Menu
Terug

‘Frozen II’ is betoverend!

20 mei 2020

In deze opvolger voor een van de meest geliefde animatiefilms aller tijden mogen we weer op avontuur met Anna, Elsa, Kristoff, Olaf en Sven. Om hun koninkrijk te redden, moeten ze op zoek naar de oorsprong van Elsa’s speciale krachten. Een reis die hen naar een betoverd herfstwoud in een ver land leidt.

Warm ontvangen

In 2013 verscheen ‘Frozen’ en miljoenen (jonge) kijkers maakten kennis met twee onstuitbare zussen, een charmante boswachter en een onvergetelijke sneeuwman met een obsessie voor de zomer. Het werd de succesvolste animatiefilm ooit, hij won een Oscar voor Beste Tekenfilm en de song ‘Let It Go’, oftewel ‘Laat het los’, won de Oscar voor het Beste Soundtracknummer. Het was dus niet zozeer een kwestie van of er een vervolg zou komen, maar wanneer. Eind vorig jaar kwam, zag en overwon ‘Frozen II’ de bioscoopzalen. Binnenkort kun je er thuis - opnieuw en nog eens opnieuw - van genieten.

Superheldin

In dat origineel zagen we dat de jonge Elsa magische controle over sneeuw en ijs bezit. Een soort superkracht die ze uiteindelijk leerde controleren en zelfs als koningin jarenlang angstvallig verborgen hield. Na alle perikelen uit ‘Frozen’ is Elsa gelukkig. Met haar zuster Anna, haar onafscheidelijke vrienden en de bewoners van haar koninkrijk Arendelle. Tegelijk is er die onrust en die alsmaar moeilijker te blokkeren stem in haar hoofd die haar aanzet tot het zoeken naar de oorsprong en reden van haar magische talenten.

Het mysterie lonkt

De antwoorden liggen in het verleden en ver weg van Arendelle. Belangrijker nog, ze houden een gevaar in voor haar koninkrijk én voor de band tussen de twee zussen. Dus wanneer Elsa besluit om die stem in haar hoofd te volgen, is Anna vastbesloten om haar te vergezellen. En natuurlijk gaan Kristoff, Olaf en Sven ook mee. ‘Frozen II’ brengt dus alle bekende gezichten terug in een avontuur dat net zo episch als mysterieus zal blijken. Wanneer Elsa in de eerste film nog bang was dat haar krachten te veel waren voor de wereld, hoopt ze nu dat ze zullen volstaan.

Nog altijd hilarisch

Als ‘Frozen’ uitdraaide op een ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig’, dan krijg je in ‘Frozen II’ de dag die daarop volgt. Of liever drie jaar later. Alle personages zijn wat ouder en volwassener geworden. Het gaat meer om de soms verrassende of ontnuchterende dingen die het leven je voor de voeten gooit in die levensfase vol gedwongen veranderingen. Over de verwachtingen van de wereld en je plaats daarin. Maak je niet ongerust, ‘Frozen II’ is net zo grappig als zijn voorganger, met opnieuw een ton instant-klassieke quotes voor Olaf, maar de film raakt ook meer emotionele snaren.

De Frozen-quiz

Verandering is een centraal thema in ‘Frozen II’. De wereld is een tikkeltje grimmiger, iets taaier. Het ijzige wintersfeertje maakt plaats voor dat van de herfst. Alles en iedereen ziet er iets anders uit. Dat komt natuurlijk voor een stuk omdat de animatietechnologieën er sinds de eerste film weer behoorlijk op vooruitgegaan zijn. Maar je ziet het ook aan de personages, de tekenstijl en het kleurgebruik. Net zoals je uit een enkel beeld kon afleiden dat het uit ‘Frozen’ kwam, kun je dat ook met ‘Frozen II’.

frozen ii

Menselijke sneeuwman

Het avontuur van Elsa, Anna en co leidt hen diep in het onbekende. Onder andere naar een mysterieus betoverd bos, een zwarte zee en … ach, dat ontdek je allemaal liever zelf. Ook ‘Frozen II’ is weer geïnspireerd op bekende sprookjes en volkse mythologieën die voor de gewone mens het onverklaarbare moesten verklaren. Tegelijk slaagt ‘Frozen II’ er in de beste animatiefilmtraditie in om de personages als geloofwaardige en emotioneel overtuigende, menselijke karakters neer te zetten. En met een pratende sneeuwman in de cast is dat een allesbehalve vanzelfsprekend wapenfeit.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()