Menu
Terug

Gek op games? Dan kun je niet zonder deze accessoires

11 maart 2020

Wie zijn hobby ernstig neemt, kiest met zorg zijn materiaal uit. Ook voor gamers maken de juiste accessoires het verschil. Zowel wat betreft comfort als dat competitieve extraatje. We overlopen de onmisbare tools in de gereedschapskist van de gamer.

Tv's, monitoren en andere schermen

Bijna alle games doen het met een scherm. Of dat nu je (4K)-tv is, het scherm van je smartphone, de monitor die aan je game-pc vast hangt of die twee schermpjes voor je ogen in je VR-bril. Daarom kiest de gamer die tv, monitor, smartphone en tot op zeker hoogte ook die VR-bril in functie van een zo hoog mogelijke resolutie, contrastwaarde en helderheid. De omvang en beeldverhouding spelen natuurlijk ook mee. Een extra factor voor de toegewijde competitieve speler is de refresh rate, oftewel de snelheid waarmee het beeld op het scherm reageert op de input van jou en de game.

games, accessoires

Toetsenvirtuozen

Voor sommige games hang je liever een controller aan je pc, maar de speler die zijn gamekick uit zijn zorgvuldig getweakte gamecomputer puurt, kan niet zonder een goed gametoetsenbord. Daarbij zoekt die speler naar duurzaamheid en een zo kort mogelijke reactietijd van elke afzonderlijke toets. Daarnaast kijkt die gamer ook naar opties die toelaten om die toetsen precies zo te configureren en eventueel van macro’s te voorzien, in functie van elke game en eventueel zelfs in functie van de spelmodus.

games, accessoires

Piep zei de ...

Het is niet elke speler gegeven om zijn vizier op die nauwelijks zichtbare vijand te richten en dat daar te houden terwijl die vijand door de omgeving rent. Maar je kunt ervan op aan dat die speler een gamemuis onder de vingers heeft die deze precisie ondersteunt. Met responsieve, programmeerbare toetsen, een optische sensor die de gevoeligheid op elk gewenst moment laat omhoog- of terugschakelen, en die zelfs bij de finale van een marathonsessie nog comfortabel onder zijn linker- of rechterpalm of -vingers ligt.

Headset: gameaudio en chat

Een degelijke headset is niet alleen een zegen voor huisgenoten die niet willen meegenieten van je gameaudio. Het dompelt je ook dieper onder in de diepere gamebeleving. De betere headset is duurzaam, comfortabel en vertelt je precies vanuit welke hoek de dreiging komt. De beste zijn zelfs compatibel met Dolby Atmos. Een headset, dat betekent ook een microfoon. Immers: elke gamer die in teamverband speelt, weet dat een kraakheldere stemcommunicatie het verschil kan maken tussen winst en verlies. Je kiest liefst voor een headset die je de balans tussen audio en gamechat makkelijk en precies laat regelen.

Onder controle

Niets verkeerds met de controller die PlayStation en Xbox bij hun gameconsole verkopen. Maar misschien zoek je er een nieuwe of een tweede voor je broer en dan vind je vandaag heel wat alternatieven. Die passen misschien beter in jouw handen, scoren een zachter prijskaartje of belangrijker nog: ze bieden aantrekkelijke extra opties voor de meer gedreven speler. Met of zonder kabel, compatibel met meerdere systemen of exclusief voor een console … of pc, want behoorlijk wat games spelen daar nu eenmaal lekkerder met een controller.

games, accessoires

Vergeet niet op te laden

Niets zo frustrerend wanneer de batterij van je draadloze controller het opgeeft. In de meeste gevallen kun je je dan nog behelpen door een kabel aan te sluiten, maar ideaal is dat niet. De aankoop van zo’n laadstation betaalt zich snel terug in minder irritatie en zorgeloze gamesessies. Je hebt er voor de PlayStation, Xbox en Switch en in bijna alle gevallen kun je er twee controllers tegelijkertijd mee opladen. Wie op zijn smartphone speelt, hoeven we waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan het gewenste product dat 'powerbank' heet.

games, accessoires

Zonder geluid geen spelplezier

Wie games op een spelconsole speelt en zich geen zorgen hoeft te maken om huisgenoten of buren, kan zijn gameaudio door de speakers van de tv of eventueel een thuisbioscoopsysteem laten knallen. Pc-gamers die zo’n kamervullende sound wensen, kunnen daarvoor terecht bij een behoorlijk aanbod van multimediaspeakersets. Van de klassieke twee speakers en een subwoofer tot soundbars en audiotorens. Speel je in de woonkamer, dan gebruik je deze speakersets moeiteloos als audiohub voor al je muziek.

Zit jij wel goed?

Wie games op de PlayStation en Xbox speelt, doet dat meestal vanuit de zetel en verandert daarbij onbewust regelmatig van zithouding. De houding van pc-gamers is vaak veel statischer en omdat langere periodes stilzitten niet goed voor je is, kies je liever voor een gamestoel die je zo kunt bijstellen naar de ideale ooghoogte en met steun voor een optimale houding van je onderrug, schouders en nek. Het is niet voor niets dat heel wat kantoorwerkers hun bureaustoel ingeruild hebben voor zo’n exemplaar.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()