Menu
Terug

Films streamen? Zo doe je dat

06 november 2019

Films streamen. Wat is dat precies, hoe begin je eraan, wat is het aanbod van de grote spelers en wat betaal je daarvoor? We zetten het hier helder voor je op een rijtje.

Wat is streamen?

Streaming staat in het geval van media zoals muziek, tv-series en films voor het beluisteren of bekijken van die media via een netwerk, meestal het internet. Dat kan via een netwerk/internetkabel of draadloos. Je hebt de bron van dat medium, zoals de cd, DVD of Blu-ray dus niet fysiek in je bezit, maar ‘stroomt’ de inhoud ervan naar het toestel waar je die op beluistert of bekijkt. Rechtstreeks in je browservenster of via een app.

films, streaming

Wat heb je nodig om films te streamen?

Wie films wil streamen, heeft daarvoor een scherm en een verbinding met het internet nodig. Dat kan je tv-scherm zijn dat op het internet is aangesloten, maar net zo goed je smartphone die online hangt via WiFi of een ander mobiel netwerk. Een aantal films of tv-series zijn gratis te streamen, maar over het algemeen vereist een breder aanbod van een degelijke visuele kwaliteit dat je een abonnement afsluit bij een streamingdienst.

films, streaming

Welke streamingdienst kies je?

Streaming zit in de lift, dus het aantal diensten waar je bij terecht kunt, groeit. Tegelijk groeit binnen de grootste onder die diensten het aanbod van exclusieve films. Zo tellen Netflix, Apple TV+, HBO en Amazon Prime Video naast een ruime algemene catalogus ook hun eigen producties. Diensten zoals YouTube Premium en binnenkort Disney+ zijn nagenoeg integraal uit die eigen producties opgetrokken. Top Gear-fan? Dan ga je voor Amazon. Nieuwe klassiekers als 'Stranger Things' of 'Orange is the New Black' vind je dan weer enkel op Netflix. En voor volgende Toy Story- of Star Wars-film zal je bij Disney+ moeten zoeken. Een andere overweging om rekening mee te houden, is of de streamingdienst ondertiteling in jouw taal ondersteunt.

De grote spelers. Wat krijg je en hoeveel betaal je daarvoor? We sommen ze hier op:

Netflix België

Prijs: vanaf € 7,99 per maand

Aanbod: Groot en breed aanbod van films en series met een groeiend aantal exclusieve producties alsook een groeiend aantal Belgische films en series.

films, streaming

Amazon Prime Video

Prijs: vanaf € 5,99 per maand

Aanbod: Groot en breed aanbod van films en series met een groeiend aantal exclusieve producties.

films, streaming

Apple TV+

Prijs: € 4,99 per maand

Aanbod: Een vooralsnog beperkt aantal exclusieve producties van films door grote regisseurs als J.J. Abrahams en Steven Spielberg, en eigen televisieshows met bekende gezichten.

films, streaming

Google Play

Prijs: je betaalt per film, van gratis documentaires tot € 14,99 voor recente blockbusterfilms

Aanbod: Groot en breed aanbod films en documentaires.

films, streaming

Disney+

Prijs: € 6,99

Aanbod: Alle Disney-films, dus ook die van het vroegere Pixar plus de Marvel- en Star Wars-franchises die Disney de voorbije jaren opkocht.

films, streaming

YouTube Originals

Prijs: vanaf € 11,99 per maand voor YouTube Premium

Aanbod: nog vrij beperkt aantal films, series en shows met een vaak eigenzinnige insteek. Voor het Premium-abonnement krijg je ook een reclamevrije algemene YouTube geserveerd.

films, streaming
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()