Menu
Terug

Haal meer uit je PlayStation 4 en Xbox One

19 maart 2019

De twee ‘grote’ gameconsoles van vandaag hebben een vrij complex besturingssysteem, in wiens verste uithoeken een paar onvermoede mogelijkheden vervat zitten. Hier zijn vier manieren om net dat ietsje meer te halen uit je PlayStation 4 of Xbox One.

PlayStation 4-powertips

Sony’s leidende gameconsole blijft primair een toestel om games op te spelen, maar er zijn een paar onvermoede mogelijkheden op het gebied van social media en samenwerking met andere toestellen.

1. Bewaar een screenshot meteen op je smartphone

De Share-knop ken je ongetwijfeld: een druk erop en je kunt een screenshot (of een korte videoclip) maken. Maar hoe krijg je die snel op je smartphone? De snelste manier is via ... Facebook! Door ze alleen maar naar jezelf te delen, kun je ze openen met de Facebook-app en ze vervolgens opslaan tussen je smartphonefoto’s. Onder het Share-menu (na het indrukken van de Share-toets) moet je eerst wel even jezelf als enige ontvanger aanstippen: ga daarvoor naar Instellingen voor delen en uitzenden - Koppelen met andere services - Facebook - Instellingen voor publiceren, en stel onder Publiceren naar dit Facebook-publiek onderaan de optie Alleen ik in.

2. Gebruik je smartphone voor het toetsenbord

Een naam of code intypen met je controller is een heel gehannes. Maar je kunt daar ook je smartphone voor gebruiken. Download eerst de PS4 Second Screen-app daarop en koppel hem met de PS4 door - als je beide toestellen op hetzelfde netwerk hebt zitten - nauwgezet de instructies op het scherm van de app te volgen. Het komt erop neer dat je PS4 een code geeft, die je vervolgens invoert op de smartphone-app om de twee te koppelen. Wanneer je nu het toetsenbordje op het tv-scherm ziet, open je ook het toetsenbord op Second Screen, en gebruik je gewoon je smartphone voor de invoer.

3. Zet meteen ook de tv aan

Wanneer je op de PS4 onder Instellingen - Systeem  de optie HDMI-apparaatkoppeling inschakelen aanvinkt, dan start je tv gewoon meteen op wanneer je de console aanzet. Scheelt toch alweer wat tijd en moeite wanneer je net bent neergeploft in je luie stoel en de afstandsbediening van je tv net niet binnen handbereik ligt.

4. Game verder op je iPhone

Sinds de recentste software-update 6.50 van het besturingssysteem van de PS4 kun je ook games die op de (draaiende) PS4 staan, streamen naar je iPhone-scherm, om daarop dus verder te spelen. Daarvoor download je dus eerst de PS4 Remote Play-app, waarna je je PSN-inloggegevens invoert. Vervolgens koppel je de twee toestellen aan elkaar (via dezelfde weg als zonet bij de Second Screen-app), en hop: je kunt zowaar Red Dead Redemption II spelen op je smartphone! Zolang de console thuis blijft ronken welteverstaan, en op voorwaarde dat je internetverbinding het blijft trekken. Niet doen op mobiele data!

Xbox One-powertips

De Xbox One van Microsoft heeft een minder eenvoudige interface dan de PS4. Maar als je goed alle hoekjes ervan afzoekt, kom je een paar verrassingen tegen.

1. Stream games naar je Windows 10-pc

Ook de Xbox One kan streamen, maar dan wel alleen naar een pc-scherm. Handig voor wanneer een huisgenoot de tv wil overnemen, maar jij nog niet uitgegamed bent. Download eerst de Xbox-app op je computer. Ga naar Systeem - Instellingen - Voorkeuren in het snelmenu achter de Xbox-knop op je controller, en selecteer Xbox-app-connectiviteit. Zorg dat daar alles aangevinkt is. Connecteer vervolgens, vanop je pc, je Xbox-app met de Xbox One. Wanneer je vervolgens een van de games in de Xbox-app kiest, selecteer je Speel van console. Beide toestellen moeten wel op hetzelfde WiFi-netwerk zitten.

2. Gebruik je smartphone of tablet als toetsenbord

Open of download de Xbox One-app op je smartphone en zorg ervoor dat je smartphone en Xbox One op hetzelfde WiFi-netwerk zitten. Tik het item Console aan in het menu aan de linkerkant, en selecteer je - ingeschakelde - Xbox One. Je kunt nu via deze app al je screenshots zien, maar hem ook als toetsenbord gebruiken voor bijvoorbeeld het invoeren van codes.

3. Sla je gameprestaties op in 4K HDR

Wanneer je een capture wilt maken van je prestaties in een game, gebeurt dat automatisch op 1080p of de zogeheten Full HD-resolutie. Maar op een Xbox One X-versie kan dat, wanneer je tenminste een tv hebt die dat aankan, ook in de allerhoogste resolutie worden gezet - 4K dus - en in High Dynamic Range als je tv dat ondersteunt. Ga daarvoor naar Instellingen - Systeem - Voorkeuren - Uitzenden en vastleggen - Resolutie gameclip, en kies daar 4K HDR. Je kunt wel maar clips van maximum dertig seconden maken, aangezien ze aanzienlijk meer geheugenruimte innemen. En ze worden automatisch omgezet naar 1080p wanneer je ze op Xbox Live deelt. Ze blijven alleen in 4K op je Xbox One zelf staan of je kunt ze in die hoogste resolutie uploaden naar OneDrive.

4. Bestel iets te eten

Honger tijdens een lange gamesessie, niks meer in huis en geen zin om je neus nog buiten te steken? Bestel dan gewoon rechtstreeks van de Xbox One. Met Takeaway.com bijvoorbeeld, een site die het thuisleveraanbod van meerdere restaurants in je buurt samenbrengt. Daar kun je natuurlijk evengoed snel je smartphone voor bovenhalen, maar de Xbox One-app van Takeaway laat zich verdraaid handig bedienen: gewoon even je postcode invoeren en de opties worden je aangediend in handige blokken.