Menu
Terug

Just Cause 4

Game van de Maand
Leestijd minuten
04 december 2018

Just Cause 4 dropt je in een uitgestrekte, levensgevaarlijke en hoogst vermakelijke speeltuin. De enige regels waaraan je je hoeft te houden, zijn die van de fysica. De enige grens is die van je eigen verbeeldingskracht.

Nog nooit een Just Cause-game gespeeld? Geen enkel probleem. Laat je dus vooral niet afschrikken door die ‘4’ in de naam. Al wat je moet weten, is dat deze games je als de moderne elitekrijger Rico Rodriguez in telkens weer een open wereld droppen. Om die wereld vervolgens met elke uitgeschakelde vijand en elke spectaculaire sabotageactie weer wat meer uit de wurggreep van een of andere tiran te wrikken. Een man die, zoals de makers van het game het gebald uitdrukken, geboren is om oorlogen uit te vechten die niemand kan winnen.

Die opzet is volledig terug voor Just Cause 4, maar dit hoofdstuk geeft alles wat die voorgangers zo’n succes maakten een upgrade van jewelste. En ook de insteek is enigszins anders. Je mag wel nog steeds aan de slag als Rico, maar nadat die in Just Cause 3 zijn moederland bevrijdde, werkt hij niet langer voor zijn geheime ‘agentschap’. Hij is namelijk op zoek naar antwoorden rond de mysterieuze verdwijning van zijn vader.

De zwarte hand

Die speurtocht leidt hem vrij snel naar Solis, een eilandstaat van 1.024 vierkante kilmeter groot en elk vierkante meter is van bij de start van je avontuur op eigen initatief en risico te verkennen. Dat risico is reëel, want Solis is de thuisbasis van Black Hand, de machtigste private militaire origanisatie ter wereld. Bij je aankomst controleert Black Hand, onder leiding van de meedogenloze aanvoerdster Gabriella, zowat het hele eiland. Voor je het goed en wel beseft, sta je aan het hoofd van een rebellie en zal je regio na regio op Gabriella en haar zwaarbewapende legermacht veroveren.

Daarnaast is er ook iets bizars aan de hand met het weer op Solis. Het eiland wordt immers geteisterd door verdacht veel zware stormen. Dat zou een en ander te maken hebben met een geheim onderzoeksproject van Black Hand. Dat draagt de codenaam ‘Illappa’ en daar ontdek je als Rico een link met je vermiste vader.

Global warming?

Een goed openwereldgame vereist twee dingen: een boeiende spelwereld en boeiende dingen om daarin te doen. Just Cause 4 vinkt die vakjes moeiteloos af en tekent er nog een paar bij, maar eerst toch even een woordje over die spelwereld zelf. Solis is immers een uitgestrekte, naadloze wereld met tonnen variatie in locaties en klimaat. Zo is er het grasland in het zuiden, de dorre woestijn in het noordwesten, de tropische jungle in het noordoosten en het centraal gelegen ijzige hooggebergte. En elk van die zones komt met eigen extreme weersomstandigheden. Zoals orkanen in dat grasland of zand-, tropische en sneeuwstormen in de andere drie zones.

Die stormen zijn geen cosmetisch effect om de spektakelwaarde van het decor wat op te drijven, maar een wezenlijk onderdeel van het verhaal. Ze staan dus ook centraal in heel wat missies en hebben een gevoelige impact op de gameplay. Of dacht je dat je ongestoord je ding kon blijven doen als er zo’n tornado passeert die vriend en vijand, tanks en zelfs hele gebouwen meesleept?

Liefde voor het experiment

Naargelang je meer terrein wint op Black Hand krijg je toegang tot een groter arsenaal, meer voertuigen en net zo belangrijk: meer manieren om je grappling hook van alsmaar krachtiger en meer diverse extra’s te voorzien. Die grappling hook laat toe om heel creatief met je omgeving om te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld twee objecten (of vijanden, explosieve vaten, voertuigen, helikopters, … ) mee tegen elkaar laten knallen alsof er een gigantische elastiek tussenzit. Je kunt er jezelf mee over het terrein lanceren als een hightech versie van Spider-Man. Je kunt er objecten, voertuigen, … mee van een of meer stuwmotoren voorzien. En je kunt er nagenoeg alles mee van een ballon of twee, drie, … voorzien om het de lucht in te laten zweven.

Zo kun je een vijandelijke basis binnensluipen, er met een gekaapte helikopter op los gaan of in een tank met zo’n paar ballonnen en stuwmotoren mee ‘aankloppen’. Al deze mogelijkheden kun je ook nog eens uitgebreid tweaken om precies dat effect te bereiken dat je hebben wilt. Het enige minpunt hier is dat je soms geveld zal worden door een paar vijanden die je relatief makkelijk met je vuurwapen kunt omleggen, maar je hen veel liever aan een experimenteel/creatief einde wilt helpen. Dus niet echt een minpunt.

Lekker onderweg

Zo’n uitgestrekte spelwereld maakt dat je na een tijdje regelmatig beroep zal doen op de fast travel-optie om sneller naar een plek te gaan die je eerder al bezocht, maar Just Cause 4 is zo’n game waarmee je vaak liever met een of ander voer-, vaar- of vliegtuig, of parachute, grappling hook of wingsuit, van punt A naar punt B gaat - zelfs al liggen die ver uitelkaar. Naarmate je rebellie tegen Black Hand aan terrein wint, groeit je legertje van voetsoldaten, piloten en andere personages die je een handje kunnen toesteken. Zo zal je alsmaar meer items, zoals wapens of voertuigen, op commando via een vliegtuig in je nabijheid kunnen laten droppen. Auto nodig? Gewoon bellen en bestellen. Hetzelfde geldt voor een raketwerper, een helikopter en nog veel meer lekkers. Handig als je weer zo’n vijandig bolwerk wilt binnenvallen of gewoon als je een speciale stunt of een grappling hook-experiment wilt uitproberen.

Als je een trailer bekijkt van Just Cause 4 lijkt de actie daarop soms al wat te overdreven filmisch en explosief. Neem rustig van ons aan dat je dat spektakel moeiteloos en herhaaldelijk zal overtreffen. Gooi een tank, een gevechtsjager, een kerosinetank en die grappling hook in de mix, en met een beetje handigheid creëer je een scène die de makers van ‘The Fast & The Furious’ of ‘Die Hard’ een traantje of twee doet wegpinken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()