Menu
Terug

Game van de maand: PixARK

31 mei 2019

Dino’s temmen in een spelwereld die letterlijk eindeloos veel nieuwe avonturen biedt en waarin je met een al net zo eindeloos diepe blokkendoos elke creatieve fantastie kunt waarmaken. Dat is PixARK! Intens en meeslepend voor jong en veel minder jong.

Kleurrijke survival

PixARK dropt je in een kleurrijke open wereld opgetrokken uit bouwblokken. Dat ziet er op het eerste gezicht best schattig en kindvriendelijk uit, maar het is een gevaarlijke wereld. Om erin te kunnen overleven, moet je op jacht gaan, gewassen oogsten, betere voorwerpen maken, een onderkomen bouwen en nog veel meer.
Rondzwervende dinosaurussen, onverbiddelijke natuurfenomenen en eventueel ook andere spelers maken je daarbij het virtuele leven lastig. Gelukkig laat de hele wereld zich blok per blok uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Zo kun je indrukwekkende kastelen bouwen, of waarom niet, het hele landschap naar je wensen herinrichten. Of je bouwt zo goed als niets en focust enkel op spullen die je kunnen helpen bij je vele avonturen.

Gameplaybuffet

Met PixARK krijg je meerdere games in één en de meeste daarvan lopen naadloos in elkaar over. Zo kun je voor het avontuur gaan en in echte rollenspelstijl de wereld verkennen of gewoon proberen te overleven. Dat kun je in je eentje doen of samen met andere spelers. In spelwerelden waarin jij en je groepje het tegen de beesten en elementen opnemen of in werelden waarin je andere spelers bekampt.
Omdat de wereld en alles erin is opgebouwd uit bouwblokken, kun jij die helemaal ombouwen. PixARK telt te veel voorwerpen om op te noemen en die kun je allemaal zelf maken en gebruiken. Zin om vooral ongestoord, zonder tussenkomst van anderen of hongerige dino’s je droomeiland te bouwen? Geen probleem. Daarvoor kun je zo lang je dat maar wilt terecht in de Creative Mode.

Meer avontuur

PixARK liet zich voor de bouwblokwereld duidelijk door MineCraft inspireren, maar koppelt daar een best uitgebreide rollenspelgameplay aan. De setting daarvan is een opwindende mix van sciencefiction, fantasy en de prehistorie. Want in videogames is het immers wel mogelijk om alles te hebben.
Of je nu koortsachtig een schuilplaats tracht te bouwen om je tegen wilde dieren en erger te beschermen, of een uitgestrekt onderaards grottencomplex vol gevaren verkent, het game blijft je steeds nieuwe verrassingen serveren. Kortom, er zit meer verhaal en avontuur in PixARK dan je verwacht. Eindeloos veel meer eigenlijk.

Nooit uitgespeeld

De avonturen die je beleeft en de wereld die je daarbij doorkruist, zijn voor iedere speler uniek. PixARK creëert de nieuwe zones die je verkent immers ter plekke. Geen twee spelwerelden zijn hetzelfde. Dat maakt ook dat je bij elke herstart weer iets anders mag verwachten. Met de queesten is het net zo. Het game bedenkt alsmaar nieuwe uitdagingen voor je. Met andere woorden, je krijgt een eindeloze hoop game voor je geld en raakt nooit uitgespeeld.
Waar je wel zeker van mag zijn, is dat elke wereld meer dan honderd verschillende dieren, dinosaurussen en mythologische wezens telt. Als je sterk en slim genoeg bent, kun je die verslaan. Ben je nog sterker, dan kun je ze temmen en eventueel als rijdier gebruiken. In het begin schommel je aan een gestaag gangetje door het landschap in het zadel van een Pachy. Veel later vlieg je door de lucht op de rug van een Ghost Dragon of wacht je persoonlijke T-Rex geduldig op je in de voortuin van je zelfgebouwde burchtvilla.

Warm, koud of nat

Hoewel elke spelwereld uniek is, vind je er telkens verschillende landschappen in terug. Er zijn er elf in totaal, elk met unieke zones, grondstoffen en wezens. Verwacht je aan bossen, woestijnen, bergen, moerassen, ijsvlaktes, oceaandieptes en nog een handvol omgevingen die zo uit een fantasyfilm gegrepen lijken.
In haast elk van deze ‘biomes’ ontdek je grotten en mijnen waar je bepaalde grondstoffen kunt ontginnen. Of ruïnes waar je de beste plunderbuit en taaie vijanden vindt. Sowieso is het aan de kleuren en omgevingselementen onmiddellijk duidelijk in welke biome je jezelf bevindt.

Op naar level 50

Het aantal items dat je in PixARK kunt kopen, bouwen of maken, is immens. Groot genoeg om beginnende spelers wat te overweldigen. Gelukkig begint het met een meer handelbare hoeveelheid, waarna je telkens wanneer je een level opklimt, weer wat nieuws kunt maken. Zo krijg je gaandeweg een encyclopedische kennis van welke grondstoffen je precies nodig hebt.
Het aantal items dat je kunt maken en vooral de nieuwe mogelijkheden die zo’n nieuw item creëren, wordt dus bepaald door je progressie. Ervaring doe je op tientallen manieren op en eenmaal genoeg, krijg je toegang tot een hoger level en onrechtstreeks tot nieuwe items. Een elegant systeem dat je steeds weer doet hongeren naar dat volgende level. En zelfs al heb je dat maximumlevel van 50 na vele, vele uren spelplezier bereikt, dan nog zal de ter plekke gegenereerde wereld je blijven verrassen.

Beproefd en goedgekeurd

We zagen enkele doorwinterde gamers de wenkbrauwen fronsen toen ze PixARK hier op deze pagina’s ontdekten. Het game is namelijk al een jaar in early access uit op pc. Daar bewees het zich niet alleen een populaire hit, maar werden er in dat voorbije jaar nog heel wat kinderziektes uitgewied en nieuwigheden toegevoegd.
Nu mogen ook de consolegamers meegenieten. Wie PixARK eind mei koopt voor de Nintendo Switch, de PlayStation 4 of de Xbox One krijgt dus een uitgebreid getest, bijgeschaafd en goedgekeurd game. Al ziet een game er op voorhand enorm sterk uit, het blijft afwachten of het die beloftes waarmaakt. Dankzij de prestaties van PixARK op pc weten we dat uitzonderlijk nu al zeker.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()