Menu
Terug

Geen enkele dimensie is veilig in Ratchet & Clank: Rift Apart

14 juni 2021

In Ratchet & Clank: Rift Apart staat de barrière tussen de dimensies op scheuren en bedreigt alle vormen van leven in het hele universum. Het perfecte excuus voor Ratchet en Clank om opnieuw alle remmen los te gooien met exotische gadgets en prettig gestoord wapentuig.

Grote indruk

Juni vorig jaar stelde Sony officieel de nieuwe PlayStation 5 voor. Dat deed het met een reeks indrukwekkende trailers van games die we er in de nabije toekomst op zouden kunnen spelen. Onder de aangekondigde PS5-games met bekende gezichten in de hoofdrol maakte vooral die van de katachtige alien Ratchet en zijn laconieke robotsidekick Clank indruk. Nu, precies een jaar later, is Ratchet & Clank: Rift Apart er. Met alle respect voor de PS5-titels tot nog toe, maar deze game laat pas echt zien waartoe de nieuwe gameconsole in staat is. Net zoals die eerste aflevering van Ratchet & Clank in 2002 iets gelijkaardigs deed voor de PlayStation 2. Miljoenen gamers maakten toen kennis met de Lombax Ratchet en zijn mechanische medeavonturier Clank. Een duo dat het melkwegstelsel onveilig maakte met een uitzinnig arsenaal van maffe wapens en gadgets. Het was zo’n game waar spelers van alle leeftijden op in haakten.

Je bent nooit te oud

Dat betekent dat niemand die deze games in zijn of haar jeugd speelde, dit tweetal ooit echt ontgroeide. Tegelijkertijd ontvangt dit nieuwe hoofdstuk alle nieuwkomers met open armen. En hoewel fans in Ratchet & Clank: Rift Apart af en toe een planeet of locatie uit voorgaande afleveringen zullen herkennen, voert deze game toch een volledig nieuw verhaal op. Dat draait om een kwaadaardige robotkeizer, de vertrouwde aartsvijand en uberschurk Dr. Nefarious. Die staat op het punt om de werelden in alle dimensies te veroveren en te ontdoen van alle leven.

ratchet, clank, rift, apart

Explosieve potplanten

Een dreiging op maat van het beroemde dynamische duo dus. Ratchet en Clank hadden al een overvloed aan gek wapentuig en gadgets op voorraad, maar dat arsenaal krijgt in deze game versterking van zo mogelijk nog uitzinniger spul. Om vijanden mee uit te schakelen en daarbij meteen ook het decor letterlijk overhoop te knallen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Topiary Sprinkler, die vijanden transformeert in potplanten die na een tijdje ook nog eens ontploffen? Gadgets die de natuurkundewetten op hun kop zetten? Check! Ook deze aflevering is een schoolvoorbeeld van cartooneske gewelddadigheid met actie en vaak ook een ongebreidelde vernielzucht. Met extra punten voor de manier waarop. Immers, geen bezorgde ouder die hier aanstoot aan neemt. En net zo belangrijk: geen gamer die zich hier te ‘ernstig’ of te ‘volwassen’ voor voelt.

in beweging zien

Uit de beelden leid je af dat Ratchet & Clank: Rift Apart niet voor een fotorealistische visuele weergave gaat. Zie de game echter in beweging en je merkt dat een console van de vorige generatie dit niet had aangekund. De grafische kracht van de PS5 zorgt echter niet enkel voor gruwelijk vlot en gedetailleerd schermspektakel, maar heeft ook invloed op de spelbeleving. Zo zijn die Rifts uit de titel scheuren tussen verschillende dimensies. Als speler kun je daar met je Rift Theter-gadget doorheen jumpen. Daarbij kom je dan nagenoeg onmiddellijk - dus zonder vervelende laadpauze - in die andere wereld terecht.

Puzzelen op tempo

Dat schakelen tussen dimensies is handig om bepaalde vechtsituaties naar je hand te zetten, maar je zal op die manier ook sommige omgevingspuzzels oplossen. In Ratchet & Clank loop je daar nooit langer dan leuk is op stuk, maar creatief zijn ze absoluut. Over het tempo gesproken: het gaat ook in Rift Apart weer als een trein vooruit. Het ene moment zip je van de ene naar de andere plek op het slagveld, even later slinger je er tegen een rotvaart overheen, om tussendoor nog snel even een andere dimensie in en uit te glippen. Die hypermobiliteit van je spelpersonage wordt ook tijdens ‘alledaagse’ manoeuvres opgeschroefd, want Ratchet kan nu ook razendsnelle korte sprintjes trekken en zelfs korte afstanden tegen muren op rennen.

ratchet, clank, rift, apart

Gezond koortsachtig

Die moves komen ook goed van pas bij de platformgameplay. Die zat altijd al stevig in het DNA van deze serie verankerd en laat zich ook nu weer van zijn leukste kant zien. Laat je overigens niet afschrikken door al die verschillende spelmechanismen en dat gezond koortsachtige tempo. De makers mikken op een breed publiek en die ‘geschikt voor spelers vanaf 7 jaar’ staat er niet voor niets op de verpakking. Verschillende moeilijkheidsgraden laten de uitdaging naar ieders niveau aanpassen. Daarbovenop schittert deze game als het gaat om een intuïtieve bediening, die zelfs beginners heel snel indrukwekkende manoeuvres uit de vingers laat toveren.

ratchet, clank, rift, apart

Wie is Rivet?

Ratchet & Clank: Rift Apart voert naast een nieuw verhaal en technische hoogstandjes ook nog een nieuw speelbaar personage op. Maak kennis met Rivet, een meisjesversie van Lombax die uit een van die andere dimensies afkomstig is en zich absoluut niet in een bijrol laat dwingen. Wat we precies van Rivet mogen verwachten, daar kom je liever zelf achter. Het is duidelijk dat deze game niet zomaar de volgende episode in de bekende Ratchet & Clank-saga is, maar op nagenoeg elk vlak een nieuwe generatie aftrapt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()