Menu
Terug

Film van de maand: Bumblebee

09 mei 2019

Een buitenaards wezen op een belangrijke missie naar onze planeet verliest zijn stem en geheugen. Tot een 18-jarige tiener hem van onder het stof uit haalt en weer aan de praat krijgt. Oh, juist, die alien is een Transformer, een Autobot. 

New wave en walkmans

Ergens in het zonnige Californië staat Charlie op het punt om achttien te worden. Ze hoopt dat te vieren door zich te trakteren op de oude wagen waar ze al jarenlang aan sleutelt. Ze is een getalenteerd mechanicus, maar het blijkt een hopeloze zaak. Zoals haar halve leventje sinds haar vader overleed. Haar stiefvader is de kwaadste niet. En haar halfbroertje ook niet, maar Charlie mist haar vader en hunkert naar meer dan haar uitzichtloze baantje in het pretpark. Daar kunnen zelfs de new wave-songs in haar walkman niets aan verhelpen.

Wacht! Welk jaar is het ?

New wave? Walkman? Yep, de kalender wijst de jaren ’80 aan. Een periode in onze geschiedenis waar de meningen sterk over uiteenlopen … maar het is een ronduit desastreuze op de planeet Cybertron. Daar staat de Autobot-rebellie onder leiding van Optimus Prime immers op het punt de strijd definitief te verliezen tegen de Decepticons. In volle evacuatiechaos stuurt Optimus Prime de Autobot-verkenner B-127 naar de Aarde. Om daar het hergroeperen van hun troepen voor te bereiden.

De gele Kever

B-127 crasht aan de Amerikaanse westkust, helaas middenin een trainingsoefening van de geheime legereenheid die belast is met het monitoren van buitenaardse activiteiten op Aarde. Kolonel Jack Burns ziet B-127 als de voorloper van een invasiemacht en dat misverstand wordt er niet minder op wanneer er een Deception opdaagt. Het resultaat: alleen Burns en B-127 overleven het. Die eerste met foute wraakgevoelens, de Autobot met een beschadigde stemprocessor en half gewiste geheugenchip.

Alien op de schroothoop

Voor B-127 aan zijn verwondingen bezwijkt, slaagt hij er nog net in om een nabije Volkswagen Kever te scannen. En omdat hij een Transformer is, betekent dat hij daar de vorm van aanneemt. Het is die krakkemikkige en zwaar gehavende Kever die Charlie bij haar plaatselijke garage/schroothoop ontdekt en de hare maakt. Het is dan wel niet de sportwagen waar ze haar jeugd aan versleet, maar het is helemaal haar wagen. Tenminste, tot duidelijk wordt dat er in haar vierwieler een alien schuilt.

Origin story

Het is Charlie die B-127 omdoopt naar Bumblebee. In de Transformer-films zagen we hem als vierwieler vooral in de gedaante van een recent Chevrolet Camaro-model. Maar de filmmakers van 'Bumblebee' hebben hun huiswerk gedaan. Het originele automodel van deze Autobot was immers effectief een Volkswagen Kever. Deze film is dus een soort origin story voor Bumblebee en hoewel deze prent helemaal op zichzelf kan staan, verklaart hij wel de speciale band tussen Optimus Prime en de gele verkenner.

Niet de zoveelste Transformers-film

Er zijn meer redenen waarom deze film ‘Bumblebee’ heet en niet ‘Transformers: Bumblebee’. Zelfs met de waanzinnig spectaculaire opening van die veldslag op Cybertron, of de nooit saai wordende transformaties van Autobots en Decepticons, is dit geen ‘klassieke’ Transformer-prent. Het draait hier immers net zozeer om Charlie als om de Autobot en de dynamiek tussen die twee hoofdrolspelers. Het gaat om hoe ze zich elk apart én samen trachten te redden in een wereld die het op hen voorzien lijkt te hebben. Al heeft dat in het geval van Bumblebee wel iets dramatischere gevolgen dan voor de rebelse tiener. 

Ook genieten tussen de actie

Waar Michael Bay’s Transformer-films vooral op actie en spektakel drijven, mag het hier ook iets meer zijn. Zelfs die perfect neergezette jaren ’80-setting daargelaten, scoort 'Bumblebee' als film een grotere emotionele betrokkenheid. En zelfs de stemloze titelrolspeler telt meer persoonlijkheid dan zijn laconieke oneliners spuiende versie in die eerste Transformers-film. Maar wees gerust actieliefhebbers, deze film telt heel wat spektakelscènes en die zijn zo verbluffend en sensationeel als je maar kunt dromen. Alleen voelt het hier niet aan alsof de scènes er tussenin dienen om even op adem te komen in afwachting van het volgende special effects-bombardement.

Hailee steelt de show

De meeste acteurs zal je hier en daar misschien al wel eens gezien hebben, maar op Charlie na zijn het niet de grote Hollywood-namen die hier aantreden. Oké, er is het voormalige worstelfenomeen John Cena die hier een overtuigende Kolonel Burns neerzet, maar dit is zoals gezegd de film van Charlie en Bumblebee. En omdat Bumblebee een grotendeels stomme, computergegeneerde autorobot is, maakt dat het dus eigenlijk de film van Charlie. Een comfortabele rol voor Hailee Seinfeld die zich ooit als 14-jarige staande hield naast Jeff Bridges en Josh Brolin in 'True Grit', maar zich net zo makkelijk in muzikale komedies als 'Pitch Perfect' laat opmerken.

Nu ook met ziel

Tegelijkertijd laat die stomme, computergegeneerde autorobot voor het eerst iets van een ziel zien. Deze vechtmachine is kwetsbaar, onzeker, angstig, ... Kortom, alles wat hem sympathieker dan zijn latere naïeve en kwinkslagen uitdelende versie. Er komt zo goed als zeker een opvolger en we hopen dat Bumblebee ook daar nog even wacht met volwassen te worden. Aan het eind van de rit is 'Bumblebee' een geweldige film geworden die volledig los van de andere Transformers-films genoten kan worden door kijkers die daar niets mee hebben. Gewoon een steengoede avonturen- en actiefilm. Niet toevallig zoals ze die in de jaren ’80 zo vaak en onvergetelijk maakten.