Menu
Terug

Gers Pardoel brengt hiphop vanuit het hart op ‘2020’

19 oktober 2020

Op ‘2020’, het nieuwe album van Gers Pardoel, bewijst de populaire Nederlandse rapper zich opnieuw de koning van de aanstekelijke melodie, de meester van de bloedeerlijke tekst en de ambassadeur van een goed gevoel.

Het begon met een broodje

De eerste keer dat we Gers Pardoel hoorden, was in een hit van het Nederlandse rapduo The Opposites. Hij bezong er een ‘Broodje Bakpao’, een exotische snack die volgens het cultkomediecollectief New Kids ergens net over de Nederlandse landsgrens geserveerd wordt. Sommige dingen mogen onze noorderburen voor zich houden, maar muzikaal talent is altijd welkom. Wat ons betreft, heeft hij, zijn muzikale, dubbele staatsburgerschap al meer dan verdiend.

Achterop de bagagedrager

De Nederlandse muzikale invasie van de laatste jaren komt voornamelijk uit de hiphophoek. Gers Pardoel is geen uitzondering. Zoals gezegd, bleef zijn bijdrage aan dat nummer van The Opposites niet hangen, maar in 2012 sprong heel Vlaanderen wel mee achterop zijn ‘Bagagedrager’ van zijn debuutalbum ‘Deze Wereld is van Jou’. Een album waarvan ook de single ‘Ik neem je mee’ heel frequent op de Vlaamse radiogolven meesurfte.

gers pardoel

Artiest, ambassadeur en vader

Gers Pardoel werkte samen met Marco Borsato en schreef en zong samen met Guus Meeuwis het nummer ‘Nergens zonder jou’. Met het legendarische Doe Maar nam hij dan weer het nummer ‘Liever dan lief’ op. Hij werd in die periode ook de trotse vader van een zoon en later nog een dochter. Het was echter niet de vraag of, maar veeleer wanneer hij in Vlaanderen opnieuw van zich zou laten horen met zijn muziek.

Oorwurmsingles

In 2017 was het zover en zijn deelname aan ‘Liefde voor muziek’ toen was meteen goed voor een doorbraak bij het grote publiek. De hit die daaruit groeide, ‘Zo bijzonder’, plaveide in geen tijd de weg naar drie uitverkochte concerten in de Antwerpse Lotto Arena. Sinds het najaar van 2018 werd hij ook een vaste televisiewaarde in Vlaanderen als zangcoach in VTM’s ‘The Voice Kids’. Recenter nog en afhankelijk van de radiozender die je thuis of op kantoor van muziek voorziet, ken je vast wel een of meer van zijn instant-oorwurmsingles ‘Zomer’, ‘Hey jij!’ en ‘Met mij mee’.

Enthousiasmekanon

Vorige zomer, je weet nog wel, toen mensen nog naar festivals gingen, toerde Gers met een live band en deed daarbij ook veel Vlaamse muziekfestivals aan. Wie hem aan het werk zag op Rock Zottegem, Liberation of de Lokerse Feesten, hoeven we niet te overtuigen van zijn talent om een publiek op te zwepen tot een meezingfeestje. Zelfs al kwam de helft van die mensenmassa voor de band die achteraf speelde. Je hebt artiesten die aanstekelijk enthousiasme uit hun muziek doen stralen en je hebt er die dat live kunnen. Gers Pardoel doet het allebei met zijn muziek.

gers pardoel

Toch nog het jaar van …

Dat maakt dat dit jaar, meer nog dan de vorige, het jaar van Gers Pardoel had moeten worden. Hij had een nieuwe show in de steigers staan, een eigen kledingcollectie voor kinderen bij een bekende kledingketen, een volgeboekte festivalzomer en een nieuw album. Die nieuwe show en die festivalzomer, tja, daar stak een of ander virus een stokje voor. Maar die kledingcollectie kwam er en na enig uitstel is dat album er nu dus ook. Met daarop onder andere die instant-hits waarover we het hadden: ‘Hey Jij!’, ‘Zomer’ en ‘Met mij mee’. Maar ook met het opgemerkte ‘Nachttrein’, een niet langer verrassende muzikale collaboratie met onze eigen Sean Dhondt.

gers pardoel

geen stijlbreuk

Verwacht op ‘2020’ geen radicale stijlbreuk. Hij draagt hiphop nog steeds in het hart, maar stopt tegelijk zijn liefde nooit weg voor de melodie die het verschil maakt. Gers wil ons nog steeds een goed gevoel geven en als er een verandering van toon opgemerkt wordt, dan is het dat hij ons nu ook meer uitgesproken durft te vragen om daar wat moeite voor te doen. Voor de rest krijg je leuke, slimme en creatieve teksten, gebracht door een artiest die weet en meent wat hij zingt. En weet hoe daar een cd mee te vullen waarop je geen enkel nummer skipt. Een zeldzaamheid!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()