Menu
Terug

Help, wat betekent het gamejargon van je kinderen?

23 oktober 2018

Als ouders maken we ons vaak zorgen over onze kinderen – nog vaker wanneer het echte gamefanaten zijn. Ben je hier als ouder niet echt in thuis, dan is het nóg belangrijker om je goed te informeren. Maak indruk bij je kroost en praat voortaan mee over hun favoriete hobby. Een overzicht van het belangrijkste gamejargon!

N00B

Iemand die nieuw in de gamewereld. Als je een Noob genoemd wordt, moet je dus een tandje bijsteken. Na het lezen van dit artikel, is dit voor jou dus niet meer van toepassing.

LAN

Dit is de afkorting voor local area network, een verbinding tussen verschillende computers over een kleine oppervlakte. Je kan dit met een tiental vrienden doen, maar zogeheten ‘LAN-parties’ worden ook op grote schaal georganiseerd. Denk dan aan grote game-events zoals Dreamhack in Zweden.

HUD

Dit is het display dat je ziet wanneer je een game speelt. Je ziet erop hoeveel kogels je bijvoorbeeld nog hebt, een kaart, het aantal levens dat je nog over hebt of de resterende tijd. Heeft een game een goeie HUD, dan wordt je game-ervaring aangenamer. Ongetwijfeld zal je de term weleens horen vallen.

Lag

Dit is waarschijnlijk een term die je kind weleens gebruikt wanneer hij of zij je hulp nodig heeft. Lag wijst op een slechte internetverbinding waardoor de game tijdelijk vertraging oploopt. Hierdoor kan je later reageren en is je personage misschien al ‘dood’ voordat je weer controle over het spel krijgt. Komt je zoon of dochter slechtgehumeurd naar beneden na een uurtje gamen, verras hem of haar dan door te zeggen ‘Last van lag gehad?’.

Grinden

Dit is een term die vooral toepasselijk is wanneer je veel RPG’s (lees: rollenspellen) speelt. Wil je in een nieuw level geraken, dan is het vaak vereist om verschillende fases van het spel opnieuw te spelen.

Twitch

Kijkt je zoon of dochter niet meer naar Ketnet, niet naar Netflix, maar naar ‘Twitch’, dan weet je misschien niet helemaal wat daar precies mee bedoeld wordt. Twitch is een videosite die grote speelsessies van games en e-sports uitzendt. Kijk jij graag naar de Olympische Spelen op televisie, dan kan je dat vergelijken met je kind dat een gamekampioenschap volgt.

GG en WP

Heb je een app op je telefoon geïnstalleerd waarmee je zicht krijgt op de berichten die je kinderen sturen, dan kruisen de afkortingen ‘GG’ en ‘WP’ je pad weleens. Maar wat betekenen ze? Ver moet je alvast niet zoeken, want GG staat voor ‘Good game’ en WP voor ‘Well played’. Een compliment in techtaal, dus.

Nerfen

Wordt er iets ‘generfed’, dan wordt er iets binnen het game aangepast. En neen, je mag je niet aan een upgrade maar eerder aan een downgrade verwachten. ‘Nerf please’ is een uitdrukking die vaak online gebruik wordt, wanneer spelers verliezen door iets dat te sterk om van te winnen is.

Campers

Geen woonwagens in de wondere wereld van gamejargon, wel spelers die lang op eenzelfde plek blijven zitten. Ze zitten desnoods urenlang te wachten tot een andere speler hun pad kruist om ze dan voorgoed uit te schakelen. Geloof ons, als je kind online door een ‘camper’ uitgeschakeld wordt, geeft ie weleens een vervloekende gil.