Menu
Terug

FIFA 20-preview: gewoon wat sjotten

12 september 2019

Voor de nieuwste editie van de FIFA-game heeft gamelabel EA Sports zijn cultserie FIFA Street weer van onder het stof gehaald. Of toch min of meer: een aparte competitie met snedigere spelletjes straat- en zaalvoetbal zit, onder de naam ‘Volta’, mee in het pakket van FIFA 20.

Voetballen kan overal

Voetbal hoeft niet altijd op een uitgestrekte grasmat te worden gespeeld, in een stadion met duizenden joelende supporters. Het kan ook op een veel kleiner, intiemer speelveld, zoals een afgesloten tarmacveldje op straat, een sportzaal of het dak van een flatgebouw in Tokio. Met Volta, een nieuwe component in FIFA 20, introduceert het Amerikaanse gamehuis Electronic Arts een compactere, snedigere vorm van voetballen. Alsof je terug op het voetbalpleintje uit je jeugd staat. Volta is de geestelijke opvolger van FIFA Street, een reeks snellere en groezeligere voetbalgames die EA Sports tussen 2005 en 2012 geregeld los van zijn reguliere serie uitbracht. Maar het is ook zijn eigen ding.

Zoals in je jeugd

“De eigen voetbalervaring van de meesten onder ons komt niet voort uit een voetbalstadion, maar eerder van, inderdaad, dat pleintje in de buurt waar we opgroeiden”, zegt Matt Turner, Narrative Creative Director bij EA Sports in het Canadese Burnaby, waar Electronic Arts al sinds het prille begin zijn FIFA-games ontwikkelt. “Wanneer je als kind voetbalde in de tuin, gebeurde dat meestal ook niet met elf spelers tegen elf: eerder met drie tegen drie of vijf tegen vijf. Die nostalgische spirit wilden we terugbrengen naar de FIFA-reeks, in een component die losstaat van het ‘grote’ spel, maar waarin de sport wat sneller kan worden gespeeld, met kleinere teams, en ook wat toegankelijker is. De muren bij sommige van de speelvelden zijn bijvoorbeeld een soort extra speler: in sommige van de venues bestaat er geen ‘out’ en wordt er gewoon doorgespeeld wanneer de bal tegen de muren of hekken botst. In zekere zin brengen we hiermee het gevoel van FIFA Street terug. Maar we hebben wel heel wat aan de formule gesleuteld, zodat we het ding liever zijn eigen naam gaven.”

fifa

Urban look

Volta - Portugees voor ‘terugkeer’ - speel je in een min of meer verhalende carrière door met je ploeg, waarbij je je spelers zelf kiest uit een zootje ongeregeld met een uitgesproken urban look, en hun aparte vaardigheden - de ene heeft een snelle dribbel, de andere is wat trefzekerder voor het doel, enzovoort - juist moet zien in te zetten.

Geen hofseit

De hele fysica van Volta is ook heel verschillend van die van het gewone elf-tegen-elf-spel op de grasmat: de pleinen waarop je speelt, zijn verhard, waardoor de bal ook wat wilder gaat botsen. De afstanden zijn korter, het aantal spelers op het pleintje - drie tot vijf in iedere ploeg - kleiner. Bovendien vallen er een aantal regels uit het ‘echte’ voetbal, zoals de offsideregel, gewoon weg. Dat maakt alles meteen wat snediger, natuurlijk. Het spel wordt nauwelijks afgeremd door regels en grenzen.

Dezelfde basis

Voor de rest zitten er dezelfde vernieuwingen qua fysica, artificiële intelligentie en animatie in die ook in de elf-tegen-elf-competitie steekt, het centrale element van FIFA 20 dat nog altijd de kern vormt. “Er zijn een paar minieme tweaks gebeurd op technisch gebied om trouw te kunnen blijven aan de formule die we voor Volta hebben bedacht”, zegt Turner. “Maar voor het merendeel zijn 11 vs. 11 en Volta twee afzonderlijke componenten van FIFA 20 die op dezelfde technische basis werken.”

fifa

Beduusder spel

Op de grote grasmat staat bij editie 20 van FIFA een eerder bedaarde ervaring centraal. In die zin dat ervaren FIFA-gamers het aanvankelijk zelfs een beetje vreemd zullen vinden, vertelde producer Manny Rivera ons. “Het spel zal wat slomer lijken. Maar dat is het hoegenaamd niet: op de bal zit alle actie, en de duels tussen spelers zullen nog strakker zijn. Daarnaast is het echter rustig: je zult het spel op de grasmat beter kunnen inschatten. Het gedrag van medespelers die niet in balbezit zijn, is een van de belangrijkste dingen waaraan we het afgelopen jaar hebben gesleuteld. In onze vorige edities, zo ontdekten we, liepen andere spelers maar wat rond als een kip zonder kop. In FIFA 20 houden ze zich in. Tot ze aan de bal komen, want dan wordt het ineens veel dynamischer.”

fifa
fifa

Kleine verbeteringen

De ontwikkelaars achter de FIFA-games beginnen, na iedere gelanceerde editie van de jaarlijks verschijnende gameserie, alvast aan de volgende, telkens met een hele lijst aan nieuwigheden die ze alweer willen toevoegen. Op de bedrijfscampus van EA Burnaby, in de buurt van de Canadese stad Vancouver, is ook een voetbalveld aangelegd, waar de ontwikkelaars - van programmeurs tot animators - geregeld zelf een potje voetballen. Zo begrijpen ze beter en beter de kleinste finesses van het spelletje. Die oefening bracht voor FIFA 20 onder meer een verbeterde balfysica op: hij botst veel harder en een speler kan er ook meer effect op zetten. Spelers die in balbezit zijn, zullen de bal ook beter dan ooit onder controle kunnen houden, en er kan - een specialiteit van de Braziliaanse speler Neymar - zijdelings worden gedribbeld terwijl je de bal tussen je hielen tikt. “Bovendien worden de medespelers die we op het veld zetten slimmer en slimmer”, zegt Rivera. “Ze anticiperen beter op de speler die je bestuurt: wanneer je bijvoorbeeld een superlate pass geeft, zullen ze extra hard rennen om die aan te nemen.”

FIFA 20 is vanaf 27 september verkrijgbaar op PS4, Xbox One, pc en Switch

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()