 september 2018

Geen hoger clubvoetbalniveau dan de UEFA Champions League. Die geeft voor het eerst in haar volle prestigieuze glorie present in FIFA 19. En dat is maar een van de vernieuwingen, verbeteringen en verfijningen in deze volgende aflevering van de standaard in het voetbalgamegenre.

Verleng de voetbalgekte

Voetbalfans en gamers kijken elk jaar heel wat minder op tegen het einde van de vakantieperiode of zomer dan de rest van de mensheid. Zij weten immers dat zo ergens rond eind september de nieuwe versie van FIFA eraankomt. Voor heel wat onder hen het enige game dat ze de volgende twaalf maanden zullen spelen. De FIFA-serie staat er niet voor niets al zo’n kleine twintig jaar om bekend van voetballiefhebbers gamers te maken en omgekeerd.

Elke nieuwe editie presteert telkens weer het onmogelijke: de voorganger overtreffen. Na een uitstekende FIFA 18 lag de lat deze keer behoorlijk hoog, maar naar goede gewoonte gaat de nieuwkomer daar weer vlot overheen. Je hoeft zelfs nog geen virtuele tik tegen de digitale bal gegeven te hebben om je daarvan te vergewissen. Alleen al de manier waarop je team het stadion inloopt en verwelkomt of uitgejoeld wordt door de in passende kleuren gehulde massa, zorgt zelfs na een dozijn keer nog voor kippevel.

Kampioen der kampioenen

Er is geen hoger niveau van clubvoetbal dan de UEFA Champions League. Samen met de Wereldbeker en het Europees Kampioenschap worden daar dromen en legendes waargemaakt. De versies van FIFA 19 voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch serveren de meest authentieke UEFA-beleving ooit gezien in een voetbalgame. Met dank aan de officiële presentatie en tal van events lijkt het wel alsof je echt met jouw favoriete club de gooi naar deze felbegeerde beker maakt.

Daarvoor kies je in het menu deze gloednieuwe, helemaal op zichzelf staande modus. Daarin speel je van de groepsfase naar de finale in het Wanda Metropolitano Stadium in Madrid. Tegelijkertijd is deze intense clubcompetitie diep geïntegreerd in zowel de Kick Off- als de Career Mode. Uiteraard kan iedereen die zijn eigen droomteam wil samenstellen in het populaire FIFA 19 Ultimate Team, kortweg FUT, terecht. Kortom: hoe jij FIFA 19 ook het liefst speelt, de ervaring van de grootste clubvoetbalcompetitie in de wereld is nooit veraf.

Net echt

De kracht van dus ook weer dit FIFA-game is die winnende combinatie van verschillende elementen. Zo is er dat gevoel van authenticiteit en een ver doorgedreven visueel realisme die een partijtje met dit game nauwelijks te onderscheiden maakt van een echte voetbaluitzending. Minstens zo belangrijk is dat die geloofwaardigheid wordt vertaald naar een besturing die je als nieuwkomer in geen tijd in de vingers hebt. Tegelijkertijd is die besturing diep genoeg om competitief meesterschap een kwestie van veel oefenen, ervaring en talent te maken.

Dat maakt een potje FIFA, of het nu tegen de computer, je vader of drie vrienden naast je op de bank is, altijd een onvergetelijk gebeuren. Het maakt niet uit of het een gewoon wedstrijdje om even bij te ontspannen is, of je deelneemt aan een van de vele online tornooien. Want naar een mooie wedstrijd kijken op tv is voor elke voetballiefhebber altijd geweldig, maar die beleving kan niet tippen aan met een controller in je hand om die wedstrijd zelf te beslissen. Ook voor wie zich geen voetballiefhebber noemt, garandeert een FIFA game een meeslepende, onderdompelende en intense spelervaring.

Nieuw en beter

Uiteraard scoort ook deze editie weer heel wat tweaks en nieuwigheden. Zo kun je met wat timing een doelschot in de moeilijk verdedigbare bovenhoek knallen. Het is vanaf nu ook makkelijker en duidelijker om de tactiek van je team tijdens de wedstrijd, bijvoorbeeld bij voor- of achterstand, aan te passen. Een druk op de knop en je elftal schakelt van de ene vooraf bepaalde tactiek naar de andere. Je kunt je team opdragen om meer in de breedte of juist in de diepte te spelen. Net zoals je verdedigers kan opdragen welk type aanvallen ze moeten inzetten of je centrale verdediger laten focussen op bepaalde zones van de grasmat.

Waar de voorganger de aanvallers meer opties gaf, krijg je nu heldere controle over je defensieve stijl. Je kiest gewoon uit de settings die je team druk laten zetten bij balverlies, die druk continu aanhouden, terugvallen of druk zetten wanneer de tegenpartij dat ook probeert te doen. Een detail, maar niet minder welkom: de minimap laat nu nog duidelijker het verschil tussen jouw spelers en die van de tegenstrever zien.

Seizoen 3 binge-spelen

FIFA 17 introduceerde met The Journey voor het eerst een verhaalsmodus. Het avontuur van de (toen 18-jarige) Britse voetbalbelofte Alex Hunter werd vorig jaar met een passende upgrade in opties en ambities verdergezet. Met opgemerkte bijrollen voor Cristiano Ronaldo en andere wereldsterren. The Journey keert terug in FIFA 19 en ook dit seizoen is opnieuw de tv-serie die je moet gebinge-speeld hebben. De vorige twee gemist? Geen enkel probleem, je wordt in geen tijd op kruissnelheid gebracht en kan meteen daar instappen na die onvergetelijke finale waarmee het vorige seizoen afsloot. Drama, spanning en vooral: de afloop ligt helemaal in jouw handen.

Alle begin is … geweldig!

Wie als nieuwkomer een partijtje FIFA begint tegen een veteraan, zal zich een frituurploeg wanen die tegen een Europese topper aantreedt. Zeker als die veteraan al tien jaar of langer met elke nieuwe editie zijn virtuele grasmatkunstjes weer wat scherper stelt. Toch belooft de herwerkte besturing van FIFA 19 heel wat toegankelijker te zijn voor wie er de eerste keer mee aan de slag gaat. Wie hier voor het eerst of sinds lang weer een digitaal balletje trapt, heeft het game in geen tijd in de vingers … om bij elke volgende sessie weer wat meer technische en tactische diepgang te ontdekken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()