Menu
Terug

Game van de Maand: F1 2018

Sneller dan het licht
Leestijd minuten
24 augustus 2018

De koningin van de motorsport kan zich geen beter game wensen dan F1 2018. Een diepe carrièremodus, klassieke bolides en uiteraard alle teams, piloten en circuits van dit seizoen. Realistischer dan dit vind je niet, maar nieuwkomers worden met open armen ontvangen.

In ervaren handen

Racegamers met een liefde voor de koningin van het autoracen slaakten in 2009 een collectieve zucht van verlichting. Toen werd immers bekend dat de jongens van Codemasters de officiële Formule 1-games zouden gaan maken. Hoewel deze ontwikkelaar behoorlijk wat hits op zijn naam had in andere genres, deden maar weinige het beter als het om racegames ging. Vaak met een graad van realisme in zowel de visuele weergave als in het rijgedrag van het opgevoerde wagenpark. Denk bijvoorbeeld aan de TOCA Race Driver-serie of de Colin McRae-rallygames en later de Dirt-reeks.

F1 2018

Als er een motorsport is waarin technologie zo’n prominente rol krijgt en alles zo nauw luistert, dan is dat de Formule 1. Een racediscipline die het uiterste vergt van mechanici en piloten. En dus ook van de gamemaker om dit fenomeen op een overtuigende manier onder de vingers van racegamers te brengen. Dat eerste F1-game van Codemasters in 2009 was volgens zij die het kunnen weten al meteen een schot in de roos. De jaarlijkse edities die volgden, deden het telkens weer nog iets beter. De bolides gedroegen zich bij elke nieuwe aflevering weer wat realistischer. Je rivalen reden zoals hun echte voorbeelden dat deden en een replay is alsmaar moeilijker te onderscheiden van echte wedstrijdbeelden.

Motorsport in beweging

Motorsport in beweging

Kenners weten dat de Formule 1 een sport in beweging is. Nieuwe regels worden fel bediscussieerd en kunnen de kansen van een team van het ene seizoen op het volgende ingrijpend veranderen. De F1-games volgden die evoluties op de voet. Voor de editie 2018 mag je in het game dan ook alles precies zo verwachten als dat in het echte huidige seizoen present geeft. Zo deed dit seizoen de zogenaamde ‘halo’ zijn intrede in de sport. Dat is een ring om de cockpit ter bescherming van de piloot. Die zie je ook in dit game, maar spelers die vanuit zo’n cockpitcamerastandpunt racen, krijgen de optie om hem uit hun beeld te filteren en zo meer van de glorieuze omgeving te genieten.

Meer nog, wie voor de onderdompeling van de carrièremodus kiest, kan bij het begin van een volgend seizoen met zo’n regelwijziging geconfronteerd worden. Als je weet dat een van de manieren waarop sterke raceprestaties worden beloond bestaat uit het kunnen toewijzen van research in een breed buffet aan technische ontwikkelingen, kan het zijn dat je met een lichte voorsprong aan dat seizoen begint, dan wel met een lichte achterstand op teams van wie het wagen- of motordesign wel in de ‘juiste’ richting werd ontwikkeld.

Sportman of showman?

Over die carrière gesproken: die is naar goede gewoonte weer wat verder uitgediept. De opvallendste nieuwigheid is dat je via de interviews die je geeft een reputatie bij de pers en langs die weg ook bij het publiek opbouwt. Afhankelijk hoe je op hun vragen antwoordt, verwerf je naam in sportsmanship of in showmanship. Beide hebben hun voor- en nadelen, en de ene is niet beter of slechter dan de andere. Het is gewoon een extra manier om je speelstijl en persoonlijkheid nog meer te vereenzelvigen met de piloot die je in het game speelt. Je keuze tussen de twee persoonlijkheden heeft een effect op welke teams geïnteresseerd zullen zijn in je, de motivatie van je teamleden en de snelheid waarmee je sommige technologische ontwikkelingen zal kunnen doordrukken.

F1 2018: Sportman of showman?

Een sterke reputatie en uiteraard ook sterke prestaties maken dat je regelmatig opnieuw over je contract zal kunnen onderhandelen. Zo kun je om meer geld vragen en eventuele naar jouw mening te hoge verwachtingen van je team bijschroeven. Raken jij en je team er niet uit, dan is er vast wel een ander, bij voorkeur beter team dat een talent als jij wel naar waarde weet te schatten.

Formule 1-toppiloot

Racen op nummer 1

Dat nadenken over hoe je je wagen technisch gaat ontwikkelen, interviews geven en eventuele contractonderhandelingen doet vermoeden dat je veel aandacht moet reserveren voor andere zaken dan de voornaamste reden waarom je dit game in huis zou halen: het racen zelf. Sta ons toe om je op dat vlak helemaal gerust te stellen. Al deze extra’s dienen om de speler die zich totaal wil onderdompelen in het leven van een groeiende Formule 1-toppiloot, een onvergetelijke, dynamische en geloofwaardige beleving te geven. Wie gewoon in een race of een volledig Grand Prix-weekend wil duiken, kan dat moeiteloos.

Zelfs wanneer je voor zo’n carrière kiest, ook dan breng je het overgrote deel van je tijd achter het stuur door, in plaats van voor mediamicrofoons of aan vergadertafels. En zo hoort dat. Die racebeleving heeft alles om de hardcore simulatieveteraan te plezieren. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe optie om de output van de wagenbatterij tijdens het rijden te optimaliseren. Aan de andere kant reikt deze editie met juniorkampioenschappen en tal van instellingen de hand aan nieuwkomers, zodat die zonder nodeloze frustraties een authentiek aanvoelende F1-ervaring krijgen.

Up-to-date versus klassiekers

F1 2018 is uiteraard helemaal up-to-date met alle officiële teams, piloten en circuits van het seizoen dat dit jaar aftrapte met Sebastian Vettels overwinning in Australië. Dat betekent dat je ook in jet game de terugkeer ziet van de Franse Grand Prix op het circuit Paul Ricard. Daarnaast is na een jaartje afwezigheid ook de Duitse Hockenheimring weer van de partij. Tegelijkertijd heeft Codemasters naar de fans geluisterd en die fans verlangden om meer van die klassieke F1-wagens. De meest gevraagde historische bolides zijn aan dat rooster toegevoegd.

circuit Paul Ricard

Ook niet onbelangrijk is dat de makers voor het online luik weer wat verder gaan in het vinden van een multiplayerwedstrijd op ieders maat. Dat gaat om meer dan het louter vinden van spelers van jouw niveau. Zo komt wie graag ‘netjes’ rijdt terecht onder spelers die dat ook doen, terwijl wie niet vies is van een bumpertikje meer of minder zich zal meten met gelijkgezinde virtuele piloten. Kortom: F1 2018 belooft het volledigste, meest authentieke en mooiste F1-game ooit neer te zetten. Afspraak dus op vrijdag 24 augustus, een release die niet toevallig samenvalt met onze eigenste legendarische Grand Prix van Spa-Francorchamps.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()