Menu
Terug

Game van de maand: Anthem

Een game over mensen, machines en monsters
Leestijd minuten
15 februari 2019

Een uitgestrekte en altijd weer veranderende spelwereld. Een futuristisch epos van de meestervertellers en -gamemakers bij BioWare. Een naadloze singleplayer- en coöperatieve beleving. Neen, Anthem heeft geen gebrek aan ambities. Maar gelukkig ook niet aan de creativiteit en het talent om die helemaal waar te maken.

Alleen jij kunt deze wereld redden

Oké, dat heeft elke gamer al wel ’s vaker gehoord, maar dat maakt je avontuur in Anthem er niet minder episch, intens, verslavend of onderdompelend op. De wereld in kwestie is een gewelddadige planeet, waar monsters, milities én zelfs het weer je naar het leven staan. Een levensgevaarlijke plek dus. Enkel freelancers als jij wagen zich buiten de muren van Fort Tarsis. En dan enkel nog bij gratie van hun javelins, geavanceerde, zwaarbewapende pantserpakken waarmee je ook nog eens grote afstanden al vliegend kunt overbruggen. Als freelancer ga je op zoek naar schaarse voorraden en misschien wel een van die mythisch artefacten die het verschil kan maken in de strijd tegen een nieuwe mysterieuze dreiging. De variatie in de missies is enorm. Of dat nu missies zijn die je verhaal voortduwen of missies waar je spontaan induikt.  Die variatie wordt er nog groter op door de manier waarop de wereld van Anthem de hele tijd verandert. Denk daarbij aan een overtuigende dag-nachtcyclus en aan weersomstandigheden, die een letterlijk en figuurlijk transformerende impact op de gameplay én zelfs op het terrein hebben.

Pimp je pantserpak

Zoals gezegd, deel je de gevaarlijke wereld buiten Fort Tarsis met andere spelers. Wanneer jij je missieobjectief tracht te scoren in een nachtelijke storm met orkaankracht, dan ervaart elke andere speler ter wereld die onder dezelfde omstandigheden. Je kunt perfect in je eentje erop uit trekken. Maar je kunt taaiere uitdagingen aan en de beloningen zijn groter wanneer je dat doet in een team van javelins. Zeker wanneer die zijn uitgerust met complementaire wapenconfiguraties. De vier basismodellen zijn de veelzijdige ‘Ranger’ de zwaar gepantserde ‘Colossus’, de beweeglijke ‘Interceptor’ en de ‘Storm’ die het liefst vanop afstand toeslaat. Met elk stuk buitgemaakte technologie voorzie je jouw javelin van alsmaar meer krachtige en/of gespecialiseerde onderdelen.

Onze wereld, mijn verhaal

Een gedeelde wereld dus, maar wel een waar iedere speler zijn eigen verhaal schrijft. Telkens wanneer je naar Fort Tarsis terugkeert, stap je weer in je eigen singleplayerbeleving. Hier ontwikkel je relaties met je crew. Hier maak je plotbepalende keuzes. En hier zie je ook de gevolgen van je acties daarbuiten in de wereld. Dit is ook de plek waar agenten van bepaalde facties je missies aanbieden. Stuk voor stuk onderdelen van de centrale verhaallijn, waarin iedere speler de hoofdrol speelt en het lot van de mensheid op Anthem zal beslissen.

Strijdmakkers in overvloed

Geen vaste speelkameraden? Geen enkel probleem. Dit spel is zo gemaakt dat je in geen tijd nieuwe, al dan niet tijdelijke strijdgezellen vindt en maakt. In de missie van een vriend springen gaat net zo vlot als daar weer uitstappen. Heeft die vriend honderd meer uren dan jij op de teller staan en de slagkracht om dat te bewijzen? Ook geen probleem. Spelers van heel uiteenlopend niveau kunnen in Anthem moeiteloos samen met elkaar optrekken. Er zijn ook geen vaste rollen die gevuld moeten worden om als een efficiënt groepje javelins te werk te gaan.

Grenzeloos en drempelloos

Geen vlottere of meer drempelloze manier om van een coöperatieve spelbeleving te proeven dan met Anthem. Zelfs al schrok je daar voorheen altijd wat van terug. Het maakt niet uit of je een veteraan bent of die nieuwkomer die nog wat worstelt met een gloednieuw onderdeel van zijn javelin. Iedereen levert een bevredigende bijdrage aan de teaminspanning. Sneller dan je denkt, raak je op elkaar ingespeeld, ga je taaiere uitdagingen en leer je dat een felbevochten overwinningen des te zoeter smaakt wanneer je die samen hebt behaald. Dat en nog zoveel meer is Anthem.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()