Menu
Terug

Final Fantasy VII Remake: gameklassieker 7.0

13 april 2020

Final Fantasy VII was een onmiskenbare mijlpaal in de gamegeschiedenis. Met een revolutionaire kijk op het klassieke RPG-genre, onvergetelijke personages en een diep verhaal. Deze remake is dus een absolute must voor elke generatie gamers vanaf zestien jaar.

Tweede keer Final Fantasy VII?

De laatste jaren zag de gamer heel wat remakes de revue passeren - ook bij films overigens. Verdiende en minder verdiende. Geslaagde en minder geslaagde. Als er één gameklassieker een reïncarnatie verdiende, dan is dat Final Fantasy VII wel. En met de bezielers van de originele game achter de knoppen mogen de veteranen onder de gamers van het eerste uur op beide oren slapen. Tegelijkertijd krijgen alle latere generaties gamers een tweede kans om te ontdekken waar die veteranen - intussen al 23 jaar lang - zo druk over doen. Deze game scoort hoog op de nostalgieschaal, maar is tegelijk zoveel meer.

Retrosciencefiction

Final Fantasy VII Remake neemt je mee naar een retrosciencefictionwereld. Een setting waarmee het origineel revolutionair brak met de stereotype ‘middeleeuwen-plus-magie-traditie’ van nagenoeg elk rollenspel uit die periode. Hier begint het Final Fantasy-verhaal in Midgar, een megastad waar je heel veel gigantische wolkenkrabbers en hightech snufjes ziet, maar ook ouderwetse stoomtreinen en exotisch uitgedoste zwaardkrijgers. Een metropool die, net zoals de hele planeet overigens, gebukt gaat onder de onwrikbare hiel van de sinistere Shinra Electric Power Company.

final, fantasy, vii, remake

Eco-terroristen

De enige met de wil en de nodige slagkracht om tegen Shinra in te gaan, is Avalanche, een groep vrijheidsstrijders, of liever eco-terroristen, met elk hun unieke persoonlijkheid en talenten. De hoofdrolspelers in Final Fantasy VII Remake, zeg maar. Avalanche kan sinds kort rekenen op de ervaring en bovenmenselijke zwaardkunst van Cloud Strife. Die was in een vorig leven nog lid van Shinra’s elitetroepen, maar huurt zich nu uit aan het verzet. Een beslissing die epische consequenties voor alle betrokkenen en misschien wel de hele wereld zal hebben.

Meer dan een remake

Die ‘Remake’ die in de titel achter Final Fantasy VII staat is correct, maar dekt niet de hele lading. De makers blijven trouw aan het verhaal en de hele game is met een visuele upgrade vertaald naar de verwachtingen van de spelers anno 2020. Tegelijkertijd zijn zowel het verhaal, de personages als de spelwereld aanzienlijk uitgediept. Met meer plekjes om te verkennen. Met netjes opgevulde plotgaten. Met meer continuïteit in de transitie van de ene locatie naar de volgende. En met karakters, voorzien van meer geloofwaardige motivaties en onderlinge relaties. Je kunt nog steeds voor het originele Japans kiezen, maar weet dat het middelmatige Engelse stemmenwerk voor deze remake grotendeels werd overgedaan.

Snel en strategisch

Ook anders in Final Fantasy VII Remake is het vechtsysteem. Het vandaag voorbijgestreefde beurtelingse actiesysteem kreeg een stevige injectie van real-time combat. Het resultaat is een intense gameplay die tegelijk snel als strategisch is. Naarmate de oppositie je alsmaar taaiere uitdagingen voor de voeten gooit, is het aan jou om continu tussen je verschillende krijgers te schakelen. Daarbij komt het erop aan hun unieke speciale offensieve en defensieve vaardigheden zo tactisch mogelijk in te zetten. Dat klinkt complex en dat is het ook, maar de game leert je de fijnere kneepjes stapsgewijs aan en het is net die strategische diepte die elke confrontatie zo bevredigend maakt.

final, fantasy, vii, remake

Je bent gewaarschuwd!

Final Fantasy VII Remake is een lust voor oog en oor. Dit is een game die zijn tijd neemt met weergaloze tussenfilmpjes. Dit is ook de serie die vorig jaar een klassiek orkest met nummers uit de soundtrack op tour stuurde en wereldwijd grote zalen uitverkocht. Nobuo Uematsu, de geroemde componist van het origineel, creëerde overigens een aantal nieuwe tracks. Het is voor nieuwkomers misschien even wennen aan de exotische over-the-top personages, maar het duurt niet lang of je bent helemaal mee. En van dan af wil je alleen maar weten hoe het verder gaat in dit avontuur van epische proporties.

final, fantasy, vii, remake

Final Fantasy VII XL

Helemaal tot aan het einde van dat avontuur spelen, zoals je dat in de originele game deed, is met Final Fantasy VII Remake echter vooralsnog niet aan te orde. Omdat de spelwereld zodanig uitdiept werd, is de hele hap te groot geworden voor een enkele game. Daarom werd dat origineel opgesplitst in meerdere episodes. Geen reden tot paniek, integendeel. Elk van die episodes vormt een afgerond geheel en is goed voor meer speluren dan je uit de grotere games van het moment puurt. En meer Final Fantasy VII is altijd beter!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()