Menu
Terug

FIFA 22 zet zijn succesvolle zegereeks glorieus verder

01 oktober 2021

Met FIFA 22 zet de succesvolle voetbalgame zijn zegereeks glorieus verder. Van een snelle competitieve wedstrijd met vrienden thuis op de bank, tot die ongemakkelijke sfeer in de kleedkamer na verlies in de carrièremodus.

Vernieuwingen

Drie doelpunten scoren, dat noemen ze een hattrick. Er bestaat echter geen woord voor een gameserie met een zegereeks die onderhand tegen de dertig aanloopt. Toch is dat precies wat de FIFA-games doen. Volgens spelers en kenners zelfs al sinds FIFA 98: Road to World Cup voor het eerst. Toegegeven, niet alle afleveringen brachten even grote vernieuwingen. En niet al die vernieuwingen waren even geslaagd, maar FIFA bleef wel steeds verbeteren, bijschaven en vooral durven.

Van stadion tot kapsel

Voetbal blijft voetbal, maar het grootste nieuws is meestal op de transfermarkt te rapen. De resultaten van die transfers van het voorbije jaar zie je terug in FIFA 22 - Ronaldo heeft EA echter verrast ... Als je goed oplet, zie je zelf dat spelers niet enkel het nieuwste shirt dragen, maar ook in hun virtuele versie van een nieuw kapsel, nieuwe baard of zelfs tatoeage voorzien zijn. Dat heeft misschien voor de pure voetbalgamer weinig meerwaarde, maar voor de voetballiefhebber – en die zijn massaal vertegenwoordigd onder de FIFA-spelers – betekent het toch weer die extra onderdompeling.

Voetbalbeleving

FIFA 22 brengt weer die brede, totale voetbalbeleving. Je kunt snel een korte wedstrijd spelen met je favoriete team. In je eentje, samen met of tegen vrienden die naast je op de bank zitten, of je online in hun buitenspelval trachten te lokken. Misschien heb je wel zin om je eigen team te bouwen en naar de top van het klassement te brengen. Of je verliest je wekenlang in de opnieuw uitstekende carrièremodus. En dan is er nog het spectaculaire straatvoetbal van VOLTA. Kortom, FIFA 22 heeft een speltype voor elke virtuele voetbalstemming.

Slimmere doelman

Alle vernieuwingen hier opsommen is onmogelijk. We houden het op de voornaamste. Dat zijn niet toevallig die waar de spelersgemeenschap om vroeg. Zo is er een gloednieuw doelmansysteem dat deze laatste verdedigingslijn slimmer en dus betrouwbaarder maakt. De stijl en het unieke talent van heel wat echte doelmannen is overtuigend naar hun gametegenhangers vertaald. Van doelmannen met razendsnelle reflexen tot pure penaltystoppers. Ook de bewegingen van de bal zijn opnieuw heel wat levensechter gemaakt. Die reageert nu nog realistischer op snelheid, effect, luchtweerstand, wrijving en rolweerstand. Dat betekent dat elke aanraking, balcontrole, schot, volley, pass of dribbel oogt zoals in het echt.

Explosieve sprint

Explosieve sprint is een is een nieuw gameplaymechanisme dat je meer controle over versnelling geeft wanneer je dribbelt of verdedigt. Lok tegenstanders naar je toe en kies wanneer je je maximale snelheid gebruikt om weg te komen van de verdediger. Dat verandert de dynamiek van heel wat een-tegen-een situaties en kan helpen om je team naar voren te brengen tijdens de aanval. Over aanvallen gesproken, je kunt je team nog meer en meer gepaste strategieën opleggen. Houd bijvoorbeeld de bal op de eigen helft en explodeer dan in de aanval met een snelle opbouw op de helft van de tegenstander. Speel direct van de ene naar de andere zestien, of creëer je eigen teamtactiek.

VOLTA

VOLTA, de straatvoetbalmodus waarin stijl en spektakel belangrijk zijn, is grondig herbekeken. Centraal staat vanaf nu de nieuwe vaardigheidsmeter. Die vul je door speciale skillmoves en vaardigheden in je spel te gooien. Bijvoorbeeld met een muurpas, een panna, de bal stelen, enzovoort. Heb je een deel van die meter gevuld, dan telt je doelpunt dubbel. Twee delen gevuld? Dan is die goal er drie waard. Sober op veilig spelen is dus niet langer voordelig in VOLTA, dat nu écht om flair draait en zo hoort dat ook. Verwacht je dit jaar overigens met elk seizoen aan nieuwe content voor deze spelmodus.

Next-gen FIFA

FIFA 22 is de eerste FIFA-game die een verschil maakt tussen de versies voor de verschillende spelconsoles en platformen. Alles wat we je tot nog toe over de game vertelden, geldt voor elke versie. Speel je echter op een Xbox Series X/S of PS5, dan geniet je daarbij nog van de zogenaamde Hypermotion-technologie. Die zorgt vooral voor extra geloofwaardige en soepele animaties, waardoor je spelers – individueel en in teamverband – nog levensechter over het terrein en rond de bal bewegen. Speciaal daarvoor stopten de gamedesigners 22 profspelers in speciale pakken en registreerden zo elke move en houding. Dat geeft de game een organisch gevoel van intensiteit, reactiesnelheid en – bij gebrek aan een beter woord – ‘lichamelijkheid’ van elke speler op die virtuele grasmat.

Kleedkamervibes

Welke versie je ook speelt, FIFA 22 doet weer wat we intussen al jarenlang met elke nieuwe editie onmogelijk achten: het overtreft zijn voorganger. De fans weten hiermee al genoeg. Deze game ademt voetbal. Van hypercompetitieve partijtjes met vrienden thuis tot die ongemakkelijke sfeer in de kleedkamer wanneer je team in de carrièremodus de wedstrijd verloor, maar jij wel tot ‘speler van de wedstrijd’ werd verkozen. Want ook dat is voetbal en dus zit het ook in FIFA 22.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()