Menu
Terug

Game van de Maand: Crash Team Racing Nitro-Fueled

21 juni 2019

Zet je schrap voor waanzinnige snelheden, spectaculaire stunts en een brutale, maar grappige strijd. Crash Team Racing Nitro-Fueled is een klassieker die helemaal werd gepimpt voor de kartracegamer van vandaag. Groter, beter, intenser!

Powerslides en turboboosts

We scheuren door de bocht, of liever, we driften door de bocht en sturen ons vehikel nog net op tijd weer recht zodat we net niet de afgrond in crashen. Dat was geen onoverkomelijk probleem geweest, want we worden immers altijd terug in de wedstrijd gedropt. Maar dat kost ons telkens wel een paar seconden en we willen die felbevochten tweede plaats niet verliezen door een domme stuurfout. We zetten onze powerslide om in een turboboost en … jawel, we rijden voorop, met nog slechts een halve ronde te gaan.

Opnieuw!

We zitten helaas wel door onze snelheidsboosts, terwijl we elk moment een raket in onze uitlaat verwachten. En daar heb je ze! We tollen ongecontroleerd rond en terwijl we zo gezwind mogelijk opnieuw naar onze topsnelheid optrekken, worden we gepasseerd door Komodo Joe en door Tiny Tiger. Die laatste halen we voor de eindstreep nog bijna in. Ach, een derde plek is lang niet slecht. Maar we kunnen beter. Opnieuw!

Mario, Sonic en Crash

In 1996 introduceerde de gamestudio Naughty Dog een zekere Crash Bandicoot aan haast iedereen die de eerste PlayStation-spelconsole aan zijn tv had hangen. Hij moest het antwoord van die spelconsole vormen op Mario van Nintendo en SEGA’s Sonic. Crash was - en is vandaag nog steeds - een genetisch gemanipuleerde buideldas, herkenbaar aan zijn eeuwige grijns, een iets te hoog opgerolde jeansbroek en een bruinrode vacht. Ooit ontsnapte hij uit het laboratorium van ene Doctor Neo Cortex, de aartsvijand van Crash, in wat een enorm succesvolle platformgametrilogie zou worden, gevolgd door nog een half dozijn andere games.

Remastering

Een van die andere games was Crash Team Racing. Ook voor die originele PlayStation-console. Daarin nam een bonte verzameling racers het op tegen de maniakale Nitros Oxide om hun planeet van de ondergang te redden. Een flinterdun verhaaltje, maar geef toe, meer heb je niet nodig in een racegame. Dat vonden publiek en critici ook. Het game werd een grote hit. Dus als die platformgametrilogie nog niet zo lang geleden door de remastermachine mocht, waarom Crash Team Racing dan niet? Goede vraag en het antwoord klinkt nog beter.

Verdiende reünietoer

Crash Team Racing is dus terug en heet voluit Crash Team Racing Nitro-Fueled. Een ietwat lange, maar wel passende titel, want naast een uitstekende remaster van dat originele game, telt dit spel ook tracks, personages en andere elementen uit de toenmalige opvolger Crash Nitro Kart uit 2003. Precies omdat zelfs die 2003 een eeuwigheid geleden is, werd het hoog tijd voor deze reïncarnatie. Niet omdat de spelers van toen allemaal toe zijn aan een nostalgiekick, maar omdat een nieuwe generatie spelers deze snelle, intense spektakelracer niet mogen missen, enkel en alleen maar omdat ze ‘te laat’ geboren zijn.

Pure nostalgie

Maar misschien gaan we hier wat al te snel voorbij aan die nostalgie. De veteranen van het eerste uur die dit game voor zichzelf en misschien ook voor hun kroost kopen, worden onmiddellijk terug gekatapulteerd naar de millenniumwisseling. Visueel kreeg het game dan wel een upgrade naar de courante gameconsoles zoals de PlayStation 4, Switch en Xbox One, maar je zal versteld staan van hoezeer sommige tracks nog in je geheugen zitten. En hoe vlot je die powerslides nog uit je duimen duwt.

Eén game, twee versies

Even voor alle duidelijkheid: wanneer je Crash Team Racing Nitro-Fueled in de winkelrekken zoekt, dan zie je voor zowel PS4, Switch als Xbox One, niet een, maar twee verschillende gamedoosjes. Er is de standaardversie en er is de Nitros Oxide Edition. Die laatste kost iets meer, maar je krijgt ook meer. Zo telt de standaardversie al een indrukwekkend personagerooster van maar liefst dertien herkenbare Crash Bandicoot-figuren, maar gooit de Nitros Oxide Edition daar nog eens extra Crunch, Zem en Zam bovenop.

Het aantal tracks is voor beide edities dezelfde. Met in totaal 31 circuits, waarvan 18 uit het originele Crash Team Racing-game geplukt werden en de overige 13 uit Crash Nitro Kart komen. Ook de Battle Arena’s waarin vier spelers het tegen elkaar kunnen opnemen in een minder op race, maar meer op confrontatie gerichte speelstijl, zijn terug. En ook hier geven alle arena’s van Crash Team Racing en Crash Nitro Kart present. Aan variatie geen gebrek dus. Zeker niet met alle skins en opties om het brede aanbod aan racevehikels te pimpen.

Iedereen wint

Crash Team Racing Nitro-Fueled is een kartracer pur sang. Dat betekent een vergevingsgezind rijmodel dat spelers van elk niveau een kans geeft op een podiumplekje. Dat er onderweg power-ups opgepikt kunnen worden om je een tijdelijk voordeel te geven of om je rivalen mee te saboteren, versterkt die aanpak. Jonge zusjes kunnen het hun oudere broers erg moeilijk maken en papa die al jaren geen game meer gespeeld heeft, is in dit spel lang niet kansloos.

Het ziet er allemaal heel cartoonesk uit, maar die power-ups geven dit game een zekere tactische diepgang en die kan elke race tot een verrassend intense, competitieve beleving maken. Of je nu in je eentje speelt, het tegen drie andere spelers naast je opneemt in split-screen, of je circuitkennis, stuurmanskunst en sluwe power-upstrategieën online inzet tegen andere racers. Een absolute topper dus, die het onmiskenbare nostalgische element voor oudere spelers overstijgt en laat zien dat sommige winnende formules tijdloos zijn.